Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βακάκης (Jumbo): Η Ελλάδα αύριο θα είναι καλύτερη

Αισιοδοξία, παρά τις οριακές καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αλλά και η χώρα, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Jumbo κ. Βακάκης στο περιθώριο της ετήσιας τακτικής Γ.Σ. των μετόχων της.

Βακάκης (Jumbo): Η Ελλάδα αύριο θα είναι καλύτερη
Αισιοδοξία, παρά τις οριακές καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αλλά και η χώρα, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Jumbo, κ. Βακάκης, στο περιθώριο της ετήσιας τακτικής Γ.Σ. των μετόχων της.
 
«Η Ελλάδα του αύριο θα είναι σαφώς καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε ποτέ ξανά στα επίπεδα προ κρίσης, αλλά οι αλλαγές εκτιμώ ότι θα είναι ποιοτικές». Επίσης, υπογράμμισε ότι «σήμερα συμβαίνουν συγκλονιστικές διεργασίες. Αρχίζουν πια όλοι να μιλούν και να λένε τα πράγματα με το όνομά τους».

Ο κ. Βακάκης πρόσθεσε ότι ως χώρα πληρώνουμε τις επιλογές του παρελθόντος και ότι από αυτόν τον λογαριασμό δεν θα γλιτώσει κανείς. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα αποδεικνύεται πως οι Έλληνες δεν είναι ανόητοι, απλώς λειτούργησαν καταχρηστικά όλα αυτά τα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες το επέτρεπαν.

Όσον αφορά την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, επανέλαβε την πρόβλεψη ότι έως το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν ηχηρά λουκέτα μεγάλων επιχειρήσεων και ότι ο κίνδυνος που δεν φαίνεται είναι αυτός των ιδιωτών. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες, δείχνοντας έτσι ότι σήμερα ορισμένες αξίες έχουν αγγίξει το κατώτατο άκρο.

Σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα της Γ.Σ., αυτή αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,21 ευρώ ανά μετοχή έναντι της αρχικής πρότασης για 0,17 ευρώ. Η αναπροσαρμογή ήρθε μετά τη νέα πρόταση της διοίκησης, η οποία βασίστηκε στη θετική πορεία του α΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ομίλου έχει δηλώσει πως θα αποφύγει τη διανομή μερίσματος όσο αυτή επιβαρύνεται φορολογικά.

«Η φορολογία η οποία επιβάλλεται και εξοφλείται στο ακέραιο είναι ήδη υψηλή, οπότε κρίνουμε ότι προς το συμφέρον των μετόχων είναι η τακτική της επιστροφής κεφαλαίου», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Βακάκης.

Σημειώνεται ότι στο α΄ τρίμηνο της χρήσης η Jumbo θα εγγράψει φορολογική επιβάρυνση 500.000 ευρώ από την έκτακτη εισφορά επί των ακινήτων της (της ανήκει το 60% του δικτύου της), ενώ η συνολική επιβάρυνση που θα φανεί στα επόμενα τρίμηνα αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, οι πωλήσεις στο ‘α΄ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ και η κερδοφορία κινήθηκε σε αντίστοιχα επίπεδα, παρουσιάζοντας επίσης βελτίωση του περιθωρίου κέρδους κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι στο τετράμηνο η δυναμική αυτή έχει υποχωρήσει, ωστόσο παραμένουν εντός της ετήσιας πρόβλεψης (0% - 2%).

Η Γ.Σ. των μετόχων ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων και την αγορά ιδίων μετοχών έως και 5% του μετοχικού κεφαλαίου, στο εύρος τιμής αγοράς των 2 - 6,5 ευρώ.
 
Ο κ. Βακάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση όπου τα πράγματα στην ελληνική οικονομία χειροτερέψουν. Αν συμβεί αυτό, θα μειωθεί το επενδυτικό πλάνο της εταιρίας, η οποία θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια για την επαναγορά, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των μετοχών.

Στον τομέα των επιχειρησιακών σχεδίων, η εταιρία προωθεί τις συνεργασίες franchise σε Κόσσοβο, Σκόπια και Αλβανία, όπου πρόκειται να εγκαινιαστεί στο τέλος του μήνα το πρώτο κατάστημα με αυτήν τη μορφή συνεργασίας.

Ο κ. Βακάκης επανέλαβε ότι, πέραν της προοπτικής εισόδου στη Ρουμανία σε δύο χρόνια, συνεχίζεται η μελέτη για είσοδο στην αγορά της Τουρκίας με στρατηγικό συνεργάτη.

Υπογράμμισε ότι, αν και η προοπτική αυτή είναι μεσοπρόθεσμη, το σχέδιο εισόδου προβλέπει τη διατήρηση καταστατικής πλειοψηφίας για τον ελληνικό όμιλο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v