Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Εμφύλιος μεταξύ των συνδικαλιστών

Σε σύγκρουση οδηγούνται οι εργαζόμενοι στε ΕΛ. ΠΕ, ύστερα από την υπαναχώρησης της διοίκησης του σωματείου από όσα είχαν συμφωνηθεί αρχικά για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης για το 2011.

  • του Μιχάλη Καίταντζίδη
ΕΛΠΕ: Εμφύλιος μεταξύ των συνδικαλιστών
Συνθήκες εμφύλιου διαμορφώνονται μεταξύ των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς υπήρξε υπαναχώρηση της διοίκησης του σωματείου μέσα στο Σαββατοκύριακο, έναντι όσων είχαν συμφωνηθεί κατ΄αρχήν για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης για το 2011.

Έτσι, το σωματείο προκήρυξε νέα δεκαήμερη απεργία για τις 9 -19 Ιουλίου, με αίτημα τη διατήρηση όλων των εν ισχύ όρων των προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων και αύξηση μισθών στο ύψος του ευρωπληθωρισμού.

Mετά την εξέλιξη αυτή, και την παρέλευση 6μηνου χωρίς να υπογραφεί συλλογική σύμβαση, η διοίκηση έχει δικαίωμα και όπως ανακοίνωσε, θα καλεί τους εργαζόμενους για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Μπροστά στον κίνδυνο κατάργησης της συλλογικής σύμβασης, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, με ανακοινώσεις τους βάλλουν κατά της ηγετικής ομάδας του Σωματείου, ζητώντας να κληθούν να ψηφίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για το αν δέχονται ή όχι να υπογραφεί συλλογική σύμβαση.

Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. από την πλευρά της, σε χθεσινή της ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους σημειώνει:

"Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30.06.2011 ανεπίσημη συνάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας με τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕΕΠ, σε μια προσπάθεια για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Έπειτα από δίωρη προσπάθεια στην οποία η Εταιρία βελτίωσε περαιτέρω την πρότασή της, φάνηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, εξ αιτίας δύο σημείων:

• Σταδιακή μείωση των πρόσθετων ημερών στο διυλιστήριο Θεσσαλονίκης, από 13 σε 10 σε διάστημα τριών ετών με έναρξη την 1/1/2012, έτσι ώστε στο τέλος της τριετίας να εξομοιωθούν οι ημέρες αυτές με τις αντίστοιχες των εργαζομένων στη βάρδια των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου και Ελευσίνας .
• Αναστολή της αυτόματης μισθολογικής μεταβολής λόγω 3ετίας για τα έτη 2012-2013 και την κατάργηση της 15ετίας. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις των εργαζομένων που πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης εντός της τριετίας για τους οποίους θα ληφθεί υπόψη η μισθολογική μεταβολή λόγω 3ετίας και 15ετίας στον υπολογισμό του μισθού αποζημίωσης.

Για τους παραπάνω λόγους και μόνο, δεν γίνεται δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας για υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κατόπιν αυτού, η Εταιρία θεωρεί ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και έχει κλείσει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης.

Εντός των προσεχών ημερών θα προχωρήσει η διαδικασία των τροποποιητικών ατομικών συμβάσεων εργασίας"

Οι παρατάξεις

Μετά τις εξελίξεις, η παράταξη της ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη ΝΔ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τη διοίκηση του σωματείου να συνεχιστεί ο διάλογος για τη διεκδίκηση της διατήρησης των οι τριετιών και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, να κληθούν να αποφασίσουν τα μέλη του σωματείου με ψηφοφορία.

Από την πλευρά της η ΠΑΣΚΕ βάλλει κατά των μελών της διοίκησης του σωματείου, κατηγορώντας τα ότι τα περισσότερα βρίσκονται στο τελικό στάδιο συνταξιοδότησης, βάζοντας τα προσωπικά τους ζητήματα σε βάρος του συλλογικού οφέλους με μια δήθεν επαναστατικότητα.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ καταλήγει προτείνοντας ως μόνη λύση την προσφυγή στην κάλπη, προκειμένου οι εργαζόμενοι να εκφράσουν τη γνώμη τους στο ερώτημα αν πρέπει να υπογραφεί ή όχι η ΣΣΕ που διασφαλίζει την συλλογικότητα, με τα χαρακτηριστικά της τελευταίας διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30/06/2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v