Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ

Τη διανομή μερίσματος, για τη χρήση 2010, διπλάσιου σε σχέση με τη χρήση του 2009, ήτοι 0,04 ευρώ ανά μετοχή, αποφάσισε σήμερα - μεταξύ άλλων - η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ.

ΕΥΔΑΠ: Διανομή μερίσματος 0,04 ευρώ
Τη διανομή μερίσματος, για τη χρήση 2010, διπλάσιου σε σχέση με τη χρήση του 2009, ήτοι 0,04 ευρώ ανά μετοχή, αποφάσισε σήμερα - μεταξύ άλλων - η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ.

Η Γ.Σ. καθόρισε ως δικαιούχους τους κατόχους μετοχών της εταιρίας που είναι εγγεγραμμένοι στο Σ.Α.Τ. την 8η Ιουλίου 2011 (βάσει του κανόνα προσδιορισμού δικαιούχων record date). Η πληρωμή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 14η Ιουλίου 2011 σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αυτό κατέστη δυνατό, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Νικόλαος Μπάρδης, παρά το δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα, χάρις στις συστηματικές και επίπονες προσπάθειες της διοίκησης για νοικοκύρεμα, περιορισμό της σπατάλης, αξιοποίηση της εμπειρίας του προσωπικού, της τεχνογνωσίας και των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει η Εταιρεία.

Το 2010 τα μετά από φόρους κέρδη της ΕΥΔΑΠ ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνα του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 11,34 εκατ. ευρώ από 5,74 εκατ. ευρώ του 2009 (αύξηση 97,56%). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν την ίδια χρονιά σε 29,83 εκατ. ευρώ από 18,02 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 (αύξηση 65,54%). Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2010 καταλογίσθηκε στην ΕΥΔΑΠ ως έκτακτη εισφορά του Ν. 3845/2010 το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ, που έχει αφαιρεθεί από τα κέρδη.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 378,97 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση 1,86% σε σύγκριση με το 2009 (386,17 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της μείωσης των νέων παροχών ύδρευσης, εξαιτίας της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Το κόστος των υπηρεσιών διαμορφώθηκε το 2010 στα 230,10 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 4,28% σε σύγκριση με το 2009, οπότε και είχε διαμορφωθεί στο ποσό των 240,38 εκατ. ευρώ, ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε στο ποσό των 148,87 εκατ. ευρώ από 145,79 εκατ. ευρώ, που είχε διαμορφωθεί το 2009.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Θεμιστοκλής Λέκκας τόνισε ότι η νέα διοίκηση έχει θέσει ως βασικό άξονα την αλλαγή νοοτροπίας και των πρακτικών στη διαχείριση των οικονομικών. «Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, τόνισε, εγκατέλειψε την πρακτική του δανεισμού, ακολούθησε πολιτική εξορθολογισμού και δραστικής μείωσης των δαπανών και προχώρησε στην ανάπτυξη προγραμμάτων για συντεταγμένη είσπραξη των οφειλών των ΟΤΑ, πρωτοβουλίες που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών για το 2010 και την αποφυγή οποιουδήποτε δανεισμού.

Η ίδια πολιτική εφαρμόσθηκε και κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το έτος 2011. Από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2011, που είναι κατά πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους, είναι προφανές ότι η πολιτική αυτή αποδίδει», κατέληξε ο κ. Λέκκας.
Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ν. Μπάρδης, εξειδικεύοντας τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό, τόνισε ότι η Εταιρεία, διατηρώντας τον κοινωνικό της ρόλο, θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της και το ανθρώπινο δυναμικό σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις:

1. Αναδιοργάνωση και ακόμη μεγαλύτερη αποδοτικότητα της εταιρείας, που περιλαμβάνει τη βελτίωση των παρεχομένων σήμερα υπηρεσιών με σημαντικές οικονομίες κλίμακας στις λειτουργικές δαπάνες και την καθημερινή διαχείριση.
2. Επέκταση των παρεχομένων υπηρεσιών της σε νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα για την οριστική επίλυση προβλημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.
3. Αξιοποίηση των επεξεργασμένων υδάτων από τους βιολογικούς καθαρισμούς και επαναχρησιμοποίησή τους για ανάπτυξη πρασίνου στην Αττική.
4. Επέκταση στο εξωτερικό, με στόχο να καθιερωθεί η ΕΥΔΑΠ στον τομέα της ως σημαντική διεθνής εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v