Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Πέφτει το κάστρο της μονιμότητας

Το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας θα θέσει η διοίκηση του ΟΤΕ, με το επιχείρημα ότι οι περικοπές σε μισθούς δεν επαρκούν για τη μείωση του κόστους. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για όσους προσελήφθησαν πριν από το 2005.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Πέφτει το κάστρο της μονιμότητας
Τη συζήτηση για την άρση της μονιμότητας του προσωπικού σκοπεύει να ανοίξει και επισήμως τις επόμενες μέρες η διοίκηση του ΟΤΕ, θέτοντας το ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργαζομένους παράλληλα με το αίτημα για επιπλέον περικοπές σε μισθούς και επιδόματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, ο ΟΤΕ αντιμετωπίζει σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα και κατ’ επέκταση πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με δραστική περικοπή του κόστος του προσωπικού κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τεράστια προσαρμογή, που για να επιτευχθεί θα απαιτηθούν μεγάλες μειώσεις στις αμοιβές του προσωπικού. Ενδεικτικά, την προηγούμενη χρονιά το κόστος προσωπικού ανήλθε στα 736 εκατ. ευρώ. Είναι πολύ πιθανό να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο από τον ΟΤΕ αριθμού εργαζομένων ο οποίος η διοίκηση θα κρίνει ότι δεν είναι απαραίτητος στον Οργανισμό.

Μελέτη δείχνει την "έξοδο" σε περίπου 2.000 άτομα

Μάλιστα, το θέμα έχει ήδη απασχολήσει τη διοίκηση του ΟΤΕ, που διεξήγαγε μελέτη, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποχώρηση από τον Οργανισμό 2.000 - 2.500 υπαλλήλων δεν θα προκαλούσε πρόβλημα στη λειτουργία του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, κατά την 59η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα για τη μείωση του υψηλού λειτουργικού κόστους ήταν ήπια σε σχέση με αντίστοιχα άλλων εταιριών. Ο ίδιος έσπευσε να προσδιορίσει τον χαρακτήρα των μέτρων που προτίθεται να επιδιώξει στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι "είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβουν όλοι ότι ο ΟΤΕ είναι πια πολυμετοχική ιδιωτική εταιρία, που χρηματοδοτείται με τους κανόνες της διεθνούς αγοράς".

Η άρση μπορεί να γίνει με νομοθετική ρύθμιση


Η μονιμότητα των υπαλλήλων του ΟΤΕ που έχουν προσληφθεί στην εταιρία πριν από το 2005 προβλέπεται με νόμο και για την άρση της, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζομένους, θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση.

Η άρση της μονιμότητας του προσωπικού θα εξασφαλίσει στη διοίκηση του ΟΤΕ τα μέσα για την περιστολή του κόστος προσωπικού, αφού πέρα από τον περιορισμό του θα επιτρέψει και την περικοπή σημαντικού αριθμού επιδομάτων.

Η αλλαγή των σχέσεων εργασίας του προσωπικού του ΟΤΕ είναι θέμα που αποτελεί εδώ και καιρό πάγιο αίτημα της Deutsche Telekom. Πάντως, οι εργαζόμενοι θεωρείται βέβαιο πως δεν θα δώσουν αμαχητί τη συναίνεσή τους καθώς από το βήμα της χθεσινής γενικής συνέλευσης προανήγγειλαν κινητοποιήσεις.

Ώριμες συνθήκες

Ωστόσο, στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες ώστε όχι μόνο να συζητηθεί το θέμα αλλά και να ληφθούν αποφάσεις. Μάλιστα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα θα προκύψει συμφωνία, μια και δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών αφού διαφορετικά ο Οργανισμός κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ο ΟΤΕ έχει πάρει ήδη μια δέσμη μέτρων, η οποία στοχεύει στην περιστολή των δαπανών προσωπικού κατά 32 εκατ. ετησίως. Ωστόσο, η βελτίωση αυτή είναι ιδιαίτερα μικρή σε σχέση με αυτήν που επιδιώκει τώρα.

"Πριν από τρεις μήνες βρεθήκαμε σε αδιέξοδο με τους εργαζομένους και αναγκάστηκα να πάρω κάποιες αποφάσεις που είναι ένα ελάχιστο σε σχέση με τη μείωση που πρέπει να πετύχουμε", ανέφερε ο κ. Τσαμάζ για την αύξηση του ωραρίου εργασίας, τις αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των υπερωριών και την περικοπή ορισμένων επιδομάτων.
 
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι ο κ. Τσαμάζ παραδέχθηκε πως οι περικοπές δεν επαρκούν για να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον ΟΤΕ. "Τα έσοδα είναι ταβανωμένα, αν δεν καταφέρουμε να τα ξεκολήσουμε δεν θα έχουμε αποτέλεσμα", είπε χαρακτηριστικά.

"Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι"

Ο κ. Τσαμάζ στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε συνυπεύθυνους για την επόμενη μέρα του Οργανισμού τη διοίκηση, τους εργαζομένους και τους συνδικαλιστές. Παράλληλα, όμως, δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και μάλιστα μεγάλες στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τη ρύθμιση της οποίας χαρακτήρισε άδικη και κοντόφθαλμη, ωστόσο την ενέταξε στους εξωγενείς παράγοντες, για τους οποίους δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Η ΕΕΤΤ θέλει να μας κόψει τα πόδια

Ο ρυθμιστής μας επιβάλλει να είμαστε πολύ ακριβότεροι για να προστατέψει τους εναλλακτικούς παρόχους και προκειμένου να τους προστατέψει επιχειρεί να κόψει τα πόδια σε εμάς, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.

Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ο Οργανισμός δεν έχει δυνατότητα αντίδρασης έναντι της ρύθμισης, η οποία εξακολουθεί να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, όπως συμβαίνει σε όλες τις ώριμες αγορές. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ΟΤΕ έχει ήδη κάνει 22 προσφυγές κατά του ρυθμιστή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο καμία εξ αυτών δεν έχει δικαστεί γιατί το ανώτατο δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί αν είναι στην αρμοδιότητά του να κρίνει αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v