Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερα καυτά ερωτήματα για ΟΠΑΠ-Intralot

Πίσω από μία ανακοίνωση 146 λέξεων κρύβεται τζίρος έως και 350 εκατ. για την Intralot. Αναπάντητα από τους πολιτικούς προϊσταμένους του ΟΠΑΠ μένουν τα ζητήματα που προκύπτουν από την ανάθεση.

Τέσσερα καυτά ερωτήματα για ΟΠΑΠ-Intralot
Τι άλλο εκτός από την… ντροπή οδηγεί κάποια εταιρία στην έκδοση μιας γενικόλογης ανακοίνωσης, μόλις 146 λέξεων, για σημαντική συμφωνία; Το συνοπτικό δελτίο Τύπου της Intralot δεν βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση της συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ αφού δεν αναφέρει ούτε ένα νούμερο!

Ούτε, όμως, και ο πολιτικός προϊστάμενος του οργανισμού, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ζήτησε διευκρινίσεις. Ούτε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία μάλλον θα έχει προσλάβει αιγυπτιολόγους για να καταλάβουν ποιο ακριβώς είναι το όφελος της Intralot και πόσο μεγάλη είναι η ζημία του ΟΠΑΠ.

Από μια δεύτερη ανάγνωση πίσω από τις γραμμές των δύο ανακοινώσεων προκύπτει πως η διοίκηση της Intralot πέτυχε διάνα: Πρώτον, η συνολική διάρκεια της νέας συμφωνίας για τη συντήρηση των τερματικών ενδέχεται να μην είναι 1+1 χρόνο, με δυνατότητα επέκτασης στα πέντε, αλλά 1+1 συν 5 χρόνια! Καμία από τις δύο εταιρίες δεν εξηγεί αν ο... αναγκαστικός γάμος με τον αιώνιο συνεργάτη επεκτείνεται κατά 5 ή κατά 7 χρόνια. Ας ξεκαθαρίσει, λοιπόν, η διοίκηση του ΟΠΑΠ την ακριβή διάρκεια του μνημονίου.

Δεύτερον, όσον αφορά στη λειτουργία του κεντρικού συστήματος και του δικτύου, στελέχη του οργανισμού υποστηρίζουν πως, ακόμα και αν υπάρξει ανάδοχος διαφορετικός της Intralot πριν από το τέλος του έτους, όπως υποστηρίζει η διοίκηση, η υφιστάμενη σύμβαση θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Η υλοποίηση και η διασύνδεση του νέου συστήματος (αν ο ανάδοχος δεν είναι η Intralot) θα χρειαστούν πολλούς μήνες και σίγουρα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Όσο πιο προσεκτικά διαβάζει κάποιος την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, τόσο περισσότερο ανησυχεί για τον σχεδιασμό που εξυπηρετεί. Είναι δυνατόν η διοίκηση (ή ο σύμβουλός της) να θεωρεί πως ο ανάδοχος (μεταξύ της Intralot και της GTECH), αν δεν είναι η Intralot, που ήδη τρέχει το σύστημα, θα έχει εγκατασταθεί σε 9 - 12 μήνες; Εδώ θα χρειαστεί πλέον του έτους (από τον Ιούλιο 2010 έως τον Νοέμβριο 2011) για να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις κ.λπ. από τους δύο ενδιαφερομένους. Γι' αυτό και η παράταση της σύμβασης πρέπει να θεωρείται σίγουρη.

Έτσι, από έναν πρόχειρο υπολογισμό, προκύπτει πως τα συνολικά έσοδα της Intralot στην 5ετία (αν υποθέσουμε πως δεν μιλάμε για 7ετία...) προσεγγίζουν τα 220 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το 8% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων από τα νέα παιχνίδια (monitor games και Go Lucky). Μία πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley ανεβάζει τον ετήσιο τζίρο του ΟΠΑΠ από τα νέα παιχνίδια στα 200 εκατ. ευρώ το 2011 και στα 300 εκατ. για το 2012. Δηλαδή, με συντηρητικούς υπολογισμούς, ο μέσος ετήσιος τζίρος του ΟΠΑΠ από τα νέα παιχνίδια θα κινείται κοντά στα 300 εκατ. και το 8% που πηγαίνει στην Intralot ισοδυναμεί με 24 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Συνεπώς, με τη νέα συμφωνία, η Intralot εξασφαλίζει έσοδα έως 350 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ για την προσεχή πενταετία! Καθόλου άσχημα.

Τρίτον, η κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται τώρα να δηλώνει πως μεταθέτει προς τα πίσω την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, επειδή οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές, πρέπει να έχει στο μυαλό της και κάτι άλλο: όποτε και να πουληθεί ο ΟΠΑΠ, οι σύμβουλοι θα αξιολογήσουν και τις λεόντειες συμβάσεις με την Intralot, με δυσμενείς συνέπειες στην αποτίμηση.

Τέταρτον, η διαδικασία πώλησης είναι άλλη εάν ο ΟΠΑΠ είναι δημόσιος οργανισμός και διαφορετική εάν είναι ιδιωτική εταιρία. Εάν πιστέψουμε πως είναι ιδιωτική εταιρία (και γι' αυτό δεν δημοσιοποιεί τις συμβάσεις με την Intralot), τότε το Δημόσιο απλώς πωλεί ποσοστό μετοχών (το 34%). Δεν πωλεί management, αφού υποτίθεται πως η διοίκηση της ιδιωτικής εταιρίας που λέγεται ΟΠΑΠ επιλέγεται από τη γενική συνέλευση! Ποιος, όμως, θα αγοράσει μόνο ποσοστό μετοχών, χωρίς να ελέγχει το management του οργανισμού; Αν το Δημόσιο πωλεί ποσοστό μετοχών και management, τότε ο ΟΠΑΠ είναι κρατικός οργανισμός και οφείλει να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις με τον αιώνιο προμηθευτή του. Ας διαλέξουν οι κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και Π. Γερουλάνος…


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v