Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Αυξήσεις 2,74% στα τιμολόγια (update)

Αύξηση κατά 2,74% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ο οποίος επισκέφτηκε τα γραφεία της ΔΕΗ και είχε συνάντηση με την ηγεσία της επιχείρησης.

ΔΕΗ: Αυξήσεις 2,74% στα τιμολόγια (update)
της Χρύσας Λιάγγου

Αύξηση κατά 2,74% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ο οποίος επισκέφτηκε τα γραφεία της ΔΕΗ και είχε συνάντηση με την ηγεσία της επιχείρησης.

Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από 1η Νοέμβριου και από τη συνολική αύξηση το 2,5% αντιστοιχεί στην κατανάλωση και το υπόλοιπο 0,24% στο τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές ανά κιλοβατωρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο θα πηγαίνει υπέρ ΔΕΣΜΗΕ.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης από κοινού με τη Διοίκηση της ΔΕΗ, ανακοινώθηκε επίσης, η πρόσληψη 1.250 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ από το β’ εξάμηνο του 2005 εκ των οποίων οι 1.033 θα είναι τεχνικοί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, ανακοίνωσε επίσης, μία πιο ευνοϊκή ρύθμιση για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των πολυτέκνων, στα οποία ισχύει η ειδική μειωμένη χρέωση των τιμολογίων κατά 43%, για όλες τις οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα παιδιά και άνω.

Πιο συγκεκριμένα:

Για οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα παιδιά, το όριο της μειωμένης χρέωσης καθορίζεται, από 3.000 KWh το τετράμηνο που ισχύει σήμερα, σε 3.500 KWh το τετράμηνο.

Για οικογένειες με πέντε έως εννέα προστατευόμενα παιδιά, το όριο της μειωμένης χρέωσης καθορίζεται, από 3.000 KWh το τετράμηνο που ισχύει σήμερα, σε 4.000 KWh το τετράμηνο.

Για οικογένειες με δέκα ή περισσότερα προστατευόμενα παιδιά, το όριο της μειωμένης χρέωσης καθορίζεται, από 3.000 KWh το τετράμηνο που ισχύει σήμερα, σε 4.500 KWh το τετράμηνο.

Με αυτή τη ρύθμιση αυξάνεται το κόστος για τη ΔΕΗ από τα μειωμένα τιμολόγια για πολύτεκνους, κατά 800.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου, Στέργιου Νέζη.

Ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε τέλος, ότι σύντομα θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων, καθώς επίσης και ένα σχέδιο που έχει ετοιμάσει η ΔΕΗ για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην ηλεκτροδότηση.

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Στέργιος Νέζης, δήλωσε ότι το ”προσωπικό της ΔΕΗ λόγω συνταξιοδοτήσεων μειώνεται κατά 800 εργαζόμενους ετησίως. Στο τέλος του 2000 η ΔΕΗ είχε 31.600 εργαζόμενους και σήμερα έχει 27.500 εργαζόμενους. Άρα το προσωπικό της επιχείρησης συνολικά έχει μειωθεί κατά 4.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, ο τζίρος ανά εργαζόμενο έχει ανέβει από 90.000 ευρώ σε 140.000 ευρώ, κατά 52%”.

Το μέσο οικιακό τιμολόγιο για τη ΔΕΗ, είπε ο κ. Νέζης, είναι 30 ευρώ το μήνα. Άρα μία αύξηση πολύ κοντά στο 3% που είναι μαζί με το τέλος ΑΠΕ θα επιβαρύνει τον μέσο οικιακό προϋπολογισμό λιγότερο από 1 ευρώ μηνιαίως.

Η ΔΕΗ, πρόσθεσε, έχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο 2003-2007. Το πρόγραμμα 2001-2005 που είχαμε, το ξεπεράσαμε. Όλους τους στόχους τους έχουμε ξεπεράσει. Άρα η ΔΕΗ είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο κερδοφορίας.

Η ΔΕΗ δεν αποφασίζει αυξήσεις τιμολογίων. Αυξήσεις τιμολογίων αποφασίζει ο υπουργός μετά από αίτημα της ΔΕΗ και εισήγηση της ΡΑΕ. Η ΡΑΕ μία απ’ τις παραμέτρους που λαμβάνει υπόψη της, εκτός απ’ τις τιμές καυσίμων και όλα τα άλλα έξοδα τα οποία υπάρχουν στην αγορά, είναι και η αποδοτικότητα των επενδεδυμένων κεφαλαίων στην επιχείρηση. Άρα αυτό επανεξετάζεται από πλευράς ΡΑΕ κάθε φορά που η ΔΕΗ υποβάλλει ένα αίτημα και ο υπουργός αποφασίζει βέβαια. Η ΔΕΗ δεν αποφασίζει”, είπε ο κ. Νέζης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v