Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Προς αύξηση κεφαλαίου της Cosmote σε είδος

Μνημόνιο συμφωνίας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmote με εισφορά των θυγατρικών εταιριών του ΟΤΕ σε Σκόπια και Βουλγαρία, Cosmofon και Globul, υπέγραψαν οι διοικήσεις των δύο εισηγμένων. ”Με την αύξηση του ποσοστού του ΟΤΕ στην COSMOTE επιτυγχάνεται η αύξηση του μεριδίου του ΟΤΕ στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας”, επεσήμανε ο Π. Βουρλούμης.

ΟΤΕ: Προς αύξηση κεφαλαίου της Cosmote σε είδος
του Σταμάτη Ζαχαρού

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmote με εισφορά των θυγατρικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ σε Σκόπια και Βουλγαρία, Cosmofon και Globul αντίστοιχα, ανακοίνωσαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εισηγμένων.

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχει μόνον ο Οργανισμός, αυξάνοντας φυσικά το ποσοστό του στη θυγατρική εταιρία κινητής τηλεφωνίας.

Οι αποτιμήσεις των εταιριών θα πραγματοποιηθούν από δύο ανεξάρτητους investment bankers για λογαριασμό του ΟΤΕ και της Cosmote, αλλά και έναν τρίτο, για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Από τις αποτιμήσεις των εταιριών αυτών θα εξαρτηθεί και το ποσοστό στο οποίο θα φτάσει η συμμετοχή του ΟΤΕ στην εταιρία, ενώ εάν δεν υπάρξουν προβλήματα, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στο β΄ τρίμηνο του 2005.

Το ποσοστό συμμετοχής του ΟΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmote ανέρχεται σύμφωνα με τη τελευταία επικαιροποιημένη λίστα μετοχικών μεταβολών του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε 58,980%.

Οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι οι εξής: Τelenor με ποσοστό μικρότερο του 5%, η WR Comenterprises (4,962%) και η Fidelity με ποσοστό 5,49%.

* Η επίσημη ανακοίνωση των OTE - Cosmote

Μνημόνιο συμφωνίας ΟΤΕ – Cosmote για την εισφορά σε είδος από τον ΟΤΕ των μετοχών της Globul και της MTS Holding BV (MTS) (κύρια του 100% των μετοχών της Cosmofon), στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmote

O OTE και η Cosmote ανακοινώνουν ανακοινώνουν ότι τα διοικητικά τους συμβούλια ενέκριναν σήμερα την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας για την εκκίνηση των διαδικασιών αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmote με την εισφορά σε είδος από τον ΟΤΕ των μετοχών της βουλγαρικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Cosmobulgaria Mobile EAD (Globul) και της Ολλανδικής εταιρίας συμμετοχών MTS Holding BV (MTS) στην οποία ανήκει το 100% των μετοχών της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Cosmofon Mobile Telecommunications Services AD Skopje (Cosmofon), που εδρεύει στην ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ και η Cosmote συμφώνησαν να αναθέσουν σε δύο ανεξάρτητους επενδυτικούς οίκους, ένα για τον ΟΤΕ και ένα για την Cosmote, την αποτίμηση της σχέσης αξιών μεταξύ των μετοχών της Cosmote και των εισφερομένων εταιριών.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία των δύο εταιριών επί της σχέσης αξιών, θα ακολουθήσει αποτίμηση από την αρμόδια τριμελή Επιτροπή του άρθρου 9 του Κ.Ν. 2190/1920 του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Cosmote να αποφασίσει σχετικά.

Η συναλλαγή τελεί επίσης υπό την αίρεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες ελληνικές και αλλοδαπές αρχές. Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα είναι κοινές ονομαστικές και θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημειώνεται ότι η Cosmote έχει αναλάβει τη διαχείριση της Globul και της Cosmofon από τον Ιανουάριο του 2003.

Η Globul είναι κάτοχος της 2ης άδειας κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, όπου δραστηριοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2001. Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2004 η εταιρία αριθμούσε 1.286.590 πελάτες παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 97% και με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 35%.

Ο κύκλος εργασιών για την ίδια περίοδο ανήλθε στα 73,7 εκατ. ευρώ, αυξημένος σε ετήσια βάση κατά 86,6% με το περιθώριο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να βελτιώνεται κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες, ανερχόμενο στο 19,8%.

H Cosmofon είναι κάτοχος της 2ης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην ΠΓΔΜ όπου δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο του 2003. Στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2004 και συμπληρώνοντας μόλις ένα χρόνο λειτουργίας η εταιρία αριθμούσε 154.695 πελάτες με εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς 20%, ενώ ο κύκλος εργασιών της για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 9,6 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και πρόεδρος της Cosmote, κ. Παναγής Βουρλούμης δήλωσε σχετικά: ”Η σημερινή συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας απόφασης να ασκούνται οι δραστηριότητες του Ομίλου στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας από την Cosmote.

Στόχος είναι η εξειδίκευση και τεχνογνωσία της Cosmote στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας να αποδώσουν υπεραξία στην ίδια και τον Όμιλο”.

Ο κ. Βουρλούμης τόνισε ότι: ”Με την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΟΤΕ στην Cosmote επιτυγχάνεται η αύξηση του μεριδίου που κατέχει ο ΟΤΕ στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος δήλωσε: ”Η σημερινή συμφωνία αποτελεί φυσική συνέχεια της επιτυχημένης ανάληψης από την Cosmote της διαχείρισης της Globul και της Cosmofon τον Ιανουάριο του 2003 και εντάσσεται στo πλαίσιo του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου ΟΤΕ και της εταιρίας για γεωγραφική επέκταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σε αγορές που εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και λαμβάνοντας υπόψη και τη συμμετοχή της στην αλβανική AMC, η Cosmote θα έχει πλέον 3 θυγατρικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται με ιδιαίτερη επιτυχία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας περαιτέρω την αναπτυξιακή της πορεία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v