Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 1,3 δισ. ο τζίρος Μυτιληναίου το 2011

Επιτεύξιμος είναι ο στόχος για κύκλο εργασιών στο 1,3 δισ. ευρώ το 2011 (1,01 δισ. το 2010), είπε στους αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στο 1,3 δισ. ο τζίρος Μυτιληναίου το 2011
Επιτεύξιμος είναι ο στόχος για κύκλο εργασιών 1,3 δισ. ευρώ το 2011 (1,01 δισ. το 2010), είπε στους αναλυτές ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίoς, στην τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος αντιμετωπίζει με επιτυχία την πρόκληση των υψηλών επιτοκίων και της περιορισμένης ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα. Όπως επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος, τον Ιούλιο ο δανεισμός έφτασε στο υψηλότερο σημείο του και στο δεύτερο εξάμηνο θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή του.

Στο πεδίο των επενδύσεων, ο όμιλος θα εξετάσει τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, προχωρά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, ενώ συζητά και συμμετοχή σε ενεργειακή επένδυση εκτός Ελλάδος. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, τα παραπάνω τοποθετούνται για το 2012.

Σε ερωτήσεις για τη Μέτκα, ο επικεφαλής της θυγατρικής του ομίλου κ. Γιάννης Μυτιληναίος απάντησε ότι συζητά την ανάληψη 7 ενεργειακών έργων (EPC) στην Τουρκία, στο Ιράκ και στην κεντρική Ευρώπη, ενώ αναμένει μέχρι το τέλος Αυγούστου την οριστικοποίηση της ανάθεσης δεύτερου έργου στη Συρία.

Επίσης, συμμετέχει σε διαγωνισμούς της ΔΕΗ για τις νέες μονάδες στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου (Κρήτη) και στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (Πτολεμαΐδα 5).

Επίσης, για τον τομέα ηλεκτροπαραγωγής, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργήσει και η τρίτη μονάδα του ομίλου στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας (Κόρινθος Power, Μυτιληναίος 65%, Mότορ Οιλ 35%), ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου η μονάδα συμπαραγωγής του Αλουμίνιου θα λειτουργεί στο πλαίσιο των διατάξεων του νέου ενεργειακού νόμου.

Έτσι, στο τέλος του έτους η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε λειτουργία θα ανέρχεται σε 1.200 μεγαβάτ, τοποθετώντας τον στη δεύτερη θέση μετά τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι το εξάμηνο του 2011 ο όμιλος Μυτιληναίου πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 711 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 86% σε σχέση με το 2010. Το EBITDA ανήλθε σε 107 εκατ. ευρώ έναντι 79 εκατ. το 2010 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 30,5 εκατ. έναντι 25,1 εκατ., παρά τη σημαντική επιβάρυνση από φόρους, τακτικούς και έκτακτους, και το σημαντικά αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Τα βασικά σημεία από το conference call του Μυτιληναίου

Η βελτίωση της κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στην εκπληκτική επίδοση των τομέων EPC (ΜΕΤΚΑ) και μεταλλουργίας, παρά τις σημαντικές πιέσεις κόστους από τις τιμές των πρώτων υλών και την περιορισμένη ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Για πρώτη φορά υπήρχε στα αποτελέσματα συνεισφορά από τον τομέα ενέργειας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Και οι 3 θερμικές μονάδες αναμένεται να είναι σε εμπορική λειτουργία το 2012.

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από τις ευρωπαϊκές αγορές και το διεθνές περιβάλλον, ευελπιστούμε ότι τα προβλήματα θα λυθούν σύντομα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την ώρα είμαστε ικανοποιημένοι από την επίδοση του ομίλου και συνεχίζουμε να θεωρούμε επιτεύξιμο τον στόχο του 1,3 δισ. ευρώ για κύκλο εργασιών για το 2011. Αναφορικά με το 2012, είναι πιθανόν να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις για πιθανές εξαγορές που θα προκύψουν από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για έργα ΑΠΕ (3 έργα έχουν ήδη εγκριθεί σε επίπεδο Δ.Σ.) και μία θερμική μονάδα στο εξωτερικό.

ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ: Απαντήσεις σε ερωτήσεις αναλυτών από τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο

Έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για την αναδιαμόρφωση του management fee. Έχει αποφασιστεί ότι η Μέτκα θα παρέχει υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης και στις 3 θερμικές μονάδες του ομίλου σε τιμές κόστους. Ενώ για το management fee που θα αποδίδει στον όμιλο έχουν τεθεί ως ανώτερο πλαφόν τα 6 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να αλλάζει η δομή του.

Τον Ιούλιο αγγίξαμε το peak του δανεισμού μας, εξαιτίας της αύξησης του κύκλου εργασιών και του CAPEX. Καθώς ολοκληρώνεται το CAPEX του τομέα ενέργειας και δεν υπάρχει άλλο προγραμματισμένο επενδυτικό πλάνο αντίστοιχου μεγέθους, ο δανεισμός αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τη Δευτέρα πληρώνουμε την πρώτη δόση του ομολογιακού δανείου μας, που αναλογεί σε 50 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών ροών του α΄ εξαμήνου αφορούσε στην κατασκευή της 3ης θερμικής μονάδας, των Αγίων Θεοδώρων Κορίνθου, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Το πρόγραμμα αντιστάθμισης κινδύνου για τα μέταλλα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2011. Δεν υπάρχουν σημαντικά hedges για το 2012, μόνο σε επίπεδο δολαρίου έχουν κλειστεί περίπου 50 εκατ. δολ.σε ισοτιμία 1,31 ευρώ/δολάριο.

ΜΕΤΚΑ: Απαντήσεις σε ερωτήσεις αναλυτών από τον κ. Γιάννη Μυτιληναίο

Τα περιθώρια κέρδους της Μέτκα παραμένουν στα αναμενόμενα επίπεδα, χωρίς να υφίσταται λόγος αναπροσαρμογής.

Οι απαιτήσεις είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με τον ρυθμό εκτέλεσης των έργων. Η ΜΕΤΚΑ συνεχίζει να λειτουργεί με μηδενικό δανεισμό και ουδέτερες ή θετικές ροές από τα έργα.

Αυτήν τη στιγμή διεκδικούμε περισσότερα από 7 νέα έργα, σε αγορές όπως η Τουρκία, το Ιράκ, και η κεντρική Ευρώπη. Καθώς και τα 2 που έχουν ήδη ανακοινωθεί στην Ελλάδα, του ΑΗΣ Αθερινόλακκου και του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
 
Για την ώρα έχουμε διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό της Συρίας ότι το Letter of Credit του 2ου έργου στη χώρα θα ανοίξει κανονικά, στηριζόμενο από αραβικά κεφάλαια, ακόμα και αν μειωθεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (EIB).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v