Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Μικρότερο των 600 εκατ. ευρώ το νέο δάνειο

Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες για νέο δάνειο, σημείωσε την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Ι. Σπανουδάκης.

ΟΠΑΠ: Μικρότερο των 600 εκατ. ευρώ το νέο δάνειο
 Χαμηλότερα από 600 εκατ. ευρώ θα είναι τελικά το 3ετές δάνειο που θα συνάψει ο Οργανισμός με επιτόκιο 6% plus Libor με ξένες και ελληνικές τράπεζες γα τη χρηματοδότηση του σύμφωνα με τον CEO του Οργανισμού κ. Σπανουδάκη.

Όπως τόνισε ο CEO, ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ωστόσο με τις ενέργειες που γίνονται, την επέκταση της αποκλειστικότητα και την είσοδο των παιγνιομηχανημάτων - VLTs, αυξάνεται η ηγετική του θέση στην ελληνική αγορά και ενισχύεται η αξία των μετόχων έως το 2030.

Για την άδεια εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των 35.000 VLTs, ο Οργανισμός σκοπεύει να δημιουργήσει 700-800 νέα σημεία αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΠΑΠ η καλύτερη επιλογή είναι κάθε χώρος να έχει επιφάνεια τέτοια που να μπορεί να δεχτεί 15 έως 25 VLTs ενώ η δημιουργία αποκλειστικών μαγαζιών για τα VLTs δεν θα εκτελεστεί μόνο εφόσον δεν βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι.

Η πρώτη επιλογή είναι νέοι χώροι με 15 VLTs. Αναφορικά με την αγορά των VLTs εκτιμούν μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του 52% για την περίοδο 2012-2015 έναντι 7% της συνολικής αγοράς για το 2010-2015 ενώ έως το 2015 τα VLTs θα αποτελούν το 40% της αγοράς στην Ελλάδα.

Για το αν θα αγοραστούν ή θα μισθώσουν και από ποίον τα ίδια ταVLTs ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε ότι γνωρίζουν το κόστος σε όλες τις περιπτώσεις και εξετάζουν τις επιλογές τους. Αναφορικά με τους subcontractors των 18.500 VLTs που θα λειτουργήσουν , ΟΠΑΠ θα έχει αμοιβή τόσο προκαταβολικά αλλά και δικαιώματα χρήσης (royalties) ενώ θα ορίζει και την τιμολογιακή πολιτική.

Η διάρκεια της άδειας στους subcontractors θα ανέρχεται σε 10+1 έτη και το Ε.Δ. θα λαμβάνει το 30% επί των ακαθάριστων ποσών που θα κερδίζονται με μορφή δικαιώματος. Συνολικά ο ΟΠΑΠ επιθυμεί 10 subcontractors για τα 18.500 VLTs και όχι 4-5 αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή.

Σχετικά με την οικονομική προσφορά των VLTs στα κέρδη του ΟΠΑΠ, το μάνατζμεντ εκτιμά ότι το 2015, τα VLTs θα έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα EBITDA του Οργανισμού ενώ τα κέρδη ανά μετοχή θα είναι αυξημένα από το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας των 16.500 μηχανών. Τα έσοδα από τα VLTs εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τα 375 εκατ. ευρώ για την δεκαετή επέκταση (2020 – 2030) της σύμβασης παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος στην ΟΠΑΠ Α.Ε. για την οργάνωση και την διεξαγωγή των τυχερών παιχνιδιών έως το 2030, ο κ. Σπανουδάκης τόνισε ότι το κόστος κυμάνθηκε εντός των ορίων που προσδοκούσε η αγορά (400 εκατ. ευρώ) ενώ η ενέργεια αυτή ενισχύει την ηγετική θέση της εταιρείας και αυξάνει το visibility των μεγεθών της εταιρείας για τους μετόχους έως το 2030.

Σημαντικό είναι το 5% που προβλέπει η σύμβαση ότι θα κερδίζει ο Οργανισμός επί των ακαθάριστων κερδών των παικτών αποδιδόμενα ετησίως για την περίοδο 2020-2030. Σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στο υπάρχον μοντέλο θα υπάρξουν διορθωτικά μέσα για τον ΟΠΑΠ. Έως 60 εκατ. ευρώ για την κατάργηση του δικαιώματος αποκλειστικότητας στην ηλεκτρονική διάθεση στα προϊόντα του και έως 30 εκατ. ευρώ για την κατάργηση του δικαιώματος αποκλειστικότητας στο offline προϊοντικό μίγμα.

Συνολικά οι αποζημιώσεις ανέρχονται στα 375 εκατ. ευρώ συν τόκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v