Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Στέλνονται οι ατομικές συμβάσεις

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η αποστολή των σχεδίων ατομικών συμβάσεων προς του εργαζόμενους των ΕΛ.ΠΕ., μετά άκαρπη την παρέλευση του εξαμήνου για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΕΛΠΕ: Στέλνονται οι ατομικές συμβάσεις
Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η αποστολή των σχεδίων ατομικών συμβάσεων προς του εργαζόμενους των ΕΛ.ΠΕ., μετά άκαρπη την παρέλευση του εξαμήνου για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, αναφέρουν στο euro2day πηγές της διοίκησης.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μη επίτευξης συμφωνίας στην τελευταία συνάντηση σωματείου – διοίκησης την περασμένη Κυριακή, σε δύο και μόνο θέματα τα οποία το σωματείο αρνείται να συζητήσει. Αυτά σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου είναι τα εξής: 

* Σταδιακή μείωση των πρόσθετων ημερών ρεπό για το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης από 13 σε 10, σε διάστημα τριών ετών με έναρξη την 1.01.2012, έτσι ώστε στο τέλος της τριετίας να εξομοιωθούν οι ημέρες αυτές με τις αντίστοιχες των εργαζομένων στη βάρδια σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα. 

* Αναστολή της αυτόματης μισθολογικής μεταβολής λόγω 3ετίας για τα έτη 2012-2013 και την κατάργηση της 15ετίας. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις των εργαζομένων που πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης εντός την τριετία 2011-2013, για τους οποίους θα ληφθεί υπόψη η μισθολογική μεταβολή λόγω 3ετίας και 15ετίας στον υπολογισμό του μισθού για την αποζημίωση απόλυσης.

Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. εκτιμά ότι η άρνηση του Σωματείου να συζητήσει τα δύο αυτά θέματα, αποτελεί απόδειξη ότι δεν θέλει να επιτευχθεί συμφωνία. Έτσι, όπως στην ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους, «είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη διαδικασία των τροποποιητικών ατομικών συμβάσεων εργασίας, προσαρμόζοντας την ανωτέρω συνολική πρότασή της στο περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων».

Διευκρινίζει επιπλέον ότι δεν εδράζεται σε νομική βάση, η πρόθεση του Σωματείου να λάβει «ανέκκλητη» εντολή από κάθε εργαζόμενο για την συμφωνία των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με τη νομική προσέγγιση της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ., «η ατομική αντιπροσώπευση των εργαζομένων είναι εκτός των σκοπών του Σωματείου και σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία δεν θα παραδώσει οποιοδήποτε κείμενο στο σωματείο ή στους αντιπροσώπους του, γιατί δεν έχει σχετική νομική υποχρέωση, αλλά μόνο σε κάθε εργαζόμενο ατομικά».

Τα σημεία συμφωνίας

Τα σημεία στα οποία επήλθε συμφωνία μεταξύ των ΕΛ.ΠΕ. και σωματείου αφορούν τα εξής, με βάση την καταγραφή της διοίκηση του ομίλου: 

* Τριετής Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013

* Τα έτη 2011 και 2012 θα χορηγηθούν μηδενικές γενικές αυξήσεις ενώ το 2013 θα χορηγηθεί γενική αύξηση 2,5%, εφόσον το EBITDA του Ομίλου (του έτους 2012) είναι πάνω από 700 εκ ευρώ. 

* Καταβολή του χρονοεπιδόματος στους εργαζόμενους το 2011 και αναστολή χορήγησής του για τα έτη 2012 και 2013. 

* Κατάργηση των μισθολογικών μεταβολών λόγω 25ετίας

* Καθορισμός εβδομαδιαίου ωραρίου απασχόλησης στις 40 ώρες

* Χορήγηση άδειας με αποδοχές για προσωπικούς λόγους έως 8 ώρες ετησίως. Η άδεια θα χορηγείται σε ώρες και όχι τις ημέρες Δευτέρα και Παρασκευή. 

* Χορήγηση εφεξής, άδειας ορίου ηλικίας, 1 ημέρα στους εργαζόμενους ηλικίας 50 έως και 54 ετών και 1 επιπλέον ημέρα στους εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και άνω. 

* Καταβολή του αντίστοιχου ποσού που προκύπτει από το ποσοστό προσαυξήσεων (44%) λόγω κανονικής άδειας του προσωπικού βάρδιας στους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί έως 31.12.2004. Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν από 01.01.2005 και μετά θα
λαμβάνουν ως αμοιβή για τις ημέρες της κανονικής τους άδειας ποσοστό 44%
, χωρίς να λαμβάνουν πρόσθετα το 39,5%. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι δεν θα λαμβάνουν την προσαύξηση ποσοστού 44% για τις ημέρες της κανονικής τους άδειας. 

* Παγιώνεται, ως προσωπική διαφορά σε χρηματική αξία, το 50% του ποσού επιδόματος μετεγκατάστασης στους εργαζόμενους που το λαμβάνουν ήδη. 

* Η άδεια 3 ωρών λόγω ονομαστικής εορτής καταργείται για το ημερήσιο προσωπικό. 

* Καταβολή των αποδοχών από τον εργοδότη λόγω ασθενείας για τις πρώτες 15 ημέρες ετησίως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει. Κατά τα λοιπά, διατηρούνται σε ισχύ οι ρυθμίσεις του άρθρ. 13 παρ. 2 της Ε.Σ.Σ.Ε, σχετικά με τις άδειες λόγω ασθένειας και ατυχημάτων, ως προς το συνολικό χρόνο καταβολής αποδοχών και ασφαλιστικής κάλυψης από την Εταιρεία. 

* Εναρμόνιση της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. 

* Δημιουργία κλίμακας μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης για όλο το επιστημονικό προσωπικό και για τους αποφοίτους ΑΤΕΙ (μη τεχνικό προσωπικό). 

* Αναστολή της 6ημερης εκδρομής για τα έτη 2011-2012. 

* Κατάργηση του επιδόματος κυλικείου. 

* Δημιουργία ειδικού ταμείου Διπλωματούχων Μηχανικών που ως κύριο ασφαλιστικό τους φορέα έχουν το ΤΣΜΕΔΕ, εφόσον αυτοί είναι ασφαλισμένοι έως 31.12.1992

* Κατάργηση των ειδικοτήτων υποστηρικτικού προσωπικού για τις νέες προσλήψεις (κλητήρες, τραπεζοκόμοι, μάγειροι, διανομείς, νοσοκόμοι, οδηγοί, φύλακες-πλην αρχιφύλακες). 

* Καταβολή κόστους εξαγοράς πλασματικού χρόνου (σπουδές, μητρότητα, ανεργία), με ανώτατο όριο τα 3 έτη στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν νωρίτερα από την Εταιρεία, με υποβολή αιτήματος τουλάχιστον ένα έτος πριν, πέραν της εξαγοράς της στρατιωτικής
θητείας. 

* Οι νεοπροσλαμβανόμενοι μέσης εκπαίδευσης το 1ο έτος εργασίας τους, θα λαμβάνουν 60% των ετησίων τακτικών μικτών αποδοχών, το 2ο έτος αντιστοίχως το 80% και από το 3ο έτος και μετά θα λαμβάνουν το 100% των αποδοχών αυτών. Η δε δοκιμαστική περίοδος θα είναι ενός έτους. 

* Αναγνώριση προϋπηρεσίας έως 10 έτη σε άλλον εργοδότη για όλους τους
νεοπροσλαμβανόμενους, εφόσον υπάρχει συνάφεια με το αντικείμενο εργασίας τους στην Εταιρεία. 

* Εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο των νεοπροσλαμβανόμενων Διπλωματούχων Μηχανικών ορίζεται το 8ο, με αναγνώριση έως 10 ετών προϋπηρεσίας από την εγγραφή τους στο ΤΣΜΕΔΕ. 

* Χορήγηση επιδόματος Master ή διδακτορικού στους νεοπροσλαμβανόμενους Διπλωματούχους Μηχανικούς, εφόσον είναι κάτοχοι αντίστοιχου μεταπτυχιακού τίτλου.
Πρόσθετα, χορήγηση επιδόματος master
σε όσους αποφοίτους ΑΤΕΙ (πλην τεχνικού προσωπικού) κατέχουν αντίστοιχο τίτλο σπουδών, αναγνωρισμένο από το κράτος, εφόσον για την κατοχή του τίτλου αυτού δεν έχουν επιδοτηθεί από την Εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v