Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elpedison: Εγκαίνια Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής

Με παρότρυνση προς την Κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έγιναν τα εγκαίνια της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας.

Elpedison: Εγκαίνια Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής
Με παρότρυνση προς την Κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έγιναν τα εγκαίνια της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας.

Τόσο o πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τ. Γιαννίτσης όσο και ο Roberto Poti που συμμετέχει στη αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις διατηρούμενες στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και την άσκηση ανταγωνισμού με ίσους όρους.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Τεχνοδομικής η οποία επίσης συμμετέχει στο σχήμα Α. Καλιτσάντσης τόνισε με έμφαση τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στα αποτελέσματα των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καθώς όπως είπε, με τον νέο φόρο έχουν αλλάξει όλα τα χρηματοοικονομικά δεδομένα και δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός.

Ο κ. Καλιτσάντσης αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες καθυστερήσεις που προκαλεί η γραφειοκρατία για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Όπως είπε χρειάστηκαν 6 χρόνια, 50 υπογραφές επικεφαλής φορέων και 20 υπουργικές υπογραφές για να ληφθούν οι άδειες, ενώ η κατασκευή του εργοστασίου διήρκεσε μόνο 2 χρόνια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε την συνεργασία των ΕΛΠΕ με την Edison και την επένδυση ηλεκτροπαραγωγής ως μία κίνηση που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας και μάλιστα σε περίοδο αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

--- ΑΠΕ

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αναφορές που έκαναν οι επικεφαλής της ελληνο-ιταλικής εταιρίας για τη διαμόρφωση των τιμών στην εσωτερική αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την ενέργεια, καθώς η μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών θα αυξήσει σημαντικά τις τιμές της κιλοβατόρας.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει βέλτιστος συνδυασμός μονάδων φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών που θα επιτρέψει την επίτευξη των στόχων του 20-20-20 διατηρώντας τις τιμές του ηλεκτρικού σε λογικά επίπεδα.

Τέλος να σημειωθεί ότι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Θίσβης χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο, έχει ισχύ 420 MW με απόδοση 56%.

Το κόστος κατασκευής θα είναι σε 275 εκατ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια της κατασκευής απασχολήθηκαν γύρω στα 700 άτομα.

Αυτή τη στιγμή η μικτή εταιρία Elpedison λειτουργεί η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη και στη Θίσβη Βοιωτίας, απασχολεί 76 άτομα και επιπλέον 40 άτομα μέσω υπηρεσιών που αγοράζει από συνεργάτες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v