Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Qatar Holding 10% της European Goldfields

Νέα επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα κάνει το Κατάρ, το οποίο υπέγραψε συμφωνία για την αγορά ποσοστού 10% στη European Goldfields από την Ελλάκτωρ. Ενδιαφέρον και για άλλες "ευκαιρίες".

Στην Qatar Holding 10% της European Goldfields
Νέα επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα κάνει το Κατάρ, το οποίο υπέγραψε σήμερα συμφωνία για την απόκτηση ποσοστού στη European Goldfields.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο CEO της Qatar Holding, Ahmad al-Sayed, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Εμίρη του Κατάρ, επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά του 10% περίπου της European Goldfields από την Ελλάκτωρ και θα έχει call option να αγοράσει επιπλέον ποσοστό 5%.

Η επένδυση ανέρχεται συνολικά σε 1 δισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων 600 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπου η European Goldfields διαθέτει άδεια για εξόρυξη χρυσού.

"Συνολικά θα επενδύσουμε περίπου 1 δισ. δολάρια στην εταιρία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Sayed, ενώ επισήμανε πως το Κατάρ"εξετάζει διάφορες ευκαιρίες στη χώρα".

Νωρίτερα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελλάκτωρ είχε δηλώσει στο Reuters ότι η Qatar Holding έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά ποσοστού περίπου 10% στη European Goldfields από την Ελλάκτωρ και πως θα επενδύσει άλλα 600 εκατ. δολάρια στην εταιρία εξόρυξης.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε νωρίτερα με τον Εμίρη του Κατάρ, Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, δήλωσε πως οι επενδύσεις από το Κατάρ στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη για αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνουν στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση.

"Η Ελλάδα είναι μία εν δυνάμει πλούσια χώρα, που μέχρι τώρα έκανε κακή διαχείριση των πόρων της και του πολύ ικανού ανθρώπινου δυναμικού της", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι σκοπός της συγκεκριμένης συμφωνίας και των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης είναι μια νέα μεταλλευτική πολιτική σε λατομεία και ορυχεία της χώρας, με έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον θαλάσσιο χώρο, με προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με συνολική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

"Αυτή είναι μια βιώσιμη στρατηγική", κατέληξε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι "δεν θα αργήσει η ώρα όπου οι επενδυτές και όλοι οι Έλληνες θα βιώσουν την οικονομική ανάταξη της χώρας".


Υπενθυμίζεται ότι με το Κατάρ έχει υπογραφεί μνημόνιο για επενδύσεις ύψους 5 δισ., στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και η επένδυση στον Αστακό, η οποία όμως ναυάγησε. Το Κατάρ έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στο deal της Alpha Bank με τη Eurobank, όπου θα κατέχει ποσοστό περίπου 17% στη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί.

--- Η επίσημη ανακοίνωση της Ελλάκτωρ για το deal

"H διοίκηση της Ελλάκτωρ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η εταιρία AKTOR CONSTRUCTION INTERNATIONAL LTD. (100% θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ) προέβη σήμερα σε συμφωνία πώλησης 13.000.000 μετοχών της εταιρίας EUROPEAN GOLDFIELDS στην Qatar Holding, δηλαδή ποσοστού 7,07% του μετοχικού της κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130.000.000 C$. Το ποσοστό συμμετοχής της AKTOR CONSTRUCTION INTERNATIONAL LTD. στη EUROPEAN GOLDFIELDS, μετά τη σημερινή συναλλαγή, διαμορφώνεται σε 12,2% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για απόκτηση επιπλέον 9.373.390 μετοχών με 13 C$ ανά μετοχή.

Η ανωτέρω συμφωνία κρίθηκε σκόπιμη από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ τόσο για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η α΄ φάση του έργου της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική όσο και για τη συμμετοχή της Qatar Holding στο συγκεκριμένο έργο ως στρατηγικού επενδυτή, με χορήγηση δανείου ποσού 600 εκατ. US$ και αντίστοιχα με 150 εκατ. US$ από τους υφιστάμενους μετόχους.

Η σημαντική αυτή επιχειρηματική κίνηση:

• Αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την άμεση υλοποίηση ενός έργου το οποίο θα είναι σταθμός στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και

• Σηματοδοτεί την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και της Qatar Holding".


*** Στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" επισυνάπτεται η ανακοίνωση της European Goldfields στην αγγλική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v