Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Τρίτο ημίχρονο για τα εργασιακά

Η διοίκηση του Οργανισμού έδωσε χθες τις απαντήσεις της στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, σύμφωνα με τις οποίες προτίθεται να προχωρήσει, ακόμη και μονομερώς, στην εφαρμογή εβδομάδας εργασίας τεσσάρων ημερών.

ΟΤΕ: Τρίτο ημίχρονο για τα εργασιακά
Η διοίκηση του Οργανισμού έδωσε μεν χθες τις απαντήσεις της στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, σύμφωνα με τις οποίες προτίθεται να προχωρήσει, ακόμη και μονομερώς, στην εφαρμογή εβδομάδας εργασίας τεσσάρων ημερών.
 
Παράλληλα, όμως, έδωσε και παράταση μιας εβδομάδας στη διαπραγμάτευση, σε μια τελευταία προσπάθεια να εξευρεθεί συναινετική λύση και οι όποιες αλλαγές να προχωρήσουν με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και όχι μονομερώς.

Κατά τη χθεσινή, μακράς διάρκειας, συνάντηση των δύο πλευρών, από τη διοίκηση του ΟΤΕ ξεκαθαρίστηκε ότι η πρόταση των εργαζομένων για τον περιορισμό του εργασιακού κόστους δεν είναι επαρκής, καθώς δεν προκύπτει η επιθυμητή μείωση.

Επίσης, αυτό που τονίστηκε είναι ότι η απόφαση της διοίκησης είναι να προχωρήσει στην υιοθέτηση εβδομάδας εργασίας 4 ημερών, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και στις υπόλοιπες αλλαγές που αφορούν στον Λογαριασμό Νεότητας, στις άδειες, στο πάγωμα των ωριμάνσεων κ.λπ. 

Οι αλλαγές αυτές θα προχωρήσουν εν ανάγκη και χωρίς τη συμφωνία των εργαζομένων, ωστόσο η διοίκηση του ΟΤΕ έδωσε στην ΟΜΕ-ΟΤΕ προθεσμία έως την επόμενη Τετάρτη να προσκομίσει νέες προτάσεις οι οποίες να πλησιάζουν οικονομικά τις προτάσεις της διοίκησης, ώστε να βρεθεί μια κοινή γραμμή.

Γόρδιος δεσμός για την ΟΜΕ-ΟΤΕ οι οικονομικά ισοδύναμες προτάσεις

Το κρίσιμο θέμα για την πλευρά των εργαζομένων είναι τώρα να συμφωνήσουν και να προτείνουν αλλαγές που θα εξασφαλίζουν το "ισοδύναμο" για να επιτευχθούν οι διοικητικοί στόχοι, με ουσιαστικό αντάλλαγμα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία θα περιλαμβάνει διασφάλιση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον για διάστημα διετίας, όπως έχει προτείνει η διοίκηση, ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως προτείνει η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Να σημειώσουμε πως από την υιοθέτηση των αλλαγών στα εργασιακά που ζητά η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι θα προκύψει όφελος περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ από τη μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων, το πάγωμα των ωριμάνσεων αλλά και τις αλλαγές που προωθούνται στον Λογαριασμό Νεότητας.

Αυτή η μείωση του κόστους θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τον δραστικό περιορισμό κατά 300 εκατομμύρια ευρώ του κόστους εργασίας σε διάστημα 3 ετών.

Πρόταση για 35ωρο αντί για 4ήμερο

Πάντως, σύμφωνα με τους εργαζομένους, από την εφαρμογή των προτάσεων αυτών η εξοικονόμηση θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη, καθώς εκτιμούν ότι η μείωση των αποδοχών τους θα κυμαίνεται από 13% έως 20%, ενώ πολύ μεγάλο θα είναι το όφελος του ΟΤΕ και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αφού με την εφαρμογή εβδομάδας τεσσάρων ημερών μειώνονται οι ετήσιες ημέρες ασφάλισης των εργαζομένων.

Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται από την πλευρά των συνδικαλιστών, στις τάξεις των οποίων να σημειώσουμε ότι εκφράζονται πολλές και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις, είναι αντί για μείωση ημερών να προτείνουν μείωση ωραρίου, δηλαδή από το 40ωρο στο 35ωρο, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της διοίκησης ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρξει μεν μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά χωρίς να μειώνεται ο αριθμός των ημερών ασφάλισης.

Να θυμίσουμε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν προτείνει πάγωμα των μισθών για διετή περίοδο, μείωση των μισθών στα ανώτερα και ανώτατα διοικητικά κλιμάκια, εξορθολογισμό της λειτουργίας των θυγατρικών αλλά και μείωση της διαφημιστικής δαπάνης.

Ωστόσο, από την πλευρά της διοίκησης υποστηρίζεται ότι τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ήδη γίνει, ενώ ακόμη και στο σύνολό τους να υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές θα έχουν μικρό οικονομικό όφελος.

Σε κάθε περίπτωση, είτε βρεθεί είτε όχι κοινός τόπος με τους εργαζομένους, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να εγκρίνει τις αλλαγές στα εργασιακά θέματα. Να αναφέρουμε, τέλος, ότι στη συζήτηση αρχίζει να μπαίνει και θέμα εφαρμογής προγράμματος εργασιακής εφεδρείας για τους εργαζομένους του ΟΤΕ, οι οποίοι θα εισπράττουν το 50% του μισθού τους για δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v