Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Αντιστέκονται τα malls στο εννεάμηνο

Επιδόσεις πάνω από το μέσο όρο της λιανικής αγοράς, οι οποίες ωστόσο παραμένουν «ευαίσθητες» στην αρνητική συγκυρία, παρουσιάζουν στο εννεάμηνο του 2011 τα τρία εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται η Lamda Development.

Lamda: Αντιστέκονται τα malls στο εννεάμηνο
Επιδόσεις πάνω από το μέσο όρο της λιανικής αγοράς, οι οποίες ωστόσο παραμένουν «ευαίσθητες» στην αρνητική συγκυρία, παρουσιάζουν στο εννεάμηνο του 2011 τα τρία εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται η Lamda Development.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, κ. Οδ. Αθανασίου, τα ώριμα εμπορικά κέντρα The Mall Athens και Mediterranean Cosmos στο εννεάμηνο της χρήσης εμφάνισαν πτώση τζίρου καταστημάτων της τάξης του 9%, ενώ το Golden Hall διατήρησε σταθερές πωλήσεις έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010.

Σε επίπεδο εσόδων και λειτουργικών κερδών, εκτιμά ότι το εννεάμηνο θα διατηρήσει την τάση του α’ εξαμήνου, (όπου τα EBITDA για The Mall και Mediterranean Cosmos υποχώρησε κατά 4% ενώ αυξήθηκε κατά 1% για το Golden Hall).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επισκεψιμότητα στο εννεάμηνο διατηρήθηκε σταθερή και στα τρία κέντρα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την πορεία των εσόδων από τις υπηρεσίες parking.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα parking στο The Mall κινούνταν αυξητικά έως και κατά 10% και σταθερά έναντι του 2010 στα άλλα δύο, ωστόσο, η τάση αυτή διαταράχθηκε τον Σεπτέμβριο και επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο, γεγονός που αποδίδεται στην πολιτική αβεβαιότητα και την οικονομική κρίση του τελευταίου διμήνου.

Η πρόβλεψη της διοίκησης του ομίλου έκανε λόγο για συνολική υποχώρηση τζίρου της τάξης του 7%-8% όσον αφορά τις τρείς μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις της στο τέλος του 2011, την οποία και διατηρεί δεδομένου ότι διανύει το τελευταίο και πλέον εμπορικό τρίμηνο της χρονιάς.

Ο κ. Αθανασίου ωστόσο επισημαίνει ότι «η πρόβλεψη θα παρέμενε ασφαλής, αν δεν αντιμετωπίζαμε τις απρόβλεπτες και ακραίες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, που επηρεάζουν ευθέως την καταναλωτική διάθεση».
 
Συμπληρώνει ότι εφόσον υπάρξει σταθεροποίηση στο τελευταίο δίμηνο του 2011, τότε η παραπάνω εκτίμηση θα επιτευχθεί.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος αναμένεται να εγγράψει έως το τέλος του 2011 φορολογική επιβάρυνση από το πρόσφατο τέλος επί των ακινήτων της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται μόνον από την ιδιοκτησία του The Mall Athens, καθώς τόσο το Golden Hall όσο και το Mediterranean Cosmos χρησιμοποιούνται με πολυετή παραχώρηση από το Δημόσιο και την Εκκλησία αντίστοιχα (που βαρύνονται με το συγκεκριμένο τέλος).

Επενδύσεις

Οσον αφορά το ζήτημα των νέων επενδύσεων πέραν της Σερβίας όπου το project για τη δημιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος και κατοικιών προχωρεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2012, ο όμιλος τηρεί στάση αναμονής.

Σύμφωνα με τον κ.Αθανασίου, η προοπτική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα αποτελούσε πεδίο εκδήλωσης νέων επενδύσεων, και εφόσον αυτή προχωρήσει με ξεκάθαρους όρους, ο όμιλος θα εκδήλωνε ενδιαφέρον, κυρίως όσον αφορά τον τουριστικό και οικιστικό τομέα.

Παράλληλα, ο όμιλος βολιδοσκοπεί Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία, χωρίς ωστόσο προς στιγμήν να διαβλέπει επενδυτικές ευκαιρίες. Ειδικότερα σε ότι αφορά την Τουρκία, μια αγορά υψηλών επιδόσεων, εκτιμά ότι οι τιμές ακινήτων σήμερα καθιστούν απαγορευτική την επενδυτική διείσδυση, ενώ στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, απαιτείται χρόνος ώστε να ξεκαθαρίσει τόσο το μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και το επίπεδο των τιμών στα ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v