Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Σε 30-40 εκατ. οι ζημίες από την απεργία

Σε 30-40 εκατ. ευρώ υπολογίζει η διοίκηση της ΔΕΗ τις ζημιές που προκάλεσε στην Επιχείρηση η απεργία της ΓΕΝΟΠ. Το ποσό αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και CEO της Επιχείρησης Αρ. Ζερβός στο περιθώριο της Γ.Σ.

ΔΕΗ: Σε 30-40 εκατ. οι ζημίες από την απεργία
Σε 30-40 εκατ. ευρώ υπολογίζει η διοίκηση της ΔΕΗ τις ζημιές που προκάλεσε στην Επιχείρηση η απεργία της ΓΕΝΟΠ.

Το ποσό αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και CEO της Επιχείρησης Αρ. Ζερβός στο περιθώριο της Γ.Σ. και ενώ το δικαστήριο σήμερα το πρωί έκρινε παράνομη την απεργία την οποία όμως, πρόλαβε και ανέστειλε η ΓΕΝΟΠ.

Η κόντρα της ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση και την Κυβέρνηση για τα θέματα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού των εργαζομένων ήταν αυτή που κυριάρχησε στο ανοιχτό μέρος της Γ.Σ. των μετόχων, καθώς ο πρόεδρος της Συνδικαλιστική Οργάνωσης Ν. Φωτόπουλος έστω και με ήπιο τρόπο επιτέθηκε στη διοίκηση της ΔΕΗ τόσο για την προσφυγή της στη δικαιοσύνη κατά της απεργίας όσο και για το ότι με τη στάση της δεν κάλυψε τη ΓΕΝΟΠ στην έρευνα του Κλέαρχου Ρακιντζή (επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης).

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ απαντώντας στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ τόνισε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να τηρήσει τον νόμο και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Επιχείρησης.

Όπως είπε, η προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της απεργίας έγινε μετά την 4η μέρα, και αφού οι διακοπές είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τις πρώτες μέρες.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ζήτησε από τον παριστάμενο ΓΓ του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση τι ακριβώς θέλει να κάνει με τη ΔΕΗ, αν και όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, η συνδικαλιστική οργάνωση είναι βέβαιη ότι η σημερινή Κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία της Ν. Δημοκρατίας θέλουν να παραδώσουν την Επιχείρηση στα χέρια των Ιδιωτών.

«Υποσχέθηκε» δε ότι το Σωματείο θα βρεθεί απέναντι σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση, που θα προχωρήσει σε παρόμοιες μεθοδεύσεις.

Προσφυγή για το ασφαλιστικό

Aκόμη, ο κ. Φωτόπουλος ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα, η ΓΕΝΟΠ θα προσφύγει σε βάρος του Δημοσίου, για τις περικοπές στα ποσά που καταβάλλει στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων.

Η προσφυγή σύμφωνα με τους συνδικαλιστές στηρίζεται στην αναγνώριση από το Ελληνικό Δημόσιο, των απαιτήσεων που έχουν οι εργαζόμενοι έναντι της περιουσίας της ΔΕΗ, καθώς επί περίπου 30 χρόνια η επιχείρηση κατακρατούσε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, προκειμένου με αυτές να χρηματοδοτεί το επενδυτικό της πρόγραμμα, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα να καλύπτει η ίδια, όλα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Προκειμένου να εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, συμφωνήθηκε με υπουργό Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλο και πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Νίκο Έξαρχο, τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, να τα αναλάβει το Δημόσιο, καλύπτοντας κάθε χρόνο το άνοιγμα του ασφαλιστικού φορέα, μεταξύ εισπράξεων από εισφορές και των υποχρεώσεων.

Από το 2008, η κάλυψη αυτή περιορίστηκε και για τις 3 προηγούμενες χρονιές, το ακάλυπτο άνοιγμα του ταμείου ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην καταβολή των εφάπαξ και των συντάξεων. Σύμφωνα δε με το μεσοπρόθεσμο, η εισφορά του Δημοσίου στο ταμείο της ΔΕΗ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια το χρόνο, έναντι ανοίγματος 900 εκατομμυρίων. Τα ποσά αυτά διεκδικεί η ΓΕΝΟΠ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα έχει αποτέλεσμα η αγωγή.

Τέλος σύμφωνα με την έκθεση της διοίκησης ΔΕΗ, το μέρισμα για τη χρήση του 2010 θα ανέρχεται σε 0,79 ευρώ ανά μετοχή.

Το καθαρό πληρωτέο στους δικαιούχους ποσό, μετά την παρακράτηση του φόρου 21%  ανέρχεται σε 0,6241 ευρώ/μετοχή.

Δικαιούχοι είσπραξης του μερίσματος θα είναι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι της Εταιρείας στα αρχεία του Συστήματος Αυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) στις 7 Ιουλίου 2011 (record date). Από την 5η Ιουλίου 2011 οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα μερίσματος της χρήσεως 2010.

Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει στις 12 Ιουλίου 2011 από την πληρώτρια Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v