Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στα χαρακώματα για τα "λουκέτα"

Τελεσίδικη η απόφαση του ΟΤΕ για κλείσιμο 138 καταστημάτων από 1η Οκτωβρίου. Νέο ραντεβού για το μέλλον των 300 εργαζομενων. Ένταση μεταξύ της διοίκησης και της ομοσπονδίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Στα χαρακώματα για τα λουκέτα
Ένταση μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της ομοσπονδίας εργαζομένων στον Οργανισμό δημιουργήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, όπου αντικείμενο ήταν η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, ωστόσο στο σύνολό της ασχολήθηκε με το θέμα του κλεισίματος των 138 καταστημάτων στο οποίο πρόκειται να προχωρήσει σύντομα.

Η διοίκηση γνωστοποίησε στο προεδρείο της ΟΜΕ - ΟΤΕ ότι η απόφαση για το κλείσιμο των σημείων πώλησης, καταστημάτων OTE shops και σημείων εξυπηρέτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου. Παράλληλα, κάλεσε την ομοσπονδία σε νέο ραντεβού για αύριο Πέμπτη για να συζητηθεί το εργασιακό μέλλον στον ΟΤΕ, των περίπου 300 απασχολουμένων που εργάζονται στα συγκεκριμένα καταστήματα.

Όμως, από την πλευρά της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η ανακίνηση του θέματος του λουκέτου των καταστημάτων θεωρήθηκε αιτία πολέμου και οι συνδικαλιστές αποχώρησαν από τη συνάντηση, ενώ σήμερα πρόκειται να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα της ομοσπονδίας ώστε να λάβουν αποφάσεις για τη μελλοντική στάση τους.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΟΤΕ, η διοίκηση της εταιρίας επιχείρησε να δημιουργήσει τετελεσμένα, τη στιγμή όπου, όπως σημείωσαν, βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτός διάλογος για τα εργασιακά θέματα.

Προσχηματική κίνηση

Την ίδια ώρα, όμως, από τον ΟΤΕ επισημαινόταν χθες ότι η κίνηση της ΟΜΕ - ΟΤΕ να αποχωρήσει από τη συνάντηση, η οποία είχε ως αντικείμενο εργασιακά θέματα, ήταν προσχηματική, γιατί η ομοσπονδία δεν προσκόμισε, όπως είχε δεσμευτεί, τις προτάσεις της για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας όπως είχε ζητήσει η διοίκηση, προτείνοντας μείωση του χρόνου απασχόλησης και των αποδοχών, πάγωμα των αυτόματων ωριμάνσεων, περικοπές επιδομάτων κ.ά.

Από την πλευρά του ΟΤΕ επίσης χθες σημειωνόταν πως οι αποφάσεις για το δίκτυο των καταστημάτων του είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της διοίκησης και τονιζόταν με έμφαση ότι το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας λήγει στο τέλος του μήνα.

Καμία απόλυση από τους 300

Η αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων από την πλευρά της διοίκησης θεωρήθηκε πρόφαση αφού, όπως σημειώθηκε σε όλους τους τόνους, κανένας από τους περίπου 300 υπαλλήλους που εργάζονται στα καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν δεν πρόκειται να απολυθεί.

Μάλιστα, σε εσωτερικό έγγραφο που εστάλη στο προσωπικό του ΟΤΕ σημειώνεται ότι η διακοπή λειτουργίας των 77 καταστημάτων και 61 σημείων εξυπηρέτησης ΟΤΕ κρίθηκε σκόπιμη λόγω της χαμηλής εμπορικής δραστηριότητάς τους. Σε ό,τι αφορά το μέλλον των περίπου 300 εργαζομένων που επηρεάζονται από την απόφαση αυτήν, τονίζεται ότι θα απασχοληθούν είτε σε άλλα καταστήματα, είτε σε άλλες δραστηριότητες συναφείς με την ειδικότητά τους, με βάση τις ανάγκες της εταιρίας και τον κανονισμό μεταθετότητας.

Από τη διοίκηση επισημαίνεται ότι για τη διευκόλυνση όσων πρόκειται να εργαστούν σε άλλον τόπο η εταιρία έχει εκπονήσει εναλλακτικές προτάσεις για τις οποίες κάλεσε την ΟΜΕ-ΟΤΕ σε διαβούλευση αύριο Πέμπτη, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαβούλευσης θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση των εργαζομένων που επηρεάζονται.

Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών του Οργανισμού στις περιοχές όπου βρίσκονται τα καταστήματα που κλείνουν, από την πλευρά της εταιρίας σημειώνεται ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα από τα πλησιέστερα σημεία του ομίλου όσο και από το Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης ΟΤΕ 13888.

Άδηλο το μέλλον της ΣΣΕ

Μετά την αποτυχία της χθεσινής συνάντησης, με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων για το ποια θα είναι αντίδρασή τους. Όμως, εκείνο που καθίσταται περισσότερο από σαφές είναι ότι συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών αποκλείεται να υπάρξει έως το τέλος του μήνα.

Το ερώτημα πλέον είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, αφού τουλάχιστον από την πλευρά της διοίκησης τονίζεται συνεχώς πως περιθώρια για αναβολές στις αποφάσεις για τη μείωση του κόστους δεν υπάρχουν, την ώρα που ο ΟΤΕ συνεχίζει να καταγράφει απώλειες σε έσοδα και σε πελάτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v