Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Κέρδη 2 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο

Κέρδη 2 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ποσό υψηλότερο των εκτιμήσεων.

Πειραιώς: Κέρδη 2 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο
Κέρδη μετά από φόρους ύψους 2 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ποσό υψηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι -στο πλαίσιο δημοσκόπησης του Reuters- ανέμεναν τα καθαρά κέρδη της τράπεζας να διαμορφωθούν σε 1,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 10 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 309 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 5%, ενώ οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση και άγγιξαν τα 171 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης άνοδο συνολικών καθαρών εσόδων λειτουργίας κατά 11%, στα 383 εκατ. ευρώ, και μειωμένο λειτουργικό κόστος σε ετήσια βάση σε ποσοστό 3%, στα 198 εκατ. (205 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2110). Επίσης, ανακοίνωσε μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 4% στην Ελλάδα και σε ποσοστό 1% στις διεθνείς δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, οι δαπάνες προσωπικού του ομίλου μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση, στα 101 εκατ. ευρώ (-5% στην Ελλάδα στα 72 εκατ.).

"Η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενίσχυσε τον ισολογισμό και βελτίωσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας, κ. Μιχάλης Σάλλας.

"Στις δύσκολες συνθήκες της ελληνικής αγοράς, ο δρόμος που ακολουθούμε είναι η συγκράτηση των δαπανών και η προσπάθεια βελτίωσης των εσόδων, παράλληλα με τη συνετή διαχείριση των κινδύνων και της ρευστότητας.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του α΄ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 28% επιβεβαιώνει την ορθότητα των προτεραιοτήτων και τη δυνατότητα παραγωγής θετικών αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Η προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον, εστιάζοντας συγχρόνως στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των παραγωγικών κλάδων της"
, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο CEO της Πειραιώς, κ. Σταύρος Λεκκάκος, δήλωσε: "Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα του α΄ τριμήνου 2011 σημείωσαν άνοδο 11%, ανερχόμενα σε 383 εκατ. από 345 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2010. Τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, δηλαδή τόκοι και προμήθειες, αυξήθηκαν κατά 5% και 2% αντίστοιχα, καλύπτοντας το 93% των καθαρών εσόδων λειτουργίας.

Η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 3% το α΄ τρίμηνο του 2011 είναι στην κατεύθυνση του στόχου περικοπής των δαπανών σε ποσοστό 5% για το σύνολο του 2011. Η άνοδος των εσόδων και η συγκράτηση των δαπανών βελτίωσαν σημαντικά τον δείκτη κόστους προς έσοδα, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 52% έναντι 59% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 28%, στα 171 εκατ. ευρώ έναντι 134 εκατ. το α΄ περυσινό τρίμηνο και η κάλυψη των καθυστερήσεων από προβλέψεις και εξασφαλίσεις στο τέλος του φετινού Μαρτίου ανήλθε στο 110%.

Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν τα προ φόρων κέρδη του α΄ τριμήνου του 2011 να διαμορφωθούν σε 10 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη σε 2 εκατ. Η κεφαλαιακή επάρκεια, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον Ιανουάριο του 2011, διαμορφώθηκε στο 11,6%, με δείκτη Tier 1 στο 10,7%"
.

***Τα αποτελέσματα της Πειραιώς δημοσιεύονται αναλυτικά στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v