Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Σάλλας: ”Θα πάμε καλύτερα το 2002”

Την αίσθησή του ότι το 2002 θα είναι καλύτερο από το 2001 για την Πειραιώς και τον τραπεζικό κλάδο εξέφρασε ο πρόεδρος της τράπεζας Μ. Σάλλας. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων, ενώ ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιουνίου ξεκινά η διάθεση προϊόντων από το δίκτυο της ING στην Ελλάδα. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για τη συμμετοχή της ING και το stock option θα συζητηθούν στην επόμενη γ.σ. στις 28 Μαίου.

Μ. Σάλλας: ”Θα πάμε καλύτερα το 2002”
Την αίσθηση του ότι το 2002 θα πάει καλύτερα σε σχέση με το 2001 σε ότι αφορά στην κερδοφορία τόσο της τράπεζας όσο και του συστήματος γενικότερα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενος στην πορεία των κερδών για το 2001, απέδωσε τη μείωση του 46% στον όμιλο Πειραιώς κυρίως στην αύξηση των εξόδων απόσβεσης. Διευκρίνισε δε, ότι με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, η Πειραιώς σε ενοποιημένη βάση παρουσίασε αύξηση της τάξης του 17,7%.

Ειδικότερα ο κ. Σάλλας, επεσήμανε:

* Η μείωση της κερδοφορίας το 2001, με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό, α) στην αύξηση των εξόδων και αποσβέσεων για περίπου 50 καταστήματα που δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία χωρίς να αποδίδουν και τα ανάλογα έσοδα (ωρίμανση) και β) στην απόφαση της διοίκησης να πραγματοποιήσει αυξημένες προβλέψεις, ανεβάζοντας το βαθμό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από 68,7% σε 105,5%. Το ποσοστό αυτό αποτελεί σήμερα τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης στην ελληνική τραπεζική αγορά.

* Με βάση τα παραπάνω, τα κέρδη σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα διαμορφώθηκαν στα 99,1 εκατ ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 46%. Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν η διοίκηση παρέμενε στον περυσινό βαθμό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μείωση των κερδών θα είχε περιορισθεί στο 21%.

* Με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται υποχρεωτικώς από το 2003, η Τράπεζα Πειραιώς το 2001 εμφανίζει σε ενοποιημένη βάση αυξημένα κέρδη σε σύγκριση με το 2000. Συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα διαμορφώνονται το 2001 σε 106 εκατ ευρώ, έναντι 90 εκατ ευρώ που ήταν το 2000, παρουσιάζοντας αύξηση 17,7% (Βλέπε σχετικό πίνακα).

* Μετά την ανάληψη της διοίκησης της ΕΤΒΑ και τον έλεγχο από την Τράπεζα Πειραιώς, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα της πρώην κρατικής τράπεζας, είναι καλύτερη από ότι αρχικώς εκτιμήθηκε, τόσο όσο αφορά στο χαρτοφυλάκιο των δανείων της, όσο και στο χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της. Η νέα διαχείριση με την Τράπεζα Πειραιώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση των μεγεθών της ΕΤΒΑ μέσα στο 2002. Ήδη από τούς πρώτους μήνες, φαίνεται ότι οι εξελίξεις οδηγούν σε μία κερδοφόρο χρήση και σε βελτίωση της καθαρής θέσης της τράπεζας.

Ο κ. Σάλλας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης και των καταθετικών επιτοκίων της Πειραιώς, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα μας απασχολεί. ”Θέλουμε όμως να δούμε τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά” και τόνισε ότι ”το θέμα θα το μελετήσουμε”.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι από την 1 Ιουνίου θα διατίθενται τα πρώτα προϊόντα της Πειραιώς από το δίκτυο της ING στην Ελλάδα (πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχερειρήσεις) και από την 1 Σεπτεμβρίου θα διατίθενται στην ελληνική αγορά τα προϊόντα των εταιριών joint venture που θα δημιουργήσει από κοινού με του Ολλανδούς η Πειραιώς.

Τέλος, ο κ. Σάλλας επιβεβαίωσε την πρόθεση της Πειραιώς να συμμετάσχει στην εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Toprak Bank, μολονότι η διαδικασία έχει κολλήσει κατά πάσα πιθανότητα, επειδή οι τούρκοι θα ήθελαν την έκφραση ενδιαφέροντος κι από άλλους υποψηφίους.

Σε ότι αφορά στο θέμα μιας ενδεχόμενης στρατηγικής συνεργασίας της Πειραιώς με άλλο όμιλο, ο πρόεδρος της επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων στην τράπεζα.

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου, ο κ. Σάλλας επισήμανε ότι η επιχειρηματική αναδιάρθρωση στη χώρα μας έχει αργήσει, πρόσθεσε ότι αυτό το πληρώνουμε όλοι και τάχτηκε υπέρ της άμεσης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Στη γ.σ των μετόχων της τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Ιntercontinental αναμένεται να εγκριθεί ο απολογισμός της διοίκησης για το 2001 και να επικυρωθεί η εκλογή δύο νέων μελών στο Δ.Σ της τράπεζας. Πρόκειται για τον Γ. Ζωγράφο (πρώην υποδιοικητής της ΕΤΒΑ και Δ. Καλοδούκα (πρώην διευθυντής της ΤτΕ).

Τα δύο σημαντικά θέματα που αφορούν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για τη συμμετοχή της ING στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας και το stock option, επειδή δεν αναμένεται να υπάρξει αυξημένη απαρτία που απαιτείται, θα έρθουν ξανά προς συζήτηση σε επαναληπτική γ.σ. στις 28 Μαίου.

Ειδικά σε ότι αφορά στη συμμετοχή της ING, θα μετάσχει με 5% στην Πειραιώς, στην τιμή των 8,36 ευρώ ανά μετοχή, με τους ολλανδούς να εισφέρουν συνολικά 70 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου θα συνοδευτεί από ακύρωση ισάριθμων ιδίων μετοχών.

Αυτά τα 70 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από την Πειραιώς για την απόκτηση του 20% των μετοχών των δύο ασφαλιστικών εταιριών της ING στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v