Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Σημαντικό "μαξιλάρι" η Τουρκία

Στα 9 δισ. ευρώ ανέρχεται η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής (PSI) όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

ΕΤΕ: Σημαντικό μαξιλάρι η Τουρκία
Στα 9 δισ. ευρώ ανέρχεται η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής (PSI) όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου.

Από αυτά, 567 εκατ. ευρώ επηρεάζουν τα ίδια κεφάλαια και 772 εκατ. ευρώ μέσα από το P&L.

Στο 2% ή 200 basis points ήταν η αρνητική επίδραση του PSI στο core tier 1 του Ομίλου που διαμορφώθηκε στο 10,1% από 12,1% πριν (ανέρχεται στο 11,2% εάν συμπεριληφθούν και οι προνομιούχες μετοχές του δημοσίου). Στο 18% το impairment charge στα ομόλογα που συμμετέχουν στο PSI. 

Όπως ανέφερε η διοίκηση του ομίλου, το κακό κλίμα στην Ελλάδα εξακολουθεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα αλλά οι δραστηριότητες στην Τουρκία μπόρεσαν να αποτελέσουν σημαντικό «μαξιλάρι» για τον Όμιλο 

Οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα στο 2ο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 44,4 δισ. ευρώ από 47,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.  

Τα περιθώρια στις καταθέσεις αυξήθηκαν ακολουθώντας την πορεία του Euribor 

Η μείωση των καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση στην εξάρτηση της ΕΚΤ από τα 20,8 δισ. ευρώ στα 25,1 δισ. ευρώ, ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ. 

Στο 10% από 9,2% το προηγούμενο τρίμηνο διαμορφώθηκε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το cost of risk στις 252 basis points από 215 basis points το πρώτο τρίμηνο του έτους

Αναφορικά με το deal της Alpha και EFG, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε ότι το πλάνο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, "ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση του για να δούμε την επίδραση του σε όρους ανταγωνισμού".

"Είναι θετικό τόσο για τη χώρα όσο και για την ΕΤΕ το deal, αφού δημιουργεί ευκαιρίες τόσο για το νέο σχήμα όσο και για εμάς", τόνισαν από την πλευρά της Εθνικής ενώ σημείωσαν ότι ουσιαστικά η απαρχή του νέου κύκλου συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα ξεκίνησε το Φεβρουάριο με τη φιλική προσφορά που έγινε στην Alpha Bank τότε.

Αναφορικά με το θέμα της Blackrock, η διοίκηση της τράπεζας υπογράμμισε: "περιμένουμε περισσότερα για τη μεθοδολογία και του μηχανισμούς που θα χρησιμοποιηθούν. Η Ελλάδα είναι διαφορετική από την Ιρλανδία και δεν περιμένουμε κάτι ανάλογα με ότι έγινε στην Ιρλανδία".

Αναφορικά με την Finansbank, η ΕΤΕ σημειώνει ότι η πώληση θα γίνει όταν οι συνθήκες είναι σωστές. Τώρα δεν είναι οι σωστές συνθήκες για κάτι τέτοιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v