Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha – EFG: Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Οι αυξημένες προβλέψεις που αγγίζουν τα δυο δισ. ευρώ για τις δυο τράπεζες είναι ασπίδα προστασίας έναντι του πορίσματος της Black Rock, τόνισαν οι διοικήσεις Alpha και Eurobank κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Alpha – EFG: Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη
Οι αυξημένες προβλέψεις που αγγίζουν τα δυο δισ. ευρώ και για τις δυο τράπεζες αποτελούν την ασπίδα προστασίας απέναντι του πορίσματος της Black Rock σε ότι αφορά τα τεστ που θα πραγματοποιήσει στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, τόνισαν οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Eurobank πριν από λίγο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι στα αντίστοιχα τεστ που έγιναν στις ιρλανδικές τράπεζες δεν υπήρχε η δέσμευση για 10% core tier 1, ενώ εκεί σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες τόσο στις εργασίες του real estate όσο και στα στεγαστικά δάνεια.

Σε ότι αφορά, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας ύψους 1,25 δισ. ευρώ και την έκδοση ΜΟΔ 500 εκατ. ευρώ υπογράμμισαν μετ’ επιτάσεως ότι η μεν ΑΜΚ είναι εγγυημένη από τους μετόχους το δε ΜΟΔ είναι πλήρως καλυμμένο από το Κατάρ. 

Κατά την παρουσίαση επανέλαβαν τις λεπτομέρειες της συγχώνευσης. Σύμφωνα με τον Ν. Νανόπουλο δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα με την επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα στελέχη των δυο διοικήσεων έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στο στόχο ενίσχυσης των καταθέσεων, ο οποίος αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα τράπεζα καθώς όπως είπαν τόσο ο μεγαλομέτοχος της (Κατάρ) όσο και τα ισχυρά της μεγέθη θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστική και να επαναφέρει την αξιοπιστία στον έλληνα καταθέτη. Δήλωση που είχαν επαναλάβει και στην χθεσινή συνέντευξη τύπου. (Δείτε σε video on demand την συνέντευξη).

Σε ότι αφορά τη ρευστότητα, είπαν ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη, εξαιτίας των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, και εκτίμησαν ότι η δυσκολία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το Νοέμβριο.

Για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους σε θυγατρικές του εξωτερικού είπαν ότι υπάρχουν δυνατότητες και περιθώρια, ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμα και ζήτησαν από τους αναλυτές να τους δώσουν λίγο χρόνο να εργαστούν πάνω σε αυτό το project.

Για το δίκτυο των καταστημάτων στην ελληνική αγορά επισήμαναν ότι δεν θα υπάρξει μαζικό κλείσιμο. «Η δεδομένη χρονική περίοδος είναι κρίσιμη για τη συλλογή καταθέσεων και το δίκτυο αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο προς αυτή την κατεύθυνση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μαντζούνης της Alpha Bank, ενώ υπογράμμισε ότι σαφώς ορισμένα καταστήματα θα κλείσουν.

Δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως οι συγχωνεύσεις μόλις ξεκίνησαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οτι κοινή πρόθεση των διοικήσεων της τροϊκα και της ΤτΕ είναι το τραπεζικό σύστημα να διατηρηθεί ισχυρό και να μην κρατικοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v