Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούλα: Kανένα πρόβλημα ρευστότητας

"Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ρευστότητας και εν τοιαύτη περιπτώσει δεν χρεοκοπούμε", δηλώνει στο euro2day.gr ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Γιούλα Α.Ε., κ. Φραγκούλης.

Γιούλα: Kανένα πρόβλημα ρευστότητας
«Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ρευστότητας και εν τοιαύτη περιπτώσει δεν χρεοκοπούμε», δηλώνει στο euro2day.gr ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Γιούλα Α.Ε., κ. Φραγκούλης, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο όμιλος βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Τράπεζα Πειραιώς για την αναχρηματοδότηση δανείου πενταετούς διάρκειας, πληρωτέου στη λήξη του, η διορία αποπληρωμής του οποίου εξέπνευσε στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Φραγκούλης αναφέρει ότι ο οίκος Standard & Poor's, ο οποίος αξιολογεί την υαλουργία Γιούλα Α.Ε. περισσότερο από μία δεκαετία, όφειλε βάσει της μεθοδολογίας του να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από CCC+ σε SD (selective default) εξαιτίας της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την πιστώτρια τράπεζα.

Τονίζει, ωστόσο, ότι στην πράξη αυτή η καθυστέρηση δεν έχει καταστήσει ληξιπρόθεσμο ή απαιτητό το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, ενώ υπογραμμίζει ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση προκειμένου να ανανεωθεί η υφιστάμενη δανειακή σύμβαση.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές καθαρές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Γιούλα ανέρχονται σε 290 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν σε μακροπρόθεσμα δάνεια.

Στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2011 ο όμιλος εμφάνιζε διαθέσιμα ύψους 2 εκατ. ευρώ, ενώ διέθετε και ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. Παρά την εκτίμηση της S&P ότι ο όμιλος έχει αδύναμη ρευστότητα, ο κ. Φραγκούλης υποστηρίζει ότι η επιχείρηση ανταποκρίνεται καλά στην αρνητική συγκυρία και μάλιστα αναμένει θετικό ρυθμό πωλήσεων το 2011.

Σημειώνεται ότι το 2010 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 210 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA σε 46,6 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή προ φόρων κερδοφορία διαμορφώθηκε στις 680 χιλ. ευρώ.

Στο α΄ εξάμηνο του 2011, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 110 εκατ. ευρώ από 101,8 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ μέσα στο 2011 ο όμιλος προχωρά σε επενδύσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο παραγωγής που διατηρεί στην Ελλάδα.

Να τονιστεί ότι ο όμιλος διατηρεί ακόμη 6 εργοστάσια στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στην Ουκρανία, ενώ το 70% του κύκλου εργασιών του πραγματοποιείται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, η ζήτηση στην ελληνική αγορά έχει σαφώς υποχωρήσει, ωστόσο υποστηρίζει ότι ο όμιλος, που διακινεί προϊόντα του σε όλο τον κόσμο, αντισταθμίζει τη συρρίκνωση στην εγχώρια αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v