Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Σκληρή γλώσσα κατά δημοσιεύματος

Με σκληρή γλώσσα και νομική δράση ”απαντά” ο ΟΠΑΠ σε δημοσίευμα που ενέπλεκε τον διευθύνοντα σύμβουλό του, Σ. Κωστάκο, και τον αρμόδιο για τη διαφημιστική εκμετάλλευση διευθυντή σε ”δόλιες ενέργειες”. Ο Οργανισμός συσχετίζει την ”επίθεση” με τη λήξη συμβολαίου του με διαφημιστική.

ΟΠΑΠ: Σκληρή γλώσσα κατά δημοσιεύματος
Με σκληρή γλώσσα και νομική δράση ”απαντά” ο ΟΠΑΠ σε δημοσίευμα που ενέπλεκε το διευθύνοντα σύμβουλό του, Σ. Κωστάκο, και τον αρμόδιο για τη διαφημιστική εκμετάλλευση διευθυντή σε ”δόλιες ενέργειες”.

Η διοίκηση της εταιρίας συσχετίζει το δημοσίευμα με την επικείμενη λήξη του τριετούς της συμβολαίου με τη διαφημιστική εταιρία Fortune. Στο δημοσίευμα, όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή της διοίκηση του Οργανισμού, γινόταν λόγος και για εκκρεμείς οφειλές της ΟΠΑΠ προς διαφημιστικές εταιρίες.

”Ουδόλως επίσης αιφνιδιάζει η αντίδραση κύκλων που πρόδηλα ενοχλούνται από τους κανόνες της νομιμότητας και της διαφάνειας, οι οποίοι και τηρούνται απαρέγκλιτα”, αναφέρει η ΟΠΑΠ.

Στην ίδια ανακοίνωση, οι κρίσεις που διατυπώθηκαν κρίνονται ως ”αήθεις και παντελώς αβάσιμες, που δεν κακοποιούν μόνο την αλήθεια των πραγμάτων, αλλά βάναυσα προσβάλλουν την τιμή, την υπόληψη και την προσωπικότητα τόσο του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΠΑΠ όσο και του διευθυντικού της στελέχους”.

Ως απάντηση ο Οργανισμός προχωρά σε υποβολή μηνύσεων και κατάθεση αγωγών σε βάρος των ”υπευθύνων και υπαιτίων του εξόφθαλμα δυσφημιστικού και συκοφαντικού δημοσιεύματος”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ έχει ως εξής:

1. Εξ’ αφορμής πρόσφατου δημοσιεύματος κατά το περιεχόμενο του οποίου – πλην άλλων – ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο αρμόδιος για τη διαφημιστική εκμετάλλευση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. Διευθυντής ”εμπλέκονται σε δόλιες ενέργειες” είναι αναγκαίο να σημειωθούν τα εξής :

α) Παραμονές της λήξης της συμβατικής σχέσης της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. με την διαφημιστική εταιρεία με την οποία από τριετίας συνεργάζεται, ουδόλως αιφνιδιάζει η επιχειρούμενη παρέμβαση αυτόκλητων δήθεν υπερασπιστών διαφημιστικών εταιρειών οι οποίες και φέρονται ως υφιστάμενες σκόπιμη, μεθοδευμένη και από δόλια πρόθεση καθυστέρηση στην εξόφληση τιμολογίων και μάλιστα με κριτήρια επιλεκτικά.

β) Ουδόλως, επίσης, αιφνιδιάζει η αντίδραση κύκλων που πρόδηλα ενοχλούνται από τους κανόνες της νομιμότητας και της διαφάνειας οι οποίοι και τηρούνται απαρέγκλιτα, όπως άλλωστε επιτάσσει το χρέος της Διοίκησης έναντι της εταιρείας και των μετόχων της.

γ) Επί της ουσίας του σκόπιμα δημιουργούμενου θέματος από την πλευρά των εν συγχύσει διατελούντων υποκινητών του, πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφές ότι η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. – σύμφωνα με τις σήμερα ισχύουσες (και στον τελευταίο ήδη μήνα της χρονικής τους διάρκειας εισερχόμενες ) συμβατικές δεσμεύσεις της, διαφημίζεται με τους ακόλουθους τρεις τρόπους:

* Με τις υπηρεσίες που παρέχονται από την ανάδοχο εταιρεία

* Με την παραγωγή και προβολή οπτικοακουστικού υλικού και

* Με τις καταχωρήσεις διαφημιστικού υλικού στον γραπτό τύπο

δ)Η αποπληρωμή των διαφημίσεων γίνεται με τους εξής δύο τρόπους:

* Στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα από την ημερομηνία γένεσης της υποχρέωσης, προκειμένου για την πάγια και καθορισμένου ύψους παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών της αναδόχου .

* Στο εξ’ αντικειμένου εφικτό διάστημα μετά από την επιβαλλόμενη από το νόμο διαδικασία για την παραγωγή και προβολή οπτικοακουστικού υλικού καθώς και των καταχωρίσεων στο γραπτό τύπο (εφημερίδες, περιοδικά, κλπ έντυπα).

Ειδικότερα και για τη διαφημιστική δαπάνη της τελευταίας αυτής περίπτωσης (γραπτός τύπος) ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, συνιστάμενη στη διαπίστωση της νομιμότητας του τιμολογίου, στον έλεγχο της έγκρισης (εντολής) διαφήμισης και του τρόπου της πραγματοποίησής της, στον έλεγχο της λογιστικής καταχώρησης και των στοιχείων της καθώς και σε κάθε άλλο αναγκαίο έλεγχο που ενδέχεται, κατά τις περιστάσεις, να απαιτείται.

ε) Η πληρωμή του τιμολογίου συντελείται, εφόσον συντρέχουν όλες οι αναγκαίες νόμιμες προϋποθέσεις και βεβαίως εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταχωρίσεων που συμφωνούνται, ο οποίος συχνά εκτείνεται σε μεγάλη διάρκεια χρόνου.

2. Μολονότι κατά το συνήθως συμβαίνον στην Αγορά, ο μέσος όρος αποπληρωμής των υποχρεώσεων εταιρειών προς τους προμηθευτές τους υπερβαίνει κατά πολύ εκείνον της εταιρείας μας ,τα σήμερα ανέλεγκτα (μέχρι και 30/9/04) τιμολόγια της συγκεκριμένης μορφής διαφήμισης (γραπτός τύπος) της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. δεν υπερβαίνουν το χρονικό διάστημα των περίπου πέντε μηνών σύμφωνα όχι μόνο με τα στοιχεία των Υπηρεσιών της, αλλά και της ίδιας της διαφημιστικής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται.

3. Παρά ταύτα, είναι ασφαλώς δεδομένη η επιδίωξη της σύντμησης του απαιτούμενου χρόνου - χωρίς, ωστόσο, να διακυβεύεται η αξιοπιστία της ακολουθητέας νόμιμης διαδικασίας – ο οποίος πάντως οφείλεται στον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό τιμολογίων, λόγω ακριβώς του εύρους της διαφημιστικής δαπάνης.



4. Επειδή, ωστόσο, δια του πρόσφατου σχετικού δημοσιεύματος επιχειρήθηκαν και εκδηλώθηκαν αήθεις και παντελώς αβάσιμες κρίσεις που δεν κακοποιούν, μόνο, την αλήθεια των πραγμάτων, αλλά βάναυσα προσβάλλουν την τιμή, την υπόληψη και την εν γένει προσωπικότητα τόσο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., όσο και του Διευθυντικού της Στελέχους, αυτές άμεσα αποκρούονται και αντιμετωπίζονται με την υποβολή μηνύσεων και την κατάθεση αγωγών, σε βάρος των κατά το Νόμο υπεύθυνων και υπαίτιων του εξόφθαλμα δυσφημιστικού και συκοφαντικού δημοσιεύματος, από τα θιγόμενα πρόσωπα.

5. Δια της ως άνω νομικής οδού θα αντιμετωπισθεί και κάθε άλλος συκοφαντικός ισχυρισμός του ίδιου δημοσιεύματος σε σειρά άλλων ζητημάτων, έτσι ώστε να δοθεί πλήρης, ουσιαστική και νομική απάντηση, ενώπιον της Δικαιοσύνης, εκεί όπου κάθε θλιβερός συκοφάντης οφείλει να αντιλαμβάνεται – αν όχι και να κατανοεί – ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν και πάντως πρέπει να υπάρχουν και να εφαρμόζονται ΑΡΧΕΣ και ΚΑΝΟΝΕΣ διαφάνειας που αποβάλλουν, ως σώμα ξένο, οποιασδήποτε μορφής ”προστάτες”, με ό,τι αρνητικό εμπεριέχει ο όρος και βεβαίως απορρίπτει το κοινωνικό σύνολο.

6. Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. είναι ξένη σε οποιασδήποτε μορφής ”έκπτωση” στην εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου και στη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων της, έτσι ώστε θα ήταν άσκοπη η υποβολή προτάσεων συνεργασίας από εκείνους που δεν αποδέχονται τον ελεγκτικό της μηχανισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v