Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Όχι των εργαζομένων στην άρση μονιμότητητας

Νέα συνάντηση θα έχουν πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα εκπρόσωποι της Διοίκησης και των εργαζομένων στον ΟΤΕ με αντικείμενο την τύχη των εργαζομένων που επηρεάζονται από το κλείσιμο των 138 καταστημάτων του Οργανισμού.

ΟΤΕ: Όχι των εργαζομένων στην άρση μονιμότητητας
Νέα συνάντηση θα έχουν πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα εκπρόσωποι της Διοίκησης και των εργαζομένων στον ΟΤΕ με αντικείμενο την τύχη των εργαζομένων που επηρεάζονται από το κλείσιμο των 138 καταστημάτων του Οργανισμού.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το κλείσιμο των καταστημάτων και το μέλλον των 300 εργαζομένων σε αυτά έχει αφήσει μάλιστα, προς το παρόν, στην άκρη το μείζον θέμα που αφορά στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας για την οποία η διοίκηση ζητά μεγάλες περικοπές προκειμένου να μειωθεί το κόστος προσωπικού και ταυτόχρονα να αυξηθεί η παραγωγικότητά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως ζητά η διοίκηση, μέσα στο πρώτο 15ημερο του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο έχουν ήδη θέσει τις «κόκκινες» γραμμές πίσω από τις οποίες δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι λένε κάθετα όχι στο ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας, στην 4ήμερη αλλά και στην εκ περιτροπής εργασία.

Συζητείται «πάγωμα» μισθών

Μία λύση που φαίνεται ότι εξετάζεται από τους εργαζόμενους προκειμένου να μειωθεί το κόστος προσωπικό είναι το «πάγωμα» των μισθών για χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί.
 
Ωστόσο ένα τέτοιο μέτρο δεν αναμένεται ότι θα έχει σημαντική συνεισφορά στην περικοπή του κόστους προσωπικού αφού από την πλευρά των εργαζομένων ζητείται από το πάγωμα των μισθών να μην επηρεάζονται όσοι έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, προκειμένου να παίρνουν τα κλιμάκια που δικαιούνται ώστε να βγουν στην σύνταξη με το ανώτερο ποσό.

Δεν είναι γνωστό πόσους εργαζόμενους αφορά κάτι τέτοιο ωστόσο, με δεδομένο ότι τα 1.500 άτομα που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν την επόμενη διετία έχουν ήδη κατοχυρώσει το υψηλότερο κλιμάκιο, εύλογα γίνεται αντιληπτό ότι αν κάτι τέτοιο ισχύσει ένας μεγάλος αριθμός από τους παλιότερους εργαζόμενους στον ΟΤΕ θα εξαιρεθεί από το εν λόγω μέτρο.

Να θυμίσουμε ότι η διοίκηση του ΟΤΕ επιδιώκει με κινήσεις σε διάφορα μέτωπα να μειώσει το κόστος προσωπικού κατά 300 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση εδώ και πολύ καιρό περιλαμβάνονται: άρση μονιμότητας, μείωση του χρόνου απασχόλησης και των αποδοχών, πάγωμα μισθών, κατάργηση σειράς επιδομάτων, θέσπιση νέου μισθολογίου, δραστική περικοπή των συνδικαλιστικών αδειών, αυστηρότερο πειθαρχικό έλεγχο και, ίσως, εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

Αναζητείται ικανοποιητική λύση για τους 127 των καταστημάτων

Κατά την χθεσινή συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Διοίκησης και της ΟΜΕ-ΟΤΕ για το θέμα των εργαζομένων στα καταστήματα και τα σημεία εξυπηρέτησης πελατών που πρόκειται να κλείσουν από την πλευρά των εργαζομένων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον των 127 ατόμων που προέρχονται είτε από νησιά είτε από παραμεθόριες περιοχές και θα πρέπει να μετακινηθούν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται στον ΟΤΕ.

Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους συζητείται τόσο η λύση της εργασιακής εφεδρείας, για διετή περίοδο, στην διάρκεια της οποίας θα λαμβάνουν το ήμισυ του μισθού τους με δικαίωμα στο τέλος να επανέλθουν στην εργασία τους όσο και το ενδεχόμενο εθελούσιας αποχώρησης για όσους το επιλέξουν.

Πάντως η ΟΜΕ – ΟΤΕ ασκεί πιέσεις στην διοίκηση προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο για τους εργαζόμενους αφού όπως σημειώνεται με έμφαση ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός για να επηρεάσει τα μεγέθη του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v