Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Στα πρόθυρα της μετεξέλιξης

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΑΠ για την υπογραφή σύμβασης εμπιστευτικότητας με το ελληνικό δημόσιο επισημοποιεί την έναρξη της διαδικασίας που αναμένεται να καταλήξει σε μια νέα «μορφή» του οργανισμού.

ΟΠΑΠ: Στα πρόθυρα της μετεξέλιξης
Η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΑΠ για την υπογραφή σύμβασης εμπιστευτικότητας με το ελληνικό δημόσιο επισημοποιεί την έναρξη της διαδικασίας που αναμένεται να καταλήξει σε μια νέα «μορφή» του οργανισμού, είτε πωληθεί το 34% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο είτε όχι.

Η σύμβαση αφορά σε τρία διαφορετικά θέματα: στις διαπραγματεύσεις για την παράταση του μονοπωλίου κατά 10 χρόνια, στην ανάθεση της μεγάλης άδειας για τις παιχνιδομηχανές VLT και στην παροχή στοιχείων προς την κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να αναζητήσει -εφόσον προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση- όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα.

Το κρίσιμο σημείο χρονικά είναι ότι οι συμφωνίες για την παράταση του μονοπωλίου και για τις άδειες παιχνιδομηχανών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν γνώστες των διαδικασιών, προκειμένου να «επιδειχθούν» στην τρόικα και να προχωρήσει το Δημόσιο στην είσπραξη ποσού που αναμένεται να κυμανθεί στην περιοχή των 700 - 750 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι τα ρευστά διαθέσιμα του ΟΠΑΠ κινούνται πέριξ των 250 εκατ. ευρώ, για να πληρωθεί το τίμημα αυτό θα απαιτηθεί η χρηματοδότησή του με ποσό τουλάχιστον 400 - 500 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες του Euro2day αναφέρουν ότι ο οργανισμός εξετάζει δύο ενδεχόμενα για τη χρηματοδότηση: είτε τη σύναψη ομολογιακού δανείου υψηλής απόδοσης (με επιτόκιο άνω του 10%), είτε κλασικό τραπεζικό δανεισμό, με κονσόρτσιουμ τραπεζών που να έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Όπως δε αναφέρουν πηγές μέσα από τον ΟΠΑΠ, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει και αλλαγή στη μέχρι τώρα μετοχική ιστορία του οργανισμού.

Ως σήμερα, η μετοχή είχε μεγάλη «πέραση» σε συνταξιοδοτικούς οργανισμούς και άλλους ξένους επενδυτές, λόγω της σταθερά υψηλής μερισματικής απόδοσης που επέτρεπε η ρευστότητά του.

Ωστόσο, το μέγεθος των συγκεκριμένων επενδύσεων, παρότι εκτιμάται ότι θα αποφέρουν σημαντική ενίσχυση των προοπτικών και της κερδοφορίας του τα επόμενα χρόνια, θα ανατρέπει προσωρινά αυτό το πολυετές καθεστώς.

Η διανομή μερίσματος θα μειωθεί «για 2 - 3 χρόνια», όπως εκτιμούν στελέχη του ΟΠΑΠ, καθώς η διαθέσιμη ρευστότητα θα περιοριστεί σημαντικά, ενώ θα υπάρξει και το πρόσθετο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού.

Για τον λόγο αυτόν, αλλά και δεδομένου του μεγέθους των χρηματικών ποσών που απαιτούνται, αναφέρουν έγκυρες πηγές, η διοίκηση προετοιμάζεται από τώρα για γενική συνέλευση τον ερχόμενο μήνα, προκειμένου να εγκριθούν οι ενέργειες της διοίκησης αλλά και να εξηγηθεί στους μεγάλους ξένους επενδυτές (και ειδικά στην Capital, που μέσω τριών funds ελέγχει ποσοστό άνω του 15%) η σκοπιμότητα των επενδύσεων.

Πλην της παράτασης του μονοπωλίου, το γεγονός ότι ο οργανισμός θα έχει προνομιακή θέση στα VLTs (με 16.500 μηχανές, που θα πρέπει να λειτουργήσουν εντός 12μήνου!) εκτιμάται από τα ίδια στελέχη ότι συνιστά σημαντική «προικοδότηση» -με τους κατάλληλους όρους βέβαια- έναντι όχι μόνο των υφιστάμενων μετόχων αλλά και της πιθανότητας πώλησης του 34%, όταν το αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι όροι (από τις προδιαγραφές των VLTs έως τα… ωράρια λειτουργίας τους) δεν έχουν διευκρινιστεί, καθώς πρόκειται για χρονοβόρα και εξαιρετικά «τεχνική» διαδικασία, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πέραν των χρηματοοικονομικών συμβούλων, για το συγκεκριμένο θέμα, ο ΟΠΑΠ έχει προσλάβει ως σύμβουλο την Gaming Laboratories International (GLI), μια εξειδικευμένη εταιρία με δραστηριότητες ανά τον κόσμο.

Αμέσως μετά, πιθανώς τον Νοέμβριο, αναμένεται να προκύψει και άλλη μία σημαντικού ύψους επενδυτική προοπτική για τον ΟΠΑΠ. Η αδειοδότηση του στιγμιαίου λαχείου (Ξυστό).

Στελέχη του οργανισμού σημειώνουν ήδη το ενδιαφέρον του ΟΠΑΠ, ενώ πηγές της αγοράς στοιχηματισμού υποστηρίζουν ότι με δεδομένο το ύψος της επένδυσης (200 εκατ. ευρώ κατ' αρχάς) σε αυτήν τη συγκυρία είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί άλλος διεκδικητής από την εγχώρια αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v