Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛ.ΠΕ: Ελπίδες για υπογραφή συλ. σύμβασης

Κινήσεις προσέγγισης σωματείου εργαζομένων με τη διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, δημιουργούν ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή ώστε να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση.

ΕΛ.ΠΕ: Ελπίδες για υπογραφή συλ. σύμβασης
Κινήσεις προσέγγισης σωματείου εργαζομένων με τη διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, δημιουργούν ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή ώστε να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση μετόχων του ομίλου ο πρόεδρος του σωματείου Παναγιώτης Οφθαλμίδης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. των ΕΛ.ΠΕ Αλέξης Αθανασόπουλος, τόνισαν την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος (για τους εργαζόμενους) εφαρμογής των διατάξεων του νόμου, που επιτρέπει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, εφ΄όσον παρέλθει διάστημα 6 μηνών, χωρίς να υπογραφεί συλλογική σύμβαση.

Σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνιζαν ότι το σωματείο έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις, εμμένοντας στο αίτημα για διατήρηση του επιδόματος 3ετίας. Οι ίδιοι κατηγορούσαν τη διοίκηση για προσπάθεια επικοινωνιακής αξιοποίησης και στρέβλωσης των όσων προβλέπονται στην υπό διαπραγμάτευση συλλογική σύμβαση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου Τάσος Γιαννίτσης μιλώντας στους μετόχους είπε μεταξύ άλλων ότι προτάσεις της εταιρίας προς το σωματείο, «εστιάστηκαν σε αλλαγές στην συλλογική σύμβαση που θα αύξαναν την παραγωγικότητα, θα μείωναν το κόστος χωρίς να μειωθούν οι βασικοί μισθοί, που θα περιόριζαν παραχωρήσεις, οι οποίες αν είχαν νόημα όταν δόθηκαν, σήμερα αποτελούν υπερβολή και πρόκληση απέναντι στην κοινωνία».

Αναφορικά με την θέση του ομίλου στην αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Κωστόπουλος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκαλεί η τρέχουσα συγκυρία στην εσωτερική αγορά, όπου η μείωση των πωλήσεων βρίσκεται σε επίπεδα του 15%, αλλά και στη διατήρηση των περιθωρίων στα χαμηλά επίπεδα των 4,1 δολαρίων.

Την αρνητική συγκυρία η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. αντιμετωπίζει με την αύξηση των εξαγωγών που το 2010 έφθασαν στο 22% των συνολικών πωλήσεων και με την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης των δαπανών που το 2010 προσέφερε 141 εκατομμύρια με στόχο να ανέλθει στα 210 εκατομμύρια σε 2 χρόνια.

Τα αποτελέσματα του ομίλου ευνοήθηκαν επίσης από τη σημαντική άνοδο των πωλήσεων στα πετροχημικά κυρίως μέσω εξαγωγών (το 60% της παραγωγής), κλάδος ο οποίος προσέφερε 50 εκατομμύρια στο EBITDA έναντι 20 εκατομμυρίων το 2009.

Αναφορικά με τις προοπτικές του ομίλου, ο κ. Κωστόπουλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων κίνησης (ντήζελ, βενζίνες) στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα απορροφήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής από τις νέες μονάδες του διυλιστηρίου Ελευσίνας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα των ΕΛ.ΠΕ., η ολοκλήρωση τω ν εργασιών αναμένεται στο τέλος του 2011 και η έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας στις αρχές του 2012.

Συνολικά ο όμιλος πραγματοποιεί επενδύσεις 3,3 δισ. ευρώ η ολοκλήρωση των οποίων θα σημάνει την αναβάθμιση των μονάδων διύλισης (Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος) για παραγωγή προϊόντων υψηλής προτιθέμενης αξίας.

Ιδιωτικοποίηση-έρευνα

Σε ΄ό,τι αφορά στιςάλλες δραστηριότητες του ομίλου, σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλος αναμένεται θετική συνεισφορά στο EBITDA από την ηλεκτροπαραγωγή, μετά την αναμόρφωση της νομοθεσίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης ο όμιλος αποφάσισε τη δημιουργία πορτοφόλιου ανανεώσιμων πηγών άνω των 100 μεγαβάτ.
 
Ήδη διαθέτει άδειες 30 μεγαβάτ, ενώ εξετάζει ευκαιρίες για εξαγορές. Στη λιανική, σχεδιάζεται η αναβάθμιση πρατηρίων της ΕΚΟ και της ΒΡ για την τροφοδοσία ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενώ η λιανική στο εξωτερικό εξυπηρετείται από περισσότερα από 320 πρατήρια στις χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος.

Σε ερωτήσεις για την επικείμενη πώληση των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ., ο κ. Κωστόπουλος περιορίστηκε να απαντήσει ότι αυτό είναι θέμα του μετόχου και όχι της διοίκησης.

Τέλος για την πιθανή συμμετοχή του ομίλου στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένεται η δημοσίευση του νόμου για την ίδρυση του δημόσιου φορέα έρευνας, ενώ το ενδιαφέρον για συμμετοχή παραμένει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v