Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ:Τα θέματα που «καίνε» διοίκηση, εργαζόμενους

Επιστολή με την «καυτή» ατζέντα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΟΤΕ με στόχο την δραστική μείωση του κόστους προσωπικού, έστειλε ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

  • της Μάρω Τσαντήλα
ΟΤΕ:Τα θέματα που «καίνε» διοίκηση, εργαζόμενους
Επιστολή με την «καυτή» ατζέντα της διαπραγμάτευσης που πρόκειται να αρχίσει την Πέμπτη ανάμεσα στην διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΟΤΕ με στόχο την δραστική μείωση του κόστους προσωπικού, έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμό προς την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ.

Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ στην επιστολή του θέτει τα τρία θέματα στα οποία η διοίκηση του ΟΤΕ επιθυμεί να επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και αφορούν:

-την άρση της μονιμότητας
-την αναστολή των αυτόματων ωριμάνσεων
-τον εξορθολογισμό του λογαριασμού νεότητας

Πρόκειται για θέματα τα οποία η διοίκηση του ΟΤΕ έχει ανοίξει εδώ και καιρό και τώρα επιθυμεί να προχωρήσει η συζήτηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ώστε από την όποια συμφωνία υπάρξει να προκύψουν οικονομικά οφέλη για τον Οργανισμό.

Εξάλλου η διοίκηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία μειώσουν το κόστος προσωπικού κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έναντι των 720 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το 2010.

Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο και αυτό βεβαίως το γνωρίζει η διοίκηση του ΟΤΕ η οποία θεωρεί ότι με τις επιμέρους παρεμβάσεις θα καταστεί εφικτή μια υπολογίσιμη μείωση το μεγάλο κόστος προσωπικού που έχει ο ΟΤΕ.

Αλλαγή εργασιακών σχέσεων

Το αίτημα για άρση της μονιμότητας επανέρχεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα με την διοίκηση να θεωρεί την συμφωνία στο ζήτημα αυτό προϋπόθεση για να είναι ευέλικτος ο Οργανισμός.

Το αίτημα αλλαγής των εργασιακών σχέσεων που τίθεται με διαρκώς αυξανόμενη ένταση τόσο από την πλευρά της Deutsche Telekom όσο και από την διοίκηση του ΟΤΕ αφορά τους εργαζόμενους προ του 2005 στον ΟΤΕ αφού για όσους προσελήφθησαν μετά το έτος αυτό η μονιμότητα δεν υφίσταται.

Η διοίκηση έχει επιχειρήσει πολλές φορές να αποσυνδέσει την άρση της μονιμότητας από το ενδεχόμενο απολύσεων στον Οργανισμό ωστόσο η ύπαρξη παλαιότερης μελέτης στελεχών του Οργανισμού από την οποία προκύπτει ότι ο ΟΤΕ δεν θα αντιμετώπιζε λειτουργικό πρόβλημα αν απομακρύνονταν περισσότερο από 1.500 εργαζόμενοι δημιουργεί στους εργαζόμενους την πεποίθηση ότι η άρση της νονιμότητας θα συνοδευτεί από μείωση του προσωπικού.

Αυτόματη ωρίμανση 2,2% ετησίως

Με την αναστολή των αυτόματων ωριμάσεων ύψους 2,2% σε ετήσια βάση στους μισθούς του προσωπικού του ΟΤΕ η διοίκηση εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Πιλότο» προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί το πάγωμα των αυτόματων ωριμάνσεων στο δημόσιο που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του μήνα.

Πάνω από 50 εκατ. το κόστος του λογαρισμού νεότητας

Ο Λογαριασμός Νεότητας από τον οποίο τα παιδιά των υπαλλήλων του ΟΤΕ λαμβάνουν επίδομα όταν ενηλικιώνονται κοστίζει κάθε χρόνο στον ΟΤΕ περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά ανήλθε σε 58 εκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα έχει τεθεί ήδη με ξεχωριστή επιστολή του κ. Μιχάλη Τσαμάζ προς την διοίκηση της ΟΜΕ - ΟΤΕ με την οποία ο επικεφαλής του ΟΤΕ ζήτησε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για τον εξορθολογισμό του «Λογαριασμού Νεότητας».
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ θα πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονα αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων και την μείωση του τελικού ποσού που λαμβάνει ο δικαιούχος.

Σήμερα το ποσό της μηνιαίας εισφοράς του εργαζόμενου για κάθε παιδί ανέρχεται στα 1,47 ευρώ το μήνα, την ώρα που ο ΟΤΕ καταβάλει μηνιαίως 63 ευρώ ενώ το ποσό που ο δικαιούχος λαμβάνει στην λήξη του προγράμματος, δηλαδή στα 24 έτη, ανέρχεται σε 28.000 ευρώ. Η πρόταση της διοίκησης, με την οποία υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο προβλέπει αύξηση του ποσού που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα 28.41 ευρω το μήνα και ταυτόχρονα μείωση του ποσού που θα λαμβάνει ο δικαιούχος στη λήξη περίπου στα 8.500 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι με αλλαγές που προώθησε το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του ΟΤΕ όπως 8 εργασία, αλλαγή του τρόπου αμοιβής των υπερωριών κατάργηση επιδομάτων κλπ υπολογίζει ότι η εξοικονόμηση θα φτάσει τα 32 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

RomTelecom: Ναι του ΟΤΕ για είσοδο στο χρηματιστήριο

Εν τω μεταξύ την έγκρισή του για την εισαγωγή του 46% της Rom Telecom που κατέχει η ρουμανική κυβέρνηση στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου έδωσε ο ΟΤΕ. Η συμφωνία επήλθε σε μαραθώνια συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο Βουκουρέστι ο υπουργός Επικοινωνιών της χώρας κ. Βρέμε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Η εισαγωγή της εταιρείας, στην οποία ο ΟΤΕ κατέχει το 54% θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα 12 μηνών.

Πάντως το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα υποδείξει τράπεζα που θα αναλάβει καθήκοντα συμβούλου προκειμένου να προχωρήσει στην αποτίμηση των εταιρειών Romtelecom και Cosmote Romania, που θα συγχωνευθούν.

Με την συγχώνευση ο ΟΤΕ θα αυξήσει το μερίδιό του στη ρουμανική εταιρεία. Η λύση της εισαγωγής το χρηματιστήριο προέκυψε μετά την άρνηση του ΟΤΕ να αγοράσει ποσοστό του ρουμανικού δημόσιου στην Romtelecom αφού δεν υπήρξε συμφωνία στις αποτιμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v