Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Το 2005 η απορρόφηση της Delta Singular

Το 2005 θα ολοκληρωθεί τελικά η απορρόφηση της Delta Singular από την Alpha Bank (και όχι φέτος όπως αρχικά υπολογιζόταν), γεγονός που θα οδηγήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις για την τράπεζα το 2005 και το 2006, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια conference call. Πώς σχολιάζουν Marfin, Π&Κ και Proton.

Alpha: Το 2005 η απορρόφηση της Delta Singular
Στην απορρόφηση της Delta Singular, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2005, αλλά και στις επιπτώσεις στη φορολόγηση αναφέρθηκε η διοίκηση της Alpha Bank κατά τη διάρκεια του conference call που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Εξάλλου, χαρακτηριστική της χαμηλότερης φορολογίας είναι και η κίνηση των Σίγμα και Eurocorp, οι οποίες προχώρησαν σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Alpha Bank.

Υπενθυμίζεται πως τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) της Alpha Bank στο εννεάμηνο ενισχύθηκαν κατά 36,8%, διαμορφούμενα στα 305 εκατ. ευρώ, από 223 εκατ. ευρώ πέρυσι, ανάλογα των προβλέψεων της αγοράς.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η Marfin Analysis στο πρωινό της report, η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε πως η απορρόφηση της Delta Singular θα ολοκληρωθεί το 2005 (και όχι φέτος) και ως εκ τούτου τα φορολογικά οφέλη που θα προκύψουν για τον όμιλο θα είναι ορατά στα μεγέθη του 2005 και του 2006.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα είναι της τάξεως του 10% για το 2005 και του 5% για το 2006.

Η Marfin Analysis εκτιμά πως για τη φετινή χρήση ο φορολογικός συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 30% (καθώς υπάρχει η φορολογική ελάφρυνση από την απορρόφηση της Alpha Επενδύσεων, η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι), ενώ εκτιμά πως για το 2005 θα διαμορφωθεί στο 22%-23% (καθώς αναμένεται μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 32,5% ενώ θα υπάρχει και η κατά 10% φορολογική ελάφρυνση από την απορρόφηση της Delta Singular).

Παράλληλα, η Marfin Analysis σημειώνει πως η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι η πώληση των άλλων μονάδων της Delta Singular, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, έγινε σε τιμή χαμηλότερη της λογιστικής τους αξίας.

Ωστόσο, σημειώνεται πως η τΤράπεζα έχει ήδη πάρει προβλέψεις για την πιθανότητα κεφαλαιακών ζημιών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, η Marfin Analysis αναφέρει πως θα προχωρήσει σε αλλαγή στις προβλέψεις της, και συγκεκριμένα κατά περίπου 5% χαμηλότερα για τα μεγέθη του 2004 και κατά 7% και 5% υψηλότερα για το 2005 και 2006, αντίστοιχα.

Η επίπτωση στην τιμή-στόχο θα είναι θετική, όχι όμως ιδιαίτερα σημαντική, καταλήγει η Marfin Analysis.

Από την πλευρά της η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για την Alpha Bank, τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας θα είναι κατά 8,6% και 7,2% υψηλότερα το 2005 και το 2006 αντίστοιχα, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά την αποτίμηση της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ εξηγεί πως με βάση την προηγούμενη φορολογική κλίμακα η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται 12 φορές και τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2005 και 10 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή του 2006, ενώ με τη νέα φορολογική κλίμακα η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται 11 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2005 και 9,3 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2006.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως η αγορά δεν γνωρίζει τις προαναφερθείσες εξελίξεις, οι οποίες εκτιμά πως θα έχουν θετικές επιδράσεις στη μετοχή της Alpha Bank.

Εξάλλου, η Proton Securities συμπληρώνει πως η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε πως στο τέταρτο τρίμηνο του 2004 τα έξοδα προσωπικού θα ακολουθήσουν τάση ανάλογη των προηγούμενων τριμήνων, καθώς το bonus του 2004 έχει καταμερισθεί ισόποσα σε όλα τα τρίμηνα.

Παράλληλα, η Proton Securities αναφέρει πως η διοίκηση της Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει την επιθετική επεκτατική πολιτική της για την αγορά των Βαλκανίων, κυρίως σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία, τον Ιανουάριο του 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v