Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Επιχορήγηση για τη μεταφορά Η/Ζ στη Κύπρο

Στην επιχορήγηση του συνολικού κόστους μεταφοράς των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) από την Ελλάδα στην Κύπρο με το ποσό των 500.000€ επί του συνολικού κόστους προχώρησε η DG ECHO της Ε.Ε., σύμφωνα με τη ΔΕΗ.

ΔΕΗ: Επιχορήγηση για τη μεταφορά Η/Ζ στη Κύπρο
Στην επιχορήγηση του συνολικού κόστους μεταφοράς των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) από την Ελλάδα στην Κύπρο με το ποσό των 500.000€ επί του συνολικού κόστους περίπου 1 εκ. ευρώ προχώρησε η DG ECHO της Ε.Ε., σύμφωνα με τη ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα, με επιτυχία ολοκληρώθηκε η από κοινού αποστολή, ΔΕΗ και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία έπειτα από τις καταστροφικές εκρήξεις που προκλήθηκαν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τον περασμένο Ιούλιο.

Η ισχύς των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που εγκαταστάθηκαν στο χώρο του εργοστασίου του Βασιλικού, στην Κύπρο, έχουν ήδη υποκαταστήσει μέρος της απολεσθείσας ικανότητάς του κυπριακού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντική επιτυχία αποτελεί το γεγονός πως η αποστολή των ηλεκτρογεννητριών πραγματοποιήθηκε τελικά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση μεταφοράς ενέργειας από την ίδρυση του Μηχανισμού το 2001.

Αυτό επιτεύχθηκε μετά από αίτημα της ΔΕΗ, η οποία συμμετέχει σύμφωνα με το Ν3013/2003 στον Εθνικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιώντας έτσι, την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011, το Χρηματοδοτικό Μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, αιτούμενη επιχορήγηση 50% (το μέγιστο προβλεπόμενο) του συνολικού κόστους μεταφοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας μέσω της αρμόδιας Εθνικής Αρχής ενεργοποιεί το Χρηματοδοτικό Μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.

Η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσφατα ανακοίνωσε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) την επιχορήγηση του συνολικού κόστους μεταφοράς των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) από την Ελλάδα στην Κύπρο με το ποσό των 500.000€ επί του συνολικού κόστους, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 1.000.000€.

Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσά για τη μεταφορά βοήθειας που έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. κατά την τελευταία δεκαετία.

Σημειώνεται πως η γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς των Η/Ζ αποτελείτο από εκατόν εξήντα τρεις (163) ηλεκτροπαραγωγές μονάδες. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιήθηκαν εκατόν εβδομήντα (170) βαρέως τύπου φορτηγά και μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από πέντε πλοία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v