Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Σε δεύτερο χρόνο η πώληση του 6%

Σε δεύτερο χρόνο θα συζητήσουν η κυβέρνηση και η DT αναλυτικά την πώληση του 6% του ΟΤΕ. Τα παζάρια για τη διάθεση του 10% όσο το δυνατόν συντομότερα. Το σχέδιο συγχώνευσης RomΤelecom και Cosmote Romania.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Σε δεύτερο χρόνο η πώληση του 6%
Σε δεύτερο χρόνο θα συζητήσουν η κυβέρνηση και η Deutsche Telekom αναλυτικά την πώληση του 6% του ΟΤΕ. Τη χθεσινή, πρώτη, συνάντηση απασχόλησε η διάθεση του 10%, ωστόσο οι Γερμανοί εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού.

Η… πρεμούρα της κυβέρνησης να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η πώληση του 10% και να καταβληθούν από την D.T. τα περίπου 410 εκατ. ευρώ, που είναι το σχετικό τίμημα, είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η διάθεση του 10% αποσυνδέθηκε από την πώληση του 6%.

Η πώληση του 10% είναι συμφωνημένη ήδη από το 2008, οπότε και υπογράφηκε η σχετική συμφωνία μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της Deutsche Telekom. Η γερμανική εταιρία δεν μπορούσε να αρνηθεί την αγορά του ποσοστού αυτού και μάλιστα με υπερτίμημα 15%, γιατί μια τέτοια κίνηση θα θεωρούνταν υπαναχώρησή της από την υπογραφείσα συμφωνία.

Εξάλλου, η εκχώρηση του 10% στην D.T. θεωρείται συνέχεια παλαιότερης αποκρατικοποίησης και για τον λόγο αυτόν μπορούσε να υλοποιηθεί αμέσως χωρίς να απαιτείται η πρόσληψη συμβούλου. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η πώληση του ποσοστού του ΟΤΕ ήταν η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 10%, το ποσοστό του Δημοσίου θα μειωθεί στο 6% (ή 10% μαζί με το 4% που κατέχει το ΙΚΑ), ενώ το αντίστοιχο των Γερμανών θα αυξηθεί στο 40% έναντι 30% που είναι σήμερα.

Διαφορετική όμως περίπτωση είναι η πώληση του 6%, για την οποία οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία τόσο για το τίμημα όσο και για τις επιμέρους λεπτομέρειες που σχετίζονται με τα αιτήματα της γερμανικής εταιρίας, τα οποία αφορούν στην προώθηση αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ και στη διαφοροποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, το οποίο από τη γερμανική πλευρά κρίνεται ιδιαίτερα περιοριστικό για την εμπορική πολιτική του ΟΤΕ.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, κ. Ρ. Όμπερμαν, σε μία κίνηση αβροφροσύνης προς την ελληνική πλευρά, σημείωσε ότι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσει η κυβέρνηση, ενώ είναι προφανές πως τον πρώτο ρόλο στη διαπραγμάτευση τον έχει η γερμανική εταιρία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ στην πώληση επιπλέον ποσοστού του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι το μεσημέρι πρόκειται να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ σχεδιάζουν και άλλες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, με δυναμικές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις και καταλήψεις υπηρεσιών πανελλαδικά.

Συγχωνεύονται η RomΤelecom και η Cosmote Romania

Εν τω μεταξύ, με ανταλλαγή μετοχών μεταξύ του ΟΤΕ και της ρουμανικής κυβέρνησης πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συγχώνευση της RomΤelecom και της Cosmote Romania, ώστε στη συνέχεια το πρώην κρατικό μονοπώλιο της RomTelekom να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της χώρας.

Η λύση αυτή προκρίθηκε μετά την άρνηση του ΟΤΕ να προχωρήσει στην αγορά του 45,99% της εταιρίας, το οποίο σκόπευε να πουλήσει η κυβέρνηση της Ρουμανίας. Ωστόσο, η αποτίμηση του 1 δισ. ευρώ κρίθηκε πολύ ακριβή από την πλευρά του ΟΤΕ.

Οι λεπτομέρειες της συναλλαγής συμφωνήθηκαν κατά συζητήσεις που είχαν κάνει στο Βουκουρέστι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ, ο υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της χώρας αλλά και η διοίκηση της RomTelecom.

Σύμβουλος τον οποίο θα προσλάβει η κυβέρνηση της Ρουμανίας θα αποτιμήσει τις δύο εταιρίες, τη RomΤelecom και την Cosmote Romania, ώστε να καθοριστούν τα μερίδια των δύο μετόχων.

Η διαδικασία ενοποίησης των δύο επιχειρήσεων, πάντως, ξεκίνησε σε επίπεδο προσώπων και διοίκησης: ο κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Cosmote Romania, αναλαμβάνει και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της RomΤelecom, αντί του κ. Γιώργου Ιωαννίδη, ο οποίος βρίσκονταν στη θέση αυτήν από το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v