Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αlpha-Eurobank: Τα "ψιλά" γράμματα του ντιλ

Σε ποια τιμή λογάριασαν την ΑΜΚ. Πώς βγήκε το μετοχολόγιο του νέου σχήματος. Ποιοι θα πληρώσουν τη μείωση λειτουργικού κόστους που θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια. Η θέση στα Βαλκάνια και το νέο Δ.Σ.

Αlpha-Eurobank: Τα ψιλά γράμματα του ντιλ
Κρίσιμες λεπτομέρειες για το πώς προκύπτει το μετοχολόγιο της τράπεζας που θα δημιουργήσει η συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank και τους τομείς που θα εξασφαλίσουν μείωση του λειτουργικού κόστους αποκάλυψε η παρουσίαση που έγινε χθες προς τους μεγάλους επενδυτές.

Από αυτήν προκύπτει πως για να καταλήξουμε σε ποσοστό περίπου 17% για το Κατάρ, 13% για την οικογένεια Λάτση, 4% για την οικογένεια Κωστόπουλου, περίπου 30% για τους θεσμικούς επενδυτές και 36% για τους μικροεπενδυτές υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Ένα μετατρέψιμο ομολογιακό της Eurobank, ύψους 350 εκατ. ευρώ, θα μετατραπεί σε μετοχές.
2. Η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ έχει υπολογιστεί με τιμή διάθεσης την (προσαρμοσμένη κατά τη σχέση ανταλλαγής) τιμή κλεισίματος της 26ης Αυγούστου 2011 (το κλείσιμο δηλαδή της τελευταίας συνεδρίασης πριν την ανακοίνωση του deal. Και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι μέτοχοι θα συμμετάσχουν αναλογικά με το προϋπάρχον ποσοστό τους.

Σημειώνουμε ότι ταυτόχρονα με την αύξηση θα γίνει και η έκδοση του υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιακού που θα καλυφθεί από το Κατάρ. Το ομόλογο μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές οποιαδήποτε στιγμή και πριν από τη λήξη του, πάντα όμως σε τιμή 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

Όταν γίνει και η μετατροπή του ομολογιακού αυτού, και με βάση τις παραπάνω δύο προϋποθέσεις, τα ποσοστά για τους μετόχους θα είναι όπως έχουν προϋπολογιστεί. Γι' αυτό και είναι στο περίπου.

Σημειώνουμε ωστόσο και κάτι άλλο βασικό: οι διοικήσεις των δύο τραπεζών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, "εργάζονται από τώρα ώστε να εξασφαλίσουν εγγύηση κάλυψης για την αύξηση κεφαλαίων μέσω αναδοχής".

Υπό την αίρεση πάντα "των επικρατουσών συνθηκών της αγοράς εκείνο το διάστημα και των όρων της αύξησης".

Οι περικοπές στις δαπάνες

Ταυτόχρονα η Alpha Bank και η Eurobank μίλησαν για εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους μέσω συνεργειών, που σε βάθος τριετίας θα ανέλθει σε 350 εκατ. ευρώ ετησίως (θα εξοικονομηθούν 115 εκατ. ευρώ το 2012, συνολικά 235 εκατ. ευρώ το 2013 και 350 εκατ. ευρώ από το 2014 και έπειτα, δηλαδή συνολικά 700 εκατ. ευρώ).

Παρότι στις ανακοινώσεις για το ευρύ κοινό (δείτε το video με τις συνεντεύξεις των επικεφαλής των δύο τραπεζών) δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες επ' αυτών, ήδη από χθες κυκλοφόρησε παρουσίαση προς τους "μεγάλους" επενδυτές, στην οποία γίνεται μια πρώτη ανάλυση.

Έτσι, με βάση το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, έχουμε την εξής κατανομή:

Το 34% αυτού του ποσού (120 εκατ. ευρώ) θα προέλθει από τη βελτίωση στις πλατφόρμες του δικτύου:

1. Βελτιστοποίηση του δικτύου καταστημάτων.

2. Υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στα διάφορα business units.

3. Συνένωση των call centers των product factories και άλλων δραστηριοτήτων εξυπηρέτησης πελατών (CRM).
 
4. Συνένωση των εναλλακτικών δικτύων (Internet, mobile κ.λπ.).

Το 26% (περίπου 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο) θα προέλθει από τις κεντρικές λειτουργίες:

- Απομείωση επικαλύψεων σε λειτουργίες.
- Βελτιστοποίηση στο κόστος αγοράς και στις δαπάνες για ακίνητα.
- Μείωση των επικαλυπτόμενων δαπανών marketing και διαφόρων επαγγελματικών δαπανών.

Το 17% (60 εκατ. ευρώ ετησίως) θα προέλθει από τις δαπάνες για πληροφορική και τις λειτουργίες back office.

-Ενοποίηση σε μια κοινή πλατφόρμα IT.
- Συνένωση στα data centers.
- Εξορθολογισμός στις επενδύσεις και στα projects πληροφορικής.
- Οικονομίες κλίμακας στη συντήρηση και υποστήριξη συστημάτων πληροφορικής.

Τέλος, ποσοστό 23% (περίπου 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο) θα προέλθει από τις διεθνείς θυγατρικές:

- Από τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης δικτύου καταστημάτων.
- Από τον εξορθολογισμό του διοικητικού κόστους.
- Από τη μόχλευση των product factories και του κόστους αγοράς (market cost).

Οι συνολικές συνέργειες

Πέρα από τις παραπάνω περικοπές λειτουργικού κόστους, ωφελημένο το νέο σχήμα θα είναι από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης (εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 210 εκατ. ευρώ το 2014) αλλά και από την προσδοκώμενη αύξηση των εσόδων (90 εκατ. ευρώ το 2014). Έτσι, υπολογίζεται ότι την τρίτη χρονιά μετά τη συγχώνευση οι συνολικές συνέργειες θα φτάσουν τα 650 εκατ. ευρώ (από 220 εκατ. ευρώ το 2012 και 460 εκατ. ευρώ το 2013).

Μόνο τρία εκτελεστικά μέλη στο Δ.Σ.

Στο διοικητικό συμβούλιο της νέας τράπεζας τη θέση του προέδρου θα καταλάβει ο κ. Ι. Κωστόπουλος και θέσεις συνδιευθύνοντων συμβούλων ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης και ο κ. Νίκος Νανόπουλος. Όλα τα άλλα μέλη δεν θα έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες, ενώ ορισμένα εξ αυτών θα προέλθουν από τα σημερινά διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών.

Η θέση του νέου σχήματος στο εξωτερικό

Την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ομίλων θα καταλάβει το νέο σχήμα στις κρίσιμες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ενεργητικό 26,1 δισ. ευρώ έναντι 17,2 δισ. ευρώ του δεύτερου παίκτη.

Στη Ρουμανία θα διαθέτει συνολικά 466 καταστήματα και το μερίδιο αγοράς θα φτάνει το 11%, με βάση τις χορηγήσεις δανείων.

Στη Βουλγαρία τα καταστήματα φτάνουν τα 324 και το μερίδιο αγοράς το 13%.

Στη Σερβία οι δύο τράπεζες ελέγχουν συνολικά 280 καταστήματα και έχουν μερίδιο 11%.

Στην Κύπρο το μερίδιο αγοράς είναι 9% και το δίκτυο καταστημάτων φτάνει τα 41 σημεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v