Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: O Λογαριασμός Νεότητας η μόνη εκκρεμότητα

Οι αλλαγές στον Λογαριασμό Νεότητας είναι η μόνη μεγάλη εκκρεμότητα μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΤΕ, μετά το αίσιο τέλος που υπήρξε την Παρασκευή στη μακρά διαπραγμάτευση για τη νέα ΣΣΕ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: O Λογαριασμός Νεότητας η μόνη εκκρεμότητα
Οι αλλαγές στον Λογαριασμό Νεότητας είναι η μόνη μεγάλη εκκρεμότητα μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων του ΟΤΕ, μετά το αίσιο τέλος που υπήρξε την Παρασκευή στη μακρά διαπραγμάτευση για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η συμφωνία των δύο πλευρών θα τεθεί σήμερα προς έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της ΟΜΕ - ΟΤΕ και αυτό αναμένεται να γίνει παρά τις όποιες διαφωνίες εκφράζονται στο εσωτερικό της ομοσπονδίας. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων που έκαναν τη διαπραγμάτευση όλο το προηγούμενο διάστημα κάνουν λόγο για πολύ σημαντική συμφωνία, με την οποία εξασφαλίζονται εργασιακή ειρήνη στον Οργανισμό αλλά και οι θέσεις εργασίας του προσωπικού για την επόμενη τριετία, ενώ κλείνει και το θέμα της άρσης της μονιμότητας, το οποίο είχε τεθεί μετ' επιτάσεως από την πλευρά της διοίκησης.

Η συμφωνία μεταξύ της διοίκησης και της ομοσπονδίας των εργαζομένων προβλέπει:
-Μείωση των ωρών εργασίας κατά 12,5%, δηλαδή από 40 ώρες στις 35, με μείωση αντίστοιχα των μισθών στο 11% μεσοσταθμικά την 3ετία, χωρίς πάγωμα ή κατάργηση των ωριμάνσεων (μισθολογικά κλιμάκια, χρονοεπίδομα) και επαναφορά του ισχύοντος σήμερα μισθολογίου και των ωρών εργασίας την 1η/1/2015.

- Δέσμευση της εταιρίας για μη προσφυγή σε εκ περιτροπής εργασία και για μη καταγγελία συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους για όσο διάστημα θα ισχύει η μείωση.

-Όσο διαρκέσει η συμφωνία δεν θα υπάρξει καμία μείωση μισθών από εξωγενή αίτια.
Το οικονομικό όφελος από τη συγκεκριμένη συμφωνία υπολογίζεται ότι για την επόμενη τριετία θα φτάσει τα 160 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το ήμισυ του στόχου της διοίκησης για περικοπή του εργασιακού κόστους κατά 300 εκατ. ευρώ την τριετία.

Μείωση του κόστους κατά 10 εκατομμύρια ευρώ

Με διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών θα δοθεί λύση και στο ζήτημα του Λογαριασμού Νεότητας, για τον οποίο η διοίκηση επιθυμεί δραστικές αλλαγές προκειμένου να μειωθεί το κόστος κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο θέμα, καθώς στη διαπραγμάτευση που έγινε το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε κοινός τόπος μεταξύ της διοίκησης και της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ με την πρόταση που έχει καταθέσει ζητά να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του λογαριασμού, ο οποίος πέρυσι κόστισε στον ΟΤΕ περίπου 58 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει συσσωρευμένες υποχρεώσεις, που αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Ο Λογαριασμός Νεότητας λειτουργεί ακόμη και σήμερα με βάση τη συμφωνία που έγινε το 1973 και προβλέπει ότι ο εργαζόμενος για κάθε παιδί καταβάλλει μηνιαία εισφορά 1,47 ευρώ τον μήνα, ενώ ο ΟΤΕ καταβάλλει 63 ευρώ τον μήνα. Το συνολικό ποσό που παίρνει το παιδί-δικαιούχος στη λήξη του προγράμματος στην 25ετία ανέρχεται σε 28.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τον κανονισμό, δίνονται στα ενήλικα παιδιά των εργαζομένων, ενώ το συγκεκριμένο ποσό δεν επηρεάζει το εφάπαξ εκείνων.

Η πρόταση της διοίκησης προβλέπει αύξηση του ποσού που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα 28,41 ευρώ τον μήνα και ταυτόχρονα μείωση του αντίστοιχου που θα λαμβάνει ο δικαιούχος στη λήξη στα 8.500 ευρώ περίπου, μέγεθος που αντιστοιχεί σχεδόν σε 3 μηνιαίους μισθούς. 

Η εν λόγω πρόταση είχε χαρακτηριστεί εχθρική από την πλευρά των εργαζομένων όταν κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και είχαν αρνηθεί να τη συζητήσουν.

Πάντως, οι όποιες αλλαγές, είτε αυτές συμφωνηθούν είτε προωθηθούν μονομερώς από την πλευρά της διοίκησης, δεν θα αφορούν στους εργαζομένους που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα στον Λογαριασμό Νεότητας με βάση τα έως τώρα ισχύοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v