Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθαίνει κινέζικα η Intracom Telecom

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την είσοδο της κινεζικής Hauwei στο μετοχικό κεφάλαιο της Intracom Telecom βρίσκονται οι δύο πλευρές. Τα σενάρια, οι προοπτικές και ο ρόλος της ρωσικής Sistema.  

  • της Μάρως Τσαντήλα
Μαθαίνει κινέζικα η Intracom Telecom
Όλο και πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την είσοδο της Hauwei στο μετοχικό κεφάλαιο της Intracom Telecom φαίνεται ότι βρίσκονται οι δύο πλευρές.

Ο όμιλος Ιntracom επιβεβαίωσε χθες την έναρξη συζητήσεων με μεγάλο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προμηθευτή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για πιθανή συμμετοχή αυτού στη μετοχική σύνθεση της Intracom Telecom.

Παράλληλα, η Intracom Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι η περίοδος για την άσκηση του δικαιώματός της προαίρεσης (put option) για την πώληση του 49% των μετοχών της Intracom Telecom (put option) προς στην JSC Concern Sitronics, που έληγε στο τέλος του μήνα, παρατάθηκε για ένα χρόνο δηλαδή έως 30η Ιουνίου 2012.

Τα σενάρια

Οι συζητήσεις με την Huawei βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα και τα σενάρια που προβάλλονται, σε περίπτωση επίτευξης της συμφωνίας, είναι είτε η κινεζική εταιρεία να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην Intracom Telecom, με την Intracom Holdings και τη ρωσική Sitronics να διατηρούν μειοψηφική συμμετοχή, είτε η Sitronics- η οποία είναι έως τώρα κάτοχος του 51% της εταιρείας- να διευρύνει την συμμετοχή της, η Huawei να αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25% και η Intracom Holdings να περιοριστεί σε μικρότερο ποσοστό.

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και η πιθανότητα να υπάρξει σύντομα συμφωνία ήταν αυτή που, όπως όλα δείχνουν, οδήγησαν την Intracom Holdings και την Sitronics να μεταθέσουν χρονικά την υλοποίηση της μεταξύ τους συμφωνίας, η οποία είχε υπογραφεί το 2006 και προέβλεπε ότι έως το τέλος του μήνα η Sitronics θα μπορούσε να προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για την εξαγορά του 49%.

Εφόσον τελικώς επιτευχθεί η συμφωνία και η Hauwei αποκτήσει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Intracom Telecom, θα πρόκειται για μία ακόμη δυναμική κίνηση της κινεζικής εταιρείας η οποία ενισχύει συνεχώς τη θέση της στην ελληνική αγορά. Η συμφωνία με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind για την αναβάθμιση του συνόλου του δικτύου της ήταν η τελευταία θεαματική κίνηση της Hauwei, η οποία σε πολύ λίγα χρόνια έχει πετύχει μεγάλη διείσδυση στην Ελλάδα και συνεργασίες με το σύνολο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά και τον ΟΤΕ.

Ευρωπαϊκό διαβατήριο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το ενδιαφέρον της Huawei για την Intracom Telecom πηγάζει κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι, αποκτώντας πρόσβαση σε αυτήν, η κινεζική εταιρεία αποκτά ευρωπαϊκό… διαβατήριο για τα προϊόντα της και κατ’ επέκταση δυνατότητες διεύρυνσης της δραστηριότητάς της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Intracom Telecom είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ολοκλήρωσης τηλεπικοινωνιακών έργων, με περισσότερους από 40 τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με ανθρώπινο δυναμικό που ξεπερνά τους 2.400 εργαζόμενους από τους οποίους το 41% εργάζεται στο εξωτερικό και το 41% είναι επιστημονικό προσωπικό έχει αναπτύξει σημαντικές διεθνείς δραστηριότητες από τις οποίες προέρχεται το 70% του ετήσιου κύκλου εργασιών με πωλήσεις σε 60 χώρες και θυγατρικές σε 16 χώρες.

Η συμφωνία - σταθμός με την ρωσική Sistema

Σταθμό στην πορεία της εταιρείας αποτέλεσε το 2006 όταν συμφωνήθηκε η εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού από την JSC Sitronics, τους τεχνολογικού βραχίονα της JSC Sistema. Τότε οι δύο εταιρείες είχαν δηλώσει ότι θα ενδιαφέρονταν σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να βάλει πωλητήριο στον ΟΤΕ. Η εξέλιξη όμως δεν ήταν αυτή που ανέμεναν οι δύο συνεταίροι καθώς τα επόμενα χρόνια ο τζίρος της εταιρείας κινήθηκε πτωτικά.

Το 2010 ο Όμιλος Intracom Telecom πραγματοποίησε πωλήσεις 256,5 έναντι 297,5 εκατομμυρίων ευρώ και ζημιές προ φόρων 3,6 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,9 εκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v