Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχολιάζει η CS τα αποτελέσματα ΕΤΕ-Κύπρου

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το β΄ τρίμηνο αντανακλούν την επιδείνωση της οικονομίας καθώς και τις απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα, σχολιάζει η C.S. Σε καλύτερη κατάσταση η Κύπρου.

Πώς σχολιάζει η CS τα αποτελέσματα ΕΤΕ-Κύπρου
Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για το β΄ τρίμηνο αντανακλούν την επιδείνωση της οικονομίας καθώς και τις απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα, σχολιάζει η Credit Suisse, σημειώνοντας πως η ΕΤΕ ανακοίνωσε ζημίες προ PSI ύψους 128 εκατ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων του διεθνούς οίκου για ζημίες 23 εκατ. ευρώ.

Η C.S. επισημαίνει πως η αρνητική μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζει να επιβαρύνει την κερδοφορία του ομίλου της Εθνικής, αυτό όμως αντισταθμίζεται από την ισχυρή θέση της τράπεζας στην εγχώρια αγορά.

Όπως επισημαίνει, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις σε επίπεδο ομίλου είναι στο 110% και στην Ελλάδα στο 104% και, παρότι ο δανεισμός από την ΕΚΤ είναι υψηλός, παραμένει σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τις άλλες τράπεζες. Ο δείκτης κάλυψης είναι στο 58%, επίσης ανώτερος σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε απαίτηση για επιπλέον κεφάλαια ως αποτέλεσμα της ανάλυσης της BlackRock θα είναι αναλογικά χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Για την Τράπεζα Κύπρου η Credit Suisse σημειώνει πως ξεπέρασε σε επίπεδο κερδοφορίας τις εκτιμήσεις και του οίκου αλλά και το consensus, λόγω των υψηλότερων εσόδων από trading και του καλύτερου του αναμενομένου κόστους.

Η C.S. εξακολουθεί να θεωρεί πως η Κύπρου είναι κάπως αποκομμένη από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, γεγονός που τονίζεται από την ισχυρή κερδοφορία στην Κύπρο το β΄ τρίμηνο. Ωστόσο, δεν μπορεί να ξεφύγει από το ότι το 35% των δανείων της έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα, ούτε από το γεγονός πως εξακολουθεί να κατέχει ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον, επιβαρυντικά λειτουργούν η καταστροφή της βασικής εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο και η δυσκολία που φαίνεται πως έχει η κυπριακή κυβέρνηση στην εφαρμογή δημοσιονομικών περικοπών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v