Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλουμίνιο: Παράταση ελέω Μπόμπολα; (update)

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί στην αγορά η αποκάλυψη της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις”, την οποία αναμετέδωσε το euro2day.gr, σύμφωνα με την οποία ο διαγωνισμός για το Αλουμίνιο της Ελλάδος έλαβε παράταση λόγω εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ελληνική Τεχνοδομική. Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον η ΕΛΤΕΧ, επιφυλασσόμενη για τις οριστικές ανακοινώσεις.

Αλουμίνιο: Παράταση ελέω Μπόμπολα; (update)
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί στην αγορά η αποκάλυψη της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις”, την οποία αναμετέδωσε το euro2day.gr, αναφορικά με τους λόγους της παράτασης που έλαβε ο διαγωνισμός για το Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αποκαλύπτεται στο άρθρο που υπογράφει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου, δεν είναι άσχετη με την εμφάνιση στο παρά πέντε ως υποψήφιου επενδυτή της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Για το θέμα ρωτήθηκε από τις χρηματιστηριακές αρχές η διοίκηση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, η οποία με ολιγόλογη επιστολή σχολιάζει πως μάλλον ”το προσπαθεί”, επιφυλασσόμενη ταυτόχρονα για τις οριστικές ανακοινώσεις.

* Το αποκαλυπτικό άρθρο του ”Μετόχου”

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου *

Μία ημέρα πριν από την εκπνοή της ημερομηνίας για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του μεριδίου της Alcan στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, εντελώς απρόβλεπτα και αδικαιολόγητα έγινε γνωστό ότι παρατείνεται μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Η προθεσμία που λήγει σήμερα ορίσθηκε εκ νέου από την Alcan για τις 22 Οκτωβρίου, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της όλης διαδικασίας.

Φαίνεται ότι η ”ευελιξία” που επιδεικνύει η Alcan δεν είναι άμοιρη με την εμφάνιση στο παρά πέντε ως υποψήφιου επενδυτή της Ελληνικής Τεχνοδομικής του ομίλου Μπόμπολα.

Στελέχη της Ελληνικής Τεχνοδομικής, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέφθηκαν χθες τις εγκαταστάσεις της ΑτΕ στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, όπου είχαν μια πρώτη επαφή με το τεχνικό στελεχικό δυναμικό της βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα είναι κατά πόσο η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει δυσφορία στους υπόλοιπους υποψήφιους επενδυτές και βέβαια πώς θα αντιδράσουν.

Κι αυτό γιατί οι τρεις μέχρι στιγμής ενδιαφερόμενοι (οι ελληνικοί όμιλοι του Μυτιληναίου και της S&B, καθώς και η πολυεθνική Glencore) ακολούθησαν κατά γράμμα τη διαδικασία έτσι όπως ορίσθηκε από τον περασμένο Αύγουστο, άντλησαν έγκαιρα τα στοιχεία για την ΑτΕ από το data room και ξαφνικά βλέπουν να προκύπτει την τελευταία στιγμή ένας ακόμη υποψήφιος, για τον οποίο μάλιστα η Alcan δεν διστάζει να ”κάνει λάστιχο” την αυστηρή, κατά τα άλλα, διαδικασία.

Τα πράγματα, όπως άλλωστε είχε προβλέψει ο ”Μ”, στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας, περιπλέκονται αντί να ξεκαθαρίζουν. Η εξαγορά του μεριδίου της Alcan φαίνεται ότι ξεφεύγει πλέον από μία στενά επιχειρηματική πράξη και αποκτά και άλλες διαστάσεις.

Όπως έχει επισημάνει ο ”Μ”, η κυβέρνηση επιθυμεί την ελληνική λύση στη διαδοχή της Alcan στην ΑτΕ, ενώ και οι εργαζόμενοι κινούνται στην ίδια λογική. Μάλιστα επ’ αυτού έλαβε θέση πρόσφατα και το σωματείο εργαζομένων στην ΑτΕ.

Ωστόσο, η εμφάνιση της Ελληνικής Τεχνοδομικής δεν αποκλείεται να προσδώσει και πολιτική χροιά στην όλη υπόθεση. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει τελικά, κύκλοι που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το θέμα αυτό εξέφραζαν προβληματισμό για την ικανότητα της κατασκευαστικής εταιρείας να ανταποκριθεί στον ρόλο του μάνατζμεντ μιας βιομηχανίας του μεγέθους της ΑτΕ, χωρίς την ανάλογη κουλτούρα.

Το ενδιαφέρον της Ελληνικής Τεχνοδομικής, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, εξαντλείται εξ ανάγκης στην κατασκευή του ενεργειακού σταθμού, χωρίς μάλιστα να διαθέτει και την ανάλογη εμπειρία για αυτού του είδους τα έργα. Τον τελικό λόγο βέβαια έχει η Alcan, αλλά ερώτημα παραμένει τελικά ποιους, όμως, και πόσους θα έχει απέναντι της για να συζητήσει την πώληση του μεριδίου της.

* Αναδημοσίευση από το σημερινό φύλλο της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις”.

*** Η ανακοίνωση της Ελληνικής Τεχνοδομικής προς το ΧΑ

”Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε.: Σχολιασμός Δημοσιεύματος

Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 της απόφασης 5/204/14-11-2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σας ενημερώνουμε ότι σχετικά με τα δημοσιεύματα Τύπου που αφορούν στο ενδιαφέρον της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ ΑΕ για την υπόθεση πώλησης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε., η Εταιρεία επιφυλάσσεται, εφόσον αποκτήσουν συγκεκριμένο και βέβαιο χαρακτήρα οι φημολογούμενες εξελίξεις, να προβεί σε οριστικές ανακοινώσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v