Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Κόντρες με διοίκηση για Λογαριασμό Νεότητας

Δικαστικά προτίθεται να κινηθεί η ΟΜΕ – ΟΤΕ κατά των αλλαγών στον Λογαριασμό Νεότητας που αποφάσισε, μονομερώς, η διοίκηση του ΟΤΕ. Αιτία η απόφαση της διοίκησης να περικόψει τις απολαβές των εργαζομένων.

ΟΤΕ: Κόντρες με διοίκηση για Λογαριασμό Νεότητας
Δικαστικά προτίθεται να κινηθεί η ΟΜΕ – ΟΤΕ κατά των αλλαγών στον Λογαριασμό Νεότητας που αποφάσισε, μονομερώς, η διοίκηση του ΟΤΕ.

Υλοποιώντας την απόφαση που είχε ήδη κάνει γνωστή κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Τσαμάζ, η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε μονομερώς στην υιοθέτηση της πρότασης που είχε καταθέσει στις αρχές του καλοκαιριού και σύμφωνα με την οποία περικόπτονται δραστικά τα ποσά που θα εισπράττουν τα παιδιά των εργαζομένων μέσω του Λογαριασμού Νεότητας.

Η υιοθέτηση της πρότασης της διοίκησης αλλάζει τα δεδομένα για τους δικαιούχους του λογαριασμού. Από την μία αυξάνεται το ποσό που θα καταβάλλει σε μηνιαία βάση ο εργαζόμενος, ενώ από την άλλη μειώνεται και το ποσό που θα λαμβάνει το παιδί του στη λήξη του προγράμματος, το οποίο θα ανέρχεται σε 8.500 ευρώ αντιστοιχώντας περίπου σε 3 μηνιαίους μισθούς. Επίσης το ποσό που θα καταθέτει στον λογαριασμό ο ΟΤΕ θα εξαρτάται από το ποσό που θα καταθέτει ο εργαζόμενος - γονέας.

Αλλαγή σε μια συμφωνία που ισχύει από το 1973

Η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει πριν από σχεδόν 40 χρόνια οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του ΟΤΕ προέβλεπε ότι ο εργαζόμενος για κάθε ανήλικο παιδί κατέβαλε, κατ’ ελάχιστο, μηνιαία εισφορά ύψους 1,47 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ο ΟΤΕ συνεισέφερε 63 ευρώ το μήνα. Το ποσό που εισέπραττε ο δικαιούχος στην λήξη του προγράμματος, δηλαδή στην 25ετία, ανέρχονταν σε 28.000 ευρώ.

Ωστόσο η λειτουργία του λογαριασμού ήταν ελλειμματική και είχε σωρεύσει υποχρεώσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο πέρυσι το κόστος του ανήλθε στα 58 εκατομμύρια ευρώ.

Η διοίκηση είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους να υπάρξει εξορθολογισμός της λειτουργίας του, δηλαδή μείωση της επιβάρυνσης για την εταιρεία. Ομως, από την διαπραγμάτευση που προηγήθηκε δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η χρυσή τομή, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί, όπως είχε δικαίωμα η διοίκηση, η μονομερής τροποποίηση.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ είχε προτείνει να παραμείνει σταθερό το ποσό που εισπράττει ο δικαιούχος στη λήξη αλλά να αυξηθεί η εισφορά των εργαζομένων φτάνοντας περίπου στα 60 ευρώ το μήνα. Όμως η πρόταση αυτή δεν κρίθηκε συμφέρουσα και δεν υιοθετήθηκε.

Για «ανατροπή» κάνει λόγο η ΟΜΕ – ΟΤΕ

Η «ανατροπή», όπως χαρακτηρίζεται από την ΟΜΕ-ΟΤΕ του Λογαριασμού Νεότητας, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους και η Ομοσπονδία προτίθεται να παράσχει νομική στήριξη στους εργαζόμενους προκειμένου η αντίδραση κατά της μονομερούς αλλαγής των δεδομένων του Λογαριασμού να είναι συλλογική με στόχο, εκτός των άλλων, να μην υπάρξει και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Πάντως πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αλλαγές στον εν λόγω λογαριασμό προκαλούν και εσωτερικές αναταράξεις μεταξύ των εργαζομένων καθώς εκφράζονται φωνές που υποστηρίζουν ότι από την στιγμή που η Ομοσπονδία συναίνεσε σε περικοπή των μισθών των εργαζομένων κατά 11% στην τριετία 2012 – 2014 θα έπρεπε να έχει διεκδικήσει και να λάβει ως αντάλλαγμα την διατήρηση του λογαριασμού νεότητας όπως αυτός είχε, χωρίς να υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές για τους εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v