Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Προς ναυάγιο οι συζητήσεις με την ΟΜΕ - ΟΤΕ

Σημαντικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς του προσωπικού του ΟΤΕ θα φέρουν η εφαρμογή των προτάσεων της διοίκησης για τετραήμερη εργασία και ταυτόχρονα η περικοπή κατά 10% των μισθών.

ΟΤΕ: Προς ναυάγιο οι συζητήσεις με την ΟΜΕ - ΟΤΕ
Σημαντικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς του προσωπικού του ΟΤΕ θα φέρουν η εφαρμογή των προτάσεων της διοίκησης για τετραήμερη εργασία και ταυτόχρονα η περικοπή κατά 10% των μισθών που, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσουν χωρίς τη συναίνεση των εργαζομένων.

Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας δεν είχαν καταλήξει χθες το βράδυ σε αποτέλεσμα, παρά τη μαραθώνια συνάντηση των δύο πλευρών.

Η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε τελικά χθες, έπειτα από αρκετή αναμονή, η ΟΜΕ - ΟΤΕ για τη μείωση του κόστους προσωπικού και την αύξηση της παραγωγικότητας δεν φαίνεται να κρίθηκε ικανοποιητική από την πλευρά της διοίκησης του Οργανισμού γιατί δεν εξυπηρετούσε τον βασικό της στόχο που είναι ο περιορισμός του εργασιακού κόστους κατά 300 εκατ. ευρώ.

Όχι της ΟΜΕ - ΟΤΕ σε εβδομάδα 4 ημερών

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, από τις προτάσεις της ομοσπονδίας των εργαζομένων απουσίαζε κάθε αναφορά σε μείωση των ημερών εργασίας ή των μισθών, όπως είχε προτείνει η διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται το σύνολο των θέσεων εργασίας για την επόμενη διετία. Στην αντιπρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων περιλαμβάνονταν οι πάγιες θέσεις της ομοσπονδίας, που έχουν εκφραστεί από την αρχή της διαπραγμάτευσης για: 

* Μείωση των μισθών των στελεχών του ΟΤΕ
* Πάγωμα των μισθών του συνόλου του προσωπικού για διάστημα δύο ετών. 
* Εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό που έχει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. 
* Μείωση του λειτουργικού κόστους από διάφορες πηγές, π.χ. εξορθολογισμός θυγατρικών, επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων κ.λπ. 
* Σύνταξη μακροπρόθεσμου επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη της εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της ΟΜΕ - ΟΤΕ υποστηρίζεται ότι με την αποχώρηση έως 2,8 χιλιάδων εργαζομένων την επόμενη τετραετία το μισθολογικό κόστος του ΟΤΕ θα περιοριστεί κατά 360 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται και με το παραπάνω ο στόχος της μείωσης του εργασιακού κόστους που επιθυμεί η διοίκηση, χωρίς να χρειάζεται να ληφθούν μέτρα που θα έχουν ως συνέπεια τη μείωση των ωρών απασχόλησης ή τη γενικευμένη πτώση των μισθών του προσωπικού.

Να σημειώσουμε ότι πληροφορίες αναφέρουν πως από τους συνδικαλιστές εκφράστηκαν σκέψεις ακόμη και για μείωση των μισθών σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 5%, οι οποίες όμως δεν φαίνεται πως εκφράζουν την πλειονότητα.

Παρελκυστική πολιτική

Μετά την πλήρη διάσταση απόψεων που φαίνεται πως καταγράφεται μεταξύ των δύο πλευρών, η διοίκηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς στην εφαρμογή των προτάσεων που θα εξασφαλίζουν τη μείωση του κόστους που επιδιώκει, αφού θεωρεί ότι από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων ακολουθείται παρελκυστική πολιτική, η οποία δεν θα επιτρέψει η διαπραγμάτευση να έχει αποτέλεσμα, ακόμη και αν αυτή συνεχιστεί.

Στους σχεδιασμούς της διοίκησης είναι να προχωρήσουν η εφαρμογή εβδομαδιαίας εργασίας τεσσάρων ημερών και η περικοπή του μισθού σε ποσοστό 10%.

Μάλιστα, προκειμένου μια τέτοια λύση να έχει και θετικές πλευρές για τους εργαζομένους εξετάζονται οι δυνατότητες η επιπλέον μέρα ανάπαυσης να... κολλάει σε σαββατοκύριακο, παρότι η νομοθεσία επιτρέπει η ημέρα αυτή να χορηγείται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v