Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:Διπλός στόχος αύξησης εσόδων, μείωσης δαπανών

Την επιτακτική ανάγκη μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων επισήμανε ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων ενεαμήνου του Οργανισμού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ:Διπλός στόχος αύξησης εσόδων, μείωσης δαπανών
Την επιτακτική ανάγκη μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων επισήμανε ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων ενεαμήνου του Οργανισμού.

Μάλιστα, ο κ. Τσαμάζ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν τα επόμενα χρόνια περισσότερες μειώσεις στο κόστος προσωπικού καθώς, όπως αναφέρθηκε, το σχετικό κονδύλι έχει μειωθεί κατά 7%, ενώ την ίδια ώρα ο ρυθμός μείωσης των εσόδων «έτρεξε» με ρυθμό 13%.

Να σημειώσουμε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΤΕ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων υπέγραψαν Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία προβλέπονται οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων για περίοδο τριών ετών, έως το τέλος του 2014.

Αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης των εσόδων από τη σταθερή τηλεφωνία, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή θα στηριχθεί σε τρεις πυλώνες και ειδικότερα στη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, στη δημιουργία νέων ροών εσόδων αλλά και στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.

Ειδικότερα για τις ρυθμίσεις, ο κ. Τσαμάζ έκανε λόγο για την ανάγκη εκλογίκευσης του μοντέλου που χρησιμοποιεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων προκειμένου να λαμβάνει τις αποφάσεις της για την τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η ΕΕΤΤ πρώτα προχωρά στη μείωση των τιμών χονδρικής και μετά, με πολύ μεγάλη διαφορά χρόνου, που μπορεί να φτάσει ακόμη και στον έναν χρόνο, προχωρά στην έγκριση των τιμολογίων λιανικής, με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να υποχρεώνεται να μένει πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές του και να είναι πιο ακριβός και κατ’ επέκταση λιγότερο ανταγωνιστικός.

Νέες ροές εσόδων

Νέες ροές εσόδων μπορούν να προκύψουν από τομείς όπως είναι για παράδειγμα η τηλεόραση. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, στις δύο πρώτες εβδομάδες από το λανσάρισμα του ΟΤΕ TV έχουν εγγραφεί 3.000 πελάτες.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει επίσης ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ και στη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του πελάτη, ώστε αυτός να πειστεί να πληρώσει το premium που συνεπάγεται η ρύθμιση του Οργανισμού.

Ερωτηθείς για τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι τα κέρδη έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται κυρίως λόγω της καρτοκινητής, όπου πλέον σταμάτησαν ο πόλεμος τιμών και οι προσφορές που την έβαζαν μέσα, με αποτέλεσμα το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών να έχει εκλογικευτεί.

Μονομερώς θα προχωρήσουν οι αλλαγές στον Λογαριασμό Νεότητας

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ τόνισε επίσης ότι προτίθεται να προχωρήσει μονομερώς τις αλλαγές που αφορούν τον λογαριασμό νεότητας. Η συζήτηση για το θέμα αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούν ακραίες τις προτάσεις περικοπών ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως που έχει ζητήσει η διοίκηση.

Η διοίκηση επιδιώκει τον εξορθολογισμό του λογαριασμού, που πέρυσι κόστισε στον ΟΤΕ περίπου 58 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει συσσωρευμένες υποχρεώσεις, που αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Ο Λογαριασμός Νεότητας λειτουργεί ακόμη και σήμερα με βάση τη συμφωνία που έγινε το 1973 και προβλέπει ότι ο εργαζόμενος για κάθε παιδί καταβάλλει μηνιαία εισφορά 1,47 ευρώ τον μήνα, ενώ ο ΟΤΕ 63 ευρώ τον μήνα.

Το συνολικό ποσό που παίρνει το παιδί-δικαιούχος στη λήξη του προγράμματος, στην 25ετία, ανέρχεται σε 28.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τον κανονισμό, δίνονται στα ενήλικα παιδιά των εργαζομένων, ενώ το συγκεκριμένο ποσό δεν επηρεάζει το εφάπαξ αυτών.

Η πρόταση της διοίκησης προβλέπει αύξηση του ποσού που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα 28,41 ευρώ τον μήνα και ταυτόχρονα μείωση του ποσού που θα λαμβάνει ο δικαιούχος στη λήξη περίπου στα 8.500 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 3 περίπου μηνιαίους μισθούς.

Οι αλλαγές που θα προωθήσει η διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αφορούν τους εργαζομένους που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα στον λογαριασμό νεότητας, με βάση τα έως τώρα ισχύοντα.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ερωτηθείς στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για το κλείσιμο των καταστημάτων ΟΤΕ, που έγινε το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι αυτό έγινε γιατί τα έξοδα ήταν περισσότερα από τα έσοδα και από τη στιγμή όπου ο Οργανισμός έχει εκτενές δίκτυο καταστημάτων ήταν εύλογο να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v