Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Νέα επένδυση 40 εκατ. ευρώ σε mall

Με επίκεντρο το νέο ΙΚΕΑ στη Σόφια, το οποίο εγκαινιάστηκε την Τρίτη, ο όμιλος Φουρλή ενισχύει την παρουσία του στην τοπική αγορά και προχωρά σε νέες επενδύσεις για τη συνεταιρική ανέγερση ενός νέου εμπορικού κέντρου.

Φουρλής: Νέα επένδυση 40 εκατ. ευρώ σε mall
Με επίκεντρο το νέο ΙΚΕΑ στη Σόφια, το οποίο εγκαινιάστηκε επισήμως την Τρίτη, ο όμιλος Φουρλή ενισχύει την παρουσία του στην τοπική αγορά και προχωρά σε νέες επενδύσεις για τη συνεταιρική ανέγερση ενός νέου εμπορικού κέντρου στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, κ. Βασίλη Φουρλή, η απόφαση συνεργασίας με την εταιρία Δαναός (συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Κούστα) αποτελεί επενδυτική επιλογή η οποία, ωστόσο, παρουσίαζε και εμπορικές συνέργειες με τη δραστηριότητα της ΙΚΕΑ.

«Τα ΙΚΕΑ διεθνώς αποτελούν πόλο έλξης καταναλωτών, όπου κι αν λειτουργούν, και σχεδόν παντού συμπληρώνονται και από παράπλευρες μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις. Έτσι έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο αεροδρόμιο αλλά και στο Αιγάλεω, όπου λειτουργούν τα δικά μας ΙΚΕΑ. Στη Σόφια, θεωρήσαμε ότι θα είναι σωστή κίνηση να συμμετάσχουμε επενδυτικά στην ανέγερση του συμπληρωματικού εμπορικού κέντρου».

Μια άλλη παράμετρος που οδήγησε σ’ αυτήν την επιλογή ήταν ότι η άμεση διεύρυνση του εμπορικού πόλου θα επιτάχυνε και τις κινήσεις των βουλγαρικών αρχών να ενισχύσουν την περιοχή της Βίτοσα με σύγχρονες υποδομές, όπως ο περιφερειακός δακτύλιος που δημιουργήθηκε και ο οποίος επιτρέπει πλέον την εύκολη οδική πρόσβαση στην περιοχή.

Η υπό εξέλιξη επένδυση υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αναλογούν στη συμμετοχή της Φουρλής. Το εμπορικό κέντρο με την επωνυμία South Ring Mall αναμένεται να λειτουργήσει σε μία διετία και να αποτελέσει, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το πέμπτο και μεγαλύτερο mall της Σόφιας.

Στο υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο, η Φουρλής θα έχει το 50% της ιδιοκτησίας, ενώ αναμένει οφέλη από την αυξημένη επισκεψιμότητα, προφανώς προνομιακή επιλογή σημείων για την ένταξη των αλυσίδων λιανικής Intersport και New Look που ήδη αναπτύσσει στη Βουλγαρία αλλά και μελλοντικά οφέλη από την πιθανή πώληση του συγκροτήματος, το οποίο αποτελεί στόχο των δύο developers, όταν η οικονομική συγκυρία επιτρέψει την καταγραφή υπεραξιών.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΕΑ

Το νέο ΙΚΕΑ στη Σόφια απαίτησε συνολικά περίπου 60 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωσή του και είναι το έβδομο και μεγαλύτερο κατάστημα του δικτύου που ελέγχει ο όμιλος στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Βουλγαρία, το οποίο έρχεται να ενισχύσει τη δραστηριότητα του κλάδου, σε μια εποχή όπου η ελληνική αγορά λόγω κρίσης υποχωρεί. Καταλαμβάνει περίπου 30.000 τ.μ. (έναντι 25.000 τ.μ. που καταλαμβάνουν έκαστο τα μεγάλα αθηναϊκά ΙΚΕΑ) και φιλοξενεί 7.500 προϊόντα (έναντι περίπου 6.500 προϊόντων που διακινούνται στα αθηναϊκά).
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ομίλου, τον πρώτο πλήρη χρόνο λειτουργίας το νέο ΙΚΕΑ προβλέπεται να καταγράψει 1.500.000 επισκέψεις, ενώ από το τέλος του δεύτερου χρόνου αναμένεται να λειτουργεί με λειτουργικό break even. Σημειώνεται δε ότι λειτουργεί με το 60% του λειτουργικού κόστους των ελλαδικών καταστημάτων. Η τιμολογιακή πολιτική της ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία ακολουθεί τη συνήθη πρακτική προσφοράς μειωμένων τιμών κατά 15% - 20% έναντι του τοπικού ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου, κ. Α. Πεταλά, στη Βουλγαρία λειτουργεί ανταγωνισμός 4 - 5 αλυσίδων, ωστόσο η ΙΚΕΑ, με όπλο την τιμή, την ποικιλία και το brand name, αναμένεται να πάρει γρήγορα μερίδιο αγοράς, η οποία σήμερα υπολογίζεται σε αξία στο 1/3 της ελληνικής (περίπου 600 εκατ. ευρώ).

Υπογραμμίζεται δε ότι η εμπορική παρουσία της ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία συνοδεύεται από συμβόλαια της μητρικής σουηδικής με ντόπιους παραγωγούς για την προμήθεια προϊόντων στο διεθνές δίκτυό της, γεγονός που μνημονεύτηκε και από τις τοπικές αρχές, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, πέραν της δημιουργίας των νέων 350 θέσεων εργασίας και των 100 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει συνολικά ο όμιλος Φουρλή, μετά τη δημιουργία και του διπλανού mall.

Υπενθυμίζεται δε ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση, και πάντως μετά το 2012, ο όμιλος διατηρεί σχέδια για τη δημιουργία δύο ή τριών ακόμη ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v