Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Κέρδη 76 εκ. το Q1-Στα 14 εκ. της Alpha

Κέρδη 76 εκατ. σημείωσε η Eurobank στο 6μηνο, ενώ τα κέρδη της Alpha διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ., χωρίς να συμπεριλαμβάνονται για τις δύο τράπεζες οι ζημίες από τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

EFG: Κέρδη 76 εκ. το Q1-Στα 14 εκ. της Alpha
Κέρδη 76 εκατ. σημείωσε η Eurobank στο α΄ εξάμηνο, ενώ την ίδια περίοδο τα κέρδη της Alpha Βank διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται για τις δύο τράπεζες οι ζημίες από τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Ειδικότερα, στα 14 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της Alpha στο α΄ τρίμηνο, ενώ αν συμπεριληφθεί η επίδραση του swap των ομολόγων η καθαρή ζημία διαμορφώνεται στα 524,6 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 879,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,1%, ενώ τα αποτελέσματα προ προβλέψεων ανήλθαν στα 559,8 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το α΄ εξάμηνο του 2010.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αποτελέσματων της Alpha Bank σχετικά με τη μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ισολογισμού, σημειώνεται:

* Ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τοv δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 10% και τους δείκτες κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως (Tier 1) και κεφαλαιακής επάρκειας να ανέρχονται σε 11,1% και 12,3% αντιστοίχως. 

* Αξιοσημείωτη επίδοση στα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή), με τον δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) να ανέρχεται στο 7,4% τον Δεκέμβριο του 2012, μετά την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου.

- Στοχευμένη μείωση της μοχλεύσεως του ισολογισμού, μέσω περιορισμού του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση σε 50,5 δισ. ευρώ.

- Απομείωση περίπου 21% ή 0,6 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο διακρατούμενων έως τη λήξη των επενδύσεών μας σε ελληνικά ομόλογα, που αντανακλά τη συντηρητική πολιτική της τράπεζας για θωράκιση του ισολογισμού.

- Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ύψους 16,9 δισ. ευρώ.
- Δείκτης καθυστερήσεων στο 10,3%, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε 2,5 δισ., αντανακλώντας δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 48%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται στο 126%.

Σταθερή χρηματοοικονομική επίδοση, παρά τις αντίξοες λειτουργικές συνθήκες

- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 879,4 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,1%, ως συνέπεια του μειωμένου όγκου των χορηγήσεων.

- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 20 πόντους το β΄ τρίμηνο στο 2,8%, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανατιμολογήσεως των στοιχείων του ενεργητικού, καθώς και της μείωσης του κόστους των καταθέσεων.

- Το λειτουργικό κόστος περιορίστηκε κατά 2,6%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το πρόγραμμα μείωσης των δαπανών. Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα μειώθηκε κατά 60 πόντους, στο 49,8%.

- Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων παρέμεινε σταθερό σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 559,8 εκατ. ευρώ έναντι 562 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2010.
- Ζημίες απομειώσεως ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ύψους 539 εκατ. ευρώ μετά από φόρους.

- Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 14 εκατ. μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου 532 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθαν σε 209 πόντους. 

Ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, πρόεδρος, σημείωσε:

"Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την 21η Ιουλίου στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα αποτυπώνει τη δέσμευση των εταίρων μας να ενισχύσουν τις προσπάθειες αναδιαρθρώσεως της χώρας. Το νέο αυτό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεως θα βελτιώσει σημαντικά τη δημοσιονομική προοπτική της χώρας και σε συνδυασμό με τα μέτρα οικονομικής προσαρμογής αναμένεται να αποκαταστήσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης αλλά και να θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Alpha Bank, ως σημαντικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας, συμμετέχει στις τράπεζες που στηρίζουν εθελοντικά την πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), συνεισφέροντας ενεργά στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την ύφεση".

Επιπλέον, ο κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος, ανέφερε:

"Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, επιτύχαμε τη διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας μας κατά το β΄ τρίμηνο του έτους. Το δίκτυό μας συνέχισε να παράγει σταθερά έσοδα από κύριες τραπεζικές εργασίες και η προσήλωσή μας στο πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών βελτίωσε την αποδοτικότητα των επιχειρησιακών μας λειτουργιών. Επιπλέον, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων θωρακίζοντας τον ισολογισμό μας από τη συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση. Η επίδοσή μας στις πανευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) επιβεβαίωσε την υποδειγματική κεφαλαιακή μας θέση, ανέδειξε την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού στα πιο αντίξοα σενάρια και ενδυνάμωσε τη θέση μας ως της καλύτερης τραπέζης του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα".

Επισκόπηση αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου 2011

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 63,6% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα κυρίως από τη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν σε μετόχους της τράπεζας μετά από τις ζημίες απομειώσεως των ομολόγων ελληνικού δημοσίου ανέρχονται σε -524,8 εκατ. Το καθαρό έσοδο τόκων έφτασε στα 879,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 4,1% σε ετήσια βάση, ως συνέπεια της ετήσιας πτώσης του δανειακού χαρτοφυλακίου μας κατά 2,8 δισ.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 144,3 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 16,1% σε ετήσια βάση, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση των νέων εκταμιεύσεων αλλά και με τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών του δικτύου μας. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε 56 εκατ. ευρώ, ενώ τα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 36,4 εκατ.

Ο εξορθολογισμός των επιχειρησιακών μας λειτουργιών ενίσχυσε την απόδοσή μας κατά 60 πόντους, με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να διαμορφώνεται σε 49,8%. Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 3,3% και διαμορφώθηκαν σε 270,5 εκατ., εξαιτίας κυρίως των αποχωρήσεων προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων στην Ελλάδα.

Τα γενικά και τα διοικητικά έξοδα περιορίστηκαν κατά 2,9% και ανήλθαν σε 239,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών. Το λειτουργικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,7% και διαμορφώθηκε σε 399,8 εκατ., ενώ στη νοτιοανατολική Ευρώπη μειώθηκε σε ποσοστό 0,1% και ανήλθε σε 151,9 εκατ.

Στο τέλος Ιουνίου 2011, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε 36,6 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα των καταθέσεων έφτασαν τα 33,5 δισ. Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις ανήλθαν σε 26,9 δισ. Στη νοτιοανατολική Ευρώπη, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 6,3 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 220 εκατ. σε σχέση με το τέλος Μαρτίου 2011.

Τέλος, τα υπόλοιπα του private banking ανήλθαν σε 2,5 δισ., ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ, επηρεασμένα από τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων μειώθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 50,5 δισ., έναντι 53,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2010. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τον περιορισμό των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 3,8% και στη νοτιοανατολική Ευρώπη σε ποσοστό 7,4%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα υπόλοιπα του δανειακού χαρτοφυλακίου μας μειώθηκαν περισσότερο κατά 0,3 δισ. ευρώ.   

Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε 532,2 εκατ. και ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων αντιστοιχούν σε 209 πόντους για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 158 πόντων για το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Ο δείκτης καθυστερήσεων του ομίλου, σύμφωνα με το πρότυπο ΔΠΧΠ 7, αυξήθηκε κατά 100 πόντους και ανήλθε σε 10,3% στο τέλος Ιουνίου 2011. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων έφτασε το 10,6%, ενώ στη νοτιοανατολική Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 9,2%. Οι σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκαν περισσότερο, ανερχόμενες σε 2,5 δισ. και διαμορφώθηκαν στο 5% του χαρτοφυλακίου των δανείων, σε σύγκριση με 3,7% τον Ιούνιο του 2010. Η κάλυψη των καθυστερήσεων έφτασε στο 48%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 126%.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ EUROBANK

Στα 76 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά λειτουργικά κέρδη της Eurobank το α΄ τρίμηνο, ενώ, αν συμπεριληφθεί η επίδραση από την ανταλλαγή των τίτλων του ελληνικού δημοσίου, η τράπεζα καταγράφει ζημίες  588 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, οι αρνητικές προσδοκίες των αγορών για τη βιωσιμότητα του δημοσιονομικού χρέους της χώρας κορυφώθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες του τριμήνου έως και την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου, όπου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Δήλωση του κ. Νικόλαου Νανόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank:

"Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και η ελληνική οικονομία στο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, η Eurobank EFG μαζί με την Alpha Bank αναλαμβάνουμε από κοινού μια σημαντική στρατηγική πρωτοβουλία συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Έχουμε την πεποίθηση ότι έτσι θα συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας μέσα από την ενίσχυση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος ως κεντρικού πυλώνα ανάπτυξης. Η στρατηγική συμμετοχή του Κατάρ σηματοδοτεί την αξιοπιστία και τις προοπτικές της πρωτοβουλίας μας για τη δημιουργία ενός ισχυρού ιδιωτικού τραπεζικού οργανισμού με ευρύτερη περιφερειακή εμβέλεια.

Μέσα στο εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον του β΄ τριμήνου του 2011, ο όμιλός μας σημείωσε οργανική κερδοφορία, με σημαντική συμβολή από τις δραστηριότητές μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που παρουσιάζουν έντονα αυξητική τάση.

Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου συνιστούν τη μόνη ρεαλιστική προοπτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής τους αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θεωρείται αυτονόητη, ενώ η επίπτωσή της στα αποτελέσματα του ομίλου μας αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου".

Kύρια σημεία αποτελεσμάτων

Σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον, η Eurobank EFG διατήρησε σημαντική επάρκεια κεφαλαίων και ικανοποιητική προ προβλέψεων κερδοφορία, ενώ συνέχισε με επιτυχία τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας της. Τα καθαρά λειτουργικά κέρδη παρέμειναν θετικά και διαμορφώθηκαν σε 3 εκατ. το β΄ τρίμηνο του έτους, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στην εγχώρια οικονομία και στις αγορές.

Η ικανότητα της Eurobank να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 749 εκατ. στο α΄ εξάμηνο ή 324 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο, μειωμένα μόλις κατά 3,5% έναντι του α΄ τριμήνου του 2011, λόγω χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εσόδων, αλλά υποστηριζόμενα από υψηλότερα έσοδα από τόκους και από μειωμένες λειτουργικές δαπάνες.

Τα αποτελέσματα από τις εργασίες στο εξωτερικό κινήθηκαν σε θετική τροχιά για ακόμα ένα τρίμηνο, καθώς τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν σε 20 εκατ. το β΄ τρίμηνο, από 13 εκατ. το α΄ τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη αυτά προέρχονται σχεδόν εξολοκλήρου από επαναλαμβανόμενες πηγές, γεγονός που υποδηλώνει την υψηλή ποιότητά τους. Συνολικά, τα κέρδη από τη Νέα Ευρώπη ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ξεπερνώντας τα κέρδη του 2010 και επιβεβαιώνοντας τον στόχο υπερδιπλασιασμού τους το 2011.

Η Νέα Ευρώπη αποτελεί σημαντικό άξονα της στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου και οι πρόσφατα ανακοινωθείσες στρατηγικές κινήσεις στην Πολωνία και στην Τουρκία έχουν στόχο την ανακατανομή πόρων για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και ενίσχυση των υφιστάμενων διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank EFG σε χώρες όπου κατέχει σημαντική παρουσία.

Εθελοντική ανταλλαγή κρατικών ομολόγων

Η Eurobank EFG, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Ιουλίου, θα συμμετάσχει στην εθελοντική ανταλλαγή κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου, ανταλλάσσοντας ομόλογα ονομαστικής αξίας 5 δισ. Η μεσοσταθμική λογιστική απομείωση και η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια από την εν λόγω ανταλλαγή εκτιμώνται σε 16,7% προ φόρων και στα 664 εκ. ευρώ μετά από φόρους αντίστοιχα, και αποτυπώνονται στα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου. Μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, η εναπομένουσα έκθεση της τράπεζας σε ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι σημαντικά μειωμένη και είναι κατά τι χαμηλότερη των 2 δισ.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Οι πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει ο όμιλος για την οργανική ενίσχυση των κεφαλαίων του έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς οι δείκτες βασικών κυρίων κεφαλαίων (Core Tier 1) και κεφαλαίων 1ης διαβάθμισης (Tier 1) βελτιώθηκαν κατά 100 μονάδες βάσης από το τέλος του 2010 σε 10% και 11,6% αντίστοιχα. Μετά την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάταξη του δημοσίου χρέους, οι δείκτες αυτοί μειώθηκαν σε ποσοστά 1,5% και 1,4% αντίστοιχα.

Η τράπεζα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης της κεφαλαιακής της θέσης, όπως μεταξύ άλλων τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου της Eurobank Tekfen στην Τουρκία, την απομόχλευση του ισολογισμού και την υιοθέτηση της IRB μεθοδολογίας για τον υπολογισμό του σταθμισμένου ενεργητικού σε χώρες εκτός Ελλάδος, στο πλαίσιο της δρομολογούμενης συγχώνευσης.

Καταθέσεις και ρευστότητα

Η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σημείωσε σημαντική επιδείνωση κατά το β΄ τρίμηνο του 2011, εξαιτίας της μεγαλύτερης μείωσης των καταθέσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και της μείωσης στην αξία των στοιχείων ενεργητικού που δίνονται ως εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Οι συνολικές καταθέσεις της Eurobank EFG διαμορφώθηκαν κοντά στα 35 δισ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου, από 40,4 δισ. το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σημαντικό μέρος της μείωσης των καταθέσεων οφείλεται στην πτώση των καταθετικών διαθεσίμων του δημόσιου τομέα. Είναι ενθαρρυντικό ότι μέρος της μείωσης των ιδιωτικών καταθέσεων έχει ήδη αναστραφεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα διαθέτει επαρκή στοιχεία ρευστότητας και αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών για τη σταδιακή μείωση της έκθεσής της από το ευρωσύστημα.

Εκτιμάται ότι η ρευστότητα τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί με τη διατήρηση της τάσης επιστροφής των ιδιωτικών καταθέσεων, με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, την εντατικοποίηση των προσπαθειών ενίσχυσης της καταθετικής βάσης στη Νέα Ευρώπη και με την ολοκλήρωση των στρατηγικών κινήσεων στην Πολωνία και στην Τουρκία.

***Τα αναλυτικά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2011 της Eurobank και της Alpha Bank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v