Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Μαραθώνια διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Μέχρι αργά χθες βράδυ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις των εργαζόμενων του ΟΤΕ με την διοίκηση του Οργανισμού που εως την ύστατη ώρα αναζητούσαν συναινετική λύση για τα εργασιακά θέματα.

ΟΤΕ: Μαραθώνια διαπραγμάτευση για τα εργασιακά
Μέχρι αργά χθες βράδυ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις των εργαζόμενων του ΟΤΕ με την διοίκηση του Οργανισμού που εως την ύστατη ώρα αναζητούσαν συναινετική λύση για τα εργασιακά θέματα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μονομερούς προώθησης των αλλαγών κίνηση που αν επιλεγεί τελικώς αναμένεται «αναταράξεις» τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Η πρόταση των εργαζομένων για την μείωση του εργασιακού κόστους ήταν σαφώς πιο κοντά σε αυτά ζητούσε η διοίκηση σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της ΟΜΕ – ΟΤΕ που παρασάγγας απείχαν από τον σχεδιασμό της διοίκησης.

Μείωση αποδοχών 10% για τρία χρόνια

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι πρότειναν μείωση των αποδοχών τους έως 10% για διάστημα τριών ετών με παράλληλη εφαρμογή 35ωρης απασχόλησης και βεβαίως δέσμευση της διοίκησης ότι στο εν λόγω διάστημα δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι από την αρχή είχαν ξεκαθαρίσει ότι ήταν περισσότερο δεκτικοί στην μείωση των μισθών τους έναντι της μείωσης των ημερών απασχόλησης που θα συνεπάγονταν και μείωση των ημερών ασφάλισης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρόταση των εργαζομένων δεν είναι οικονομικά ισοδύναμη σε σχέση με αυτή που ζητούσε η διοίκηση της οποίας ο στόχος είναι να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές που θα έχουν ως αποτέλεσμα, σε βάθος τριετίας, να περιοριστεί το εργασιακό κόστος κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως αποτελεί μια καλή βάση για να βρουν οι δύο πλευρές κοινό τόπο καθώς μια μονομερής προώθηση των αλλαγών από την πλευρά της διοίκησης είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αναταραχή την οποία καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί.

Διαφωνία ΓΣΕΕ με μονομερείς λύσεις

Φήμες χθες ανέφεραν ότι η διοίκηση προτίθεται, αν δεν υπάρξει συμφωνία, να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού αλλά και να αμφισβητήσει την μονιμότητα του προσωπικού προσβάλλοντας ως καταχρηστικό τον όρο που προβλέπεται στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον ΟΤΕ πριν από το 2005.

Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι με την πιθανότητα μονομερούς προώθησης των αλλαγών διαφωνεί και ΓΣΕΕ η οποία, σε σχετική επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία, επισημαίνει ότι οι μονομερείς αποφάσεις μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια.

Σε περίπτωση που διοίκηση και ΟΜΕ-ΟΤΕ έλθουν σε συμφωνία οι αλλαγές θα τεθούν προς έγκριση στο Δ.Σ του ΟΤΕ που συνεδριάζει σήμερα, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα ολιγοήμερης παράτασης εφόσον η διαπραγμάτευση εξελίσσεται ικανοποιητικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v