Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass:Αύξηση 6% στα ενοποιημένα ΚΠΦ 9μήνου

Αύξηση της τάξης του 16% σημείωσαν τα προ φόρων κέρδη και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της εταιρίας Frigoglass για το εννεάμηνο του 2004, διαμορφούμενα στα 28,167 εκατ. ευρώ.

Frigoglass:Αύξηση 6% στα ενοποιημένα ΚΠΦ 9μήνου
Αύξηση της τάξης του 15,97% σημείωσαν τα προ φόρων κέρδη και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της εταιρίας Frigoglass για το εννεάμηνο του 2004, διαμορφούμενα στα 28,167 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 24,29 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2003.

Επιπλέον, όπως προκύπτει με βάση τη δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση της περιόδου, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 6,02%, στα 30,09 εκατ. ευρώ, από 24,29 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα ενοποιημένα έσοδα της Frigoglass στο εξεταζόμενο διάστημα αυξήθηκαν κατά 3,3%, διαμορφούμενα στα 266,06 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 257,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε επίπεδο μητρικής και με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό, οι πωλήσεις παρουσιάζουν οριακή υποχώρηση κατά 0,89%, καθώς κατήλθαν στα 40,48 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 40,84 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στον αντίποδα, τα κέρδη προ φόρων της εισηγμένης ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,67% και ανήλθαν στα 7,4 εκατ. ευρώ, έναντι 7,36 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2003.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, τα ενοποιημένα προ φόρων, χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 53,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο κλάδος επαγγελματικής ψύξης παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 12,6% και κερδών 22,8%, συνεισφέροντας 25,2 εκατ. ευρώ στα ενοποιημένα αποτελέσματα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η βελτίωση των μεγεθών προήλθε κυρίως από την αύξηση των πωλήσεων στην Ευρώπη (ανατολική και δυτική) κατά 12%, ειδικά στις αγορές της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Ρωσίας και την περαιτέρω διείσδυση στις αγορές της Ασίας (+74%), όπως η Μαλαισία και Ινδονησία, καθώς και στην Αυστραλία.

Παράλληλα, σημειώνεται πως συνεχίζεται η διεύρυνση της πελατειακής βάσης με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν αύξηση όγκου 13% έναντι της περσινής περιόδου.

Επίσης, αναφέρεται πως συνεχίζεται η πίεση του περιθωρίου μικτού κέρδους λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών των πρώτων υλών (σίδηρος, χαλκός, αλουμίνιο και πετρέλαιο), ενώ ο κλάδος εμφανίζει βελτίωση του περιθωρίου καθαρού κέρδους λόγω της αποτελεσματικής διαχείρισης των υπολοίπων συντελεστών κόστους.

Οι πωλήσεις του κλάδου της Νιγηρίας εμφανίζουν αύξηση κατά 7% σε σχέση με το τοπικό νόμισμα. Ο τομέας της υαλουργίας παρουσίασε ένα αρκετά δυναμικό τρίμηνο με μοχλό την αύξηση των πωλήσεων προς τους πελάτες της ζυθοποιίας.

Παράλληλα, η σημαντική αύξηση των εξαγωγών και των πωλήσεων στον φαρμακευτικό κλάδο, που υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, θέτουν τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

Η σημαντική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, ενέργειας και μεταφορικών είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του περιθωρίου κέρδους του κλάδου.

Η VPI παρουσίασε ελαφρά μειωμένες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι (-2,6%), ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους επηρεάστηκε θετικά από τις υψηλότερες τιμές του πολυεστέρα. Παρά την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, ο κλάδος παρουσίασε κέρδη μετά από μειοψηφίες 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος των πλαστικών εμφανίζει μείωση των πωλήσεων καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις της 3Ν και της IPOMA ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ έχει περιορίσει τις ζημίες της κατά 86% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, γεγονός που απορρέει από την εκτενή αναδιοργάνωση του κλάδου.

Ο κ. Δημήτρης Λόης, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, τόνισε:

”Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες διεθνώς και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

Παραμένουμε σταθεροί στους στόχους που έχουμε θέσει για το έτος.

Ο κλάδος της Νιγηρίας παρουσιάζει θετική πορεία μετά την εκτεταμένη αναδιάρθρωση, κυρίως στον τομέα της υαλουργίας.

Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην παραγωγικότητα των μονάδων μας, στα υψηλά ποιοτικά μας κριτήρια, στη συγκράτηση του κόστους σε όλους τους τομείς, καθώς και στη γεωγραφική μας επέκταση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v