Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάκτωρ: Πληροφορίες για «γάμο» με Κατάρ

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Κατάρ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ φέρεται να βρίσκεται η διοίκηση της τελευταίας.

Ελλάκτωρ: Πληροφορίες για «γάμο» με Κατάρ
Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Κατάρ στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ φέρεται να βρίσκεται η διοίκηση της τελευταίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είναι εκ της φύσεώς τους δύσκολο να διασταυρωθούν, οι επαφές των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες με αφορμή τη συμμετοχή του εμιράτου στην επένδυση χρυσού της Χαλκιδικής.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, που είχε υπογραφεί στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του εμίρη Αλ Θανί, όλα δείχνουν πως θα είναι ο προάγγελος στενότερης συνεργασίας.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ αναζητεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που συνδέονται με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και με την αποπληρωμή του υψηλού τραπεζικού δανεισμού. Με δεδομένη την αδυναμία εύρεσης κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα, το Κατάρ ίσως αποδειχτεί σωτήριο για τον ισχυρό κατασκευαστικό όμιλο.

Στα τέλη Ιουνίου, οι συνολικές υποχρεώσεις της Ελλάκτωρ ανέρχονταν σε 3,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 600 εκατ. αφορούσαν βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια. Στο πρώτο εξάμηνο, ο όμιλος παρουσίασε ζημίες 15,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών άνω των 8 εκατ. στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Δυσάρεστο ήταν και το εννεάμηνο καθώς τα περισσότερα μεγάλα έργα έχουν παγώσει εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητας.

Αλλά και οι Άραβες αναζητούν, όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day, "όχημα" για τις μελλοντικές επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες τους φέρουν ως ενδιαφερομένους για ακίνητα της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη και για το γειτονικό ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα που πωλεί η Εθνική Τράπεζα.

Όσο για το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό, κινείται πλέον στη σφαίρα του… θρύλου, χωρίς πάντως να μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, που θα προκηρυχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.


Διαψεύδει τις πληροφορίες η Ελλάκτωρ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η εταιρία, "Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ 5164/16.11.2011 επιστολής της Ε.Κ., σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr με τίτλο «Ελλάκτωρ: Πληροφορίες για ‘γάμο’ με Κατάρ», η Διοίκηση της Ελλάκτωρ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι τα αναγραφόμενα στο εν λόγω άρθρο σχετικά με διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Κατάρ στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ είναι πλήρως ανυπόστατα".


Τι απαντά το euro2day

Διέψευσε η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρωί το Euro2day περί παζαριών με το Κατάρ προκειμένου το εμιράτο να αποκτήσει ποσοστό μετοχών της εταιρείας.

Μάλλον προέτρεξαν οι πηγές μας από την αραβική χερσόνησο, οι οποίες εμφανίζονταν και σίγουρες για το ποσοστό (15% - 20%) που φέρονταν να διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές.

Οι ίδιοι γνωρίζουν, επίσης, πως το Κατάρ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με επενδύσεις στην Ελλάδα χωρίς «όχημα» και δεν βλέπουν καλύτερο συνεργάτη από τον κατασκευαστικό όμιλο.

Ούτως ή άλλως Κατάρ και «Ελλάκτωρ» έχουν συνεταιριστεί και στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Ένας «γάμος» φαντάζει σχεδόν μονόδρομος για την εισηγμένη με δεδομένες τις τεράστιες υποχρεώσεις και την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και με γνωστά τα προβλήματα ανάληψης νέων έργων στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό (όπου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο βαίνει μειούμενο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v