Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FFGroup:Μείωση δανεισμού και ενίσχυση ρευστότητας

Ο όμιλος FF Group προγραμματίζει μείωση δανεισμού και ταμειακή ενίσχυση, μετά την ΑΜΚ και την εισροή 84,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία του, απόρροια της συμμετοχής της κινεζικής Fosun με 9,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

FFGroup:Μείωση δανεισμού και ενίσχυση ρευστότητας
Μείωση δανεισμού και ταμειακή ενίσχυση προγραμματίζει ο όμιλος Folli Follie Group μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την εισροή 84,5 εκατ.ευρώ στα ταμεία του ως απόρροια της στρατηγικής συμμετοχής της κινεζικής Fosun με 9,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εισηγμένης.

Ειδικότερα, με βάση το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ο κύριος όγκος των αντληθέντων κεφαλαίων θα αξιοποιηθεί για την βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας του ομίλου.

Ετσι, συνολικά 35 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη μείωση του δανεισμού, από τα οποία 20 εκατ. ευρώ για τη μείωση ομολογιακών δανείων και 15 εκατ. ευρώ για τη μείωση βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων. Σύμφωνα δε με το ενημερωτικό δελτίο, η παραπάνω αποπληρωμή δανεισμού θα πραγματοποιηθεί εντός δύο μηνών από την πιστοποίηση της καταβολής της ΑΜΚ, δηλαδή θα φανεί ουσιαστικά στο γ’ τρίμηνο της χρήσης του 2011.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα οικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου του 2011, ο δανεισμός του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτικών μισθώσεων) διαμορφώνεται στα 777,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία 638,6 εκατ. ευρώ αφορούν μακροπρόθεσμες και 139,2 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Πέραν των 35 εκατ. ευρώ για τη μείωση δανεισμού, ποσό 27 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για κεφάλαιο κίνησης προκειμένου, όπως αναφέρει η διοίκηση του ομίλου, να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μελλοντικές ταμειακές ανάγκες που θα προκύψουν λόγω ενδεχόμενης μη ομαλής αναχρηματοδότησης δανείων εξαιτίας της διευρυνόμενης εγχώριας οικονομικής κρίσης και του αυξανόμενου κόστους χρήματος δανειοδότησης από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης του ομίλου στα τέλη του 2010, ο όμιλος εκτιμούσε ότι το 2011 θα μειώσει τον καθαρό δανεισμό κατά 50 εκατ.ευρώ, προχωρώντας ταυτόχρονα σε επενδύσεις 25 εκατ.ευρώ, ποσά που ανέμενε να προκύψουν τόσο από τη λειτουργική της δραστηριότητα όσο και από την απελευθέρωση ταμειακών ροών μετά την τριπλή συγχώνευση.

Επενδύσεις

Μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων (περίπου 22,5 εκατ.ευρώ) θα αξιοποιηθεί και για επενδύσεις οι οποίες αφορούν κυρίως την επέκταση του δικτύου πωλήσεων, τη δημιουργία νέων, την ανάπτυξη καταστημάτων shop in shops καθώς και την ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων (σε travel retail, κόσμημα, ρολόι & λοιπά αξεσουάρ καθώς και είδη ένδυσης-υπόδησης).

Στις επενδύσεις αυτές θα κατευθυνθούν κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο την ελληνική αγορά. Χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση του πλάνου είναι το 2013, υπό την αίρεση πάντοτε του χρόνου εύρεσης νέων καταστημάτων και παραχώρησης τους (αφορά κυρίως σε αεροδρόμια, και λιμάνια). Όσο για την ανακαίνιση των υπαρχόντων καταστημάτων, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών από την πιστοποίηση καταβολής της ΑΜΚ.

Την προσεχή διετία αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί επένδυση 3 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος που διαθέτει ο όμιλος στο Βουκουρέστι, και το οποίο αναμένεται να στεγάσει πολυκατάστημα 12.000 τ.μ. Επίσης, σύμφωνα και πάλι με τους σχεδιασμούς που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, περίπου 6 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην επέκταση του δικτύου της Folli Follie αλλά και της Links of London στο εξωτερικό, με επίκεντρο την Ασία όπου η διοίκηση θα επιταχύνει το ρυθμό εισόδου σε νέα σημεία.

Σημειώνεται πως το 2010 ο όμιλος πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους 27,1 εκατ. ευρώ που αφορούσαν κυρίως σε κτιριακές εγκαταστάσεις για τον εκσυγχρονισμό, την ανακαίνιση και λειτουργία καταστημάτων καθώς και την αγορά χρήσης του σήματος των ολυμπιακών αγώνων «Λονδίνο 2012». Στο πρώτο τρίμηνο του 2011, το ύψος των επενδύσεων έφθασε τα 4,1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v