Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σήμερα οι υπογραφές για τη ΣΣΕ

Πιθανότατα σήμερα θα υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας την οποία συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του ΟΤΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Σήμερα οι υπογραφές για τη ΣΣΕ
Πιθανότατα σήμερα θα υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του ΟΤΕ.

Σήμερα το πρωί, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΕ – ΟΤΕ θα συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία και είναι πολύ πιθανό αμέσως μετά να ακολουθήσει συνάντηση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας με τη διοίκηση του Οργανισμού ώστε να μπουν οι τελικές υπογραφές, σε μια συμφωνία που έχει χαρακτηριστεί ιστορική.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι μισθοί των εργαζομένων στον ΟΤΕ θα υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξεως του 11% στην τριετία 2012 - 2014.

Επαναφορά των ισχυόντων από το 2015

Ταυτόχρονα με τη μείωση των μισθών, θα μειωθούν και οι ώρες εργασίας, με τον ΟΤΕ να υιοθετεί το 35ωρο, ενώ θα διατηρηθούν ως έχουν οι ωριμάνσεις (μισθολογικά κλιμάκια, χρονοεπίδομα).

Όπως προβλέπεται από όσα συμφώνησαν οι εργαζόμενοι και η διοίκηση, οι περικοπές θα έχουν τριετή διάρκεια και από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα υπάρξει επαναφορά του ισχύοντος σήμερα μισθολογίου και των ωρών εργασίας.

Στην τριετή περίοδο, κατά την οποία θα ισχύει η μείωση των μισθών, η διοίκηση έχει συμφωνήσει ότι δεν θα προσφύγει στην υιοθέτηση συστήματος εκ περιτροπής εργασίας, αλλά ούτε και στην καταγγελία συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους. Επίσης, έχει συμφωνηθεί ότι για το διάστημα της τριετίας δεν θα υπάρξει καμία άλλη μείωση μισθών από εξωγενή αίτια.

Όφελος 160 εκατομμυρίων ευρώ

Με βάση τις εκτιμήσεις, από την εφαρμογή της συμφωνίας η μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας θα είναι της τάξεως των 160 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τη μείωση του κόστους προσωπικού που επιδίωκαν η διοίκηση και η Deutsche Telekom, η οποία έχει κάνει λόγο για ανάγκη μείωσης του εργασιακού κόστους κατά 300 εκατομμύρια ευρώ στην τριετία.

Εκκρεμότητα ο Λογαριασμός Νεότητας

Πάντως, σε εκκρεμότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν ακόμη ζητήματα από τα οποία μπορεί να προκύψει περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα του Λογαριασμού Νεότητας. Η πρόταση που έχει καταθέσει η διοίκηση προβλέπει μείωση του ετήσιου κόστους του λογαριασμού κατά 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Λογαριασμός Νεότητας λειτουργεί ακόμη και σήμερα με βάση τη συμφωνία που έγινε το 1973 και προβλέπει ότι ο εργαζόμενος για κάθε παιδί καταβάλλει μηνιαία εισφορά 1,47 ευρώ τον μήνα, ενώ ο ΟΤΕ καταβάλλει 63 ευρώ τον μήνα. Το συνολικό ποσό που παίρνει το παιδί-δικαιούχος στη λήξη του προγράμματος, στην 25ετία, ανέρχεται σε 28.000 ευρώ.

Η πρόταση της διοίκησης προβλέπει αύξηση του ποσού που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα 28,41 ευρω τον μήνα και ταυτόχρονα μείωση του ποσού που θα λαμβάνει ο δικαιούχος στη λήξη περίπου στα 8.500 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 3 μηνιαίους μισθούς.

Παρότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων δεν έχει ακόμη υπάρξει εξέλιξη σε σχέση με το θέμα αυτό. Το πιθανό είναι ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στον Λογαριασμό Νεότητας δεν θα αφορούν στους εργαζόμενους που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα με βάση τα έως τώρα ισχύοντα.

Να σημειωθεί ότι ο Λογαριασμός Νεότητας έχει δημιουργήσει συσσωρευμένες υποχρεώσεις που αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v