Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σήμερα οι προτάσεις των εργαζομένων

Τις θέσεις τους για τη μείωση του εργασιακού κόστους στον ΟΤΕ αναμένεται ότι θα καταθέσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Οργανισμό, στη συνάντηση που έχουν με τη διοίκηση.

ΟΤΕ: Σήμερα οι προτάσεις των εργαζομένων
Τις προτάσεις τους για τη μείωση του εργασιακού κόστους στον ΟΤΕ αναμένεται να καταθέσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Οργανισμό, στη συνάντηση που έχουν με τη διοίκηση.

Οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ βρίσκονταν σε ολοήμερη διαβούλευση χθες και το πλέον πιθανό είναι ότι θα καταθέσουν πρόταση για μείωση των ωρών, όχι όμως και των ημερών εργασίας.

Με τον τρόπο αυτόν θα προκύψει μείωση των αμοιβών των εργαζομένων και άρα μείωση των αποδοχών, χωρίς όμως να πειραχτούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι εργαζόμενοι αναμένεται να ζητήσουν και δεσμεύσεις από τη διοίκηση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού.

Από την υιοθέτηση του 35ωρου, δηλαδή επτάωρης εργασίας, υπολογίζεται ότι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θα είναι της τάξης του 5%. Πάντως, το εν λόγω ποσοστό μείωσης είναι μικρότερο έναντι αυτού που επιδιώκει η διοίκηση, το οποίο ξεκινά από 13%.

Το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση του 35ωρου δεν αναμένεται να καλύψει τους στόχους της διοίκησης, η οποία επιθυμεί σε βάθος τριετίας να υπάρξει περιορισμός του εργασιακού κόστους κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

Στον σχεδιασμό, πέρα από τη μείωση των ωρών εργασίας και τη συνεπαγόμενη μείωση των μισθών, η διοίκηση θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές στον Λογαριασμό Νεότητας, στις άδειες και στα επιδόματα αλλά και στο πάγωμα των αυτόματων ωριμάνσεων κ.λπ.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο σχεδιασμός της διοίκησης του ΟΤΕ προβλέπει πως στην αυριανή συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας θα εγκρίνει τις αλλαγές στα εργασιακά. Μάλιστα, αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία οι αλλαγές θα προχωρήσουν μονομερώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v