Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Στα 157 εκατ. τα καθαρά κέρδη Q1

Πολύ πάνω των προβλέψεων, στα 157 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο α' τρίμηνο. Στα 151 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Finansbank. Αυξημένες προβλέψεις. Στο 12,9% ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων.

ΕΤΕ: Στα 157 εκατ. τα καθαρά κέρδη Q1
Αυξηση κερδών 39% σε ετήσια βάση ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα στο α' τρίμηνο. Στα 157 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη, ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις για κέρδη 116 εκατ. ευρώ.

Αυξημένα κατά 28% εμφανίζονται τα κέρδη της τουρκικής θυγατρικής Finansbank, τα οποία ανήλθαν στα 151 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες στα τέλη του τριμήνου διαμορφώνονταν στα 381 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 21%.

Στο 12,9% ανήλθε ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της ΕΤΕ το α’ τρίμηνο του 2011 διαμορφώθηκαν σε €157 εκατ. έναντι €21 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2010, παρά τις συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών, οι οποίες ανήλθαν σε €381 εκατ., αυξημένες κατά +21% έναντι του α’ τριμήνου του 2010.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ο Όμιλος της ΕΤΕ κατάφερε να αυξήσει την καθαρή του κερδοφορία και κυρίως, να διατηρήσει την υψηλή ρευστότητα του και την ήδη υψηλή κεφαλαιακή του επάρκεια στο 12,9% (Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων-Tier Ι), θωρακίζοντας παράλληλα τον Ισολογισμό του με αυξημένες προβλέψεις.

Παράλληλα, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 1% έναντι του α’ τριμήνου του 2010, κυρίως εξαιτίας της δραστικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα ( 8% από το α’ τρίμηνο του 2010), αλλά και στην Ν.Α. Ευρώπη (-3%).

Επιπλέον κατά το α’ τρίμηνο του 2011, ο Όμιλος διατήρησε την ισχυρή του ρευστότητα, επιτυγχάνοντας να κρατήσει σταθερό το επίπεδο των καταθέσεων του στην Ελλάδα παρά τη γενικότερη συρρίκνωση της ιδιωτικής αποταμίευσης στη χώρα. Παράλληλα αύξηση καταθέσεων επιτεύχθηκε τόσο στην Τουρκία (+1% έναντι της 31.12.2010 σε Τουρκικές Λίρες) όσο και στην Ν.Α. Ευρώπη (+5% έναντι της 31.12.2010).

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου παρέμεινε στα υγιή επίπεδα του 102%, ενώ στην Ελλάδα βελτιώθηκε περαιτέρω στο 92% ( 2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της 31.12.2010).
Σημαντικό γεγονός ως προς την ποιότητα της αντλούμενης ρευστότητας αποτελεί και η αποκλιμάκωση της καθαρής άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στις 31.03.2011 ανήλθε στα €16,7 δισ., μειωμένη κατά €6,1 δισ. έναντι της αιχμής του γ’ τριμήνου του 2010.

Αύξηση της κερδοφορίας

Η διατήρηση της κερδοφορίας από τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η γεωγραφική διασπορά των πηγών εσόδων του Ομίλου, καταδεικνύουν την αντοχή του σε περιόδους κρίσης. Συγκεκριμένα στο α’ τρίμηνο του 2011: 

* Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν σε €157 εκατ. έναντι €21 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2010 ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων στην Τουρκία, τη συνεχιζόμενη θετική συνεισφορά της Ν.Α. Ευρώπης και το οριακά θετικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. 

* Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, στο 3,7%, μειωμένο οριακά σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2010, παρά τις πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού. 

* Οι λειτουργικές δαπάνες στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη μειώθηκαν κατά €34 εκατ., 7% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2010, επίδοση που υπογραμμίζει την έμφαση που δίνει ο Όμιλος στην παρούσα συγκυρία στη διαρκή περιστολή των δαπανών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του. Ειδικότερα στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο του 2011 σημειώθηκε εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των λειτουργικών εξόδων κατά 8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2010.

Η εικόνα της κερδοφορίας του Ομίλου το α’ τρίμηνο 2011 ανά περιοχή δραστηριότητας διαμορφώνεται ως εξής: 

* Ελλάδα: Τα καθαρά κέρδη από δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε €2 εκατ. παρά την κατά +41% αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε €307 εκατ. (έναντι €219 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2010).
 
Τα οργανικά αποτελέσματα στην Ελλάδα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) αυξήθηκαν +3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της Τράπεζας παρά την εντεινόμενη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας. 

* Τουρκία: Συνεχίζοντας τη θετική τους τροχιά, τα καθαρά κέρδη της Finansbank για το α΄ τρίμηνο 2011 2010 ανήλθαν σε €151 εκατ. (TL326 εκατ.) αυξημένα κατά +28% έναντι του α’ τριμήνου του 2010. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν οι χαμηλότερες προβλέψεις, αποτέλεσμα της περαιτέρω βελτίωσης της ήδη εξαιρετικής ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της Finansbank και ο ταχύς ρυθμός πιστωτικής επέκτασης που ωθείται από την ισχυρή ανάπτυξη της Τουρκικής Οικονομίας. 

* Ν.Α. Ευρώπη: Οι μονάδες που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρέμειναν σε θετικό έδαφος στο α’ τρίμηνο του 2011 και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €6 εκατ., μειωμένα κατά 81% έναντι του α’ τριμήνου του 2010. Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε €49 εκατ., μειωμένα κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Η επιδείνωση της οργανικής κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στη μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 4% και στην επιβάρυνση του επιτοκιακού αποτελέσματος από την αύξηση του όγκου και του κόστους των καταθέσεων στα πλαίσια της στρατηγικής του Ομίλου για αυτόνομη χρηματοδότηση όλων των θυγατρικών του. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η μείωση της χρηματοδότησης των μονάδων της Ν.Α. Ευρώπης από την μητρική κατά €685 εκατ. σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2010.

Διαχειρίσιμη αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση

Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που επηρεάζει αρνητικά τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, και επιδεινώνει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση του Ομίλου ως προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 9,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανήλθε σε 9,3% έναντι 8, 4% το δ’ τρίμηνο του 2010.

Αντίθετα στην Τουρκία συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση του ύψους των καθυστερήσεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου στο 5,4% έναντι 5,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, στη Ν.Α. Ευρώπη εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου.

ΟΙ προβλέψεις του α’ τριμήνου του 2011 διατηρούνται σταθερά σε υψηλά επίπεδα (€381 εκατ.), αυξημένες κατά +21% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2010. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται σε €3,8 δισ., ήτοι 5,2% των συνολικών χορηγήσεων του Ομίλου. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση παραμένει για ένα ακόμη τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου στο 56%, πριν βεβαίως ληφθούν υπόψη οι πάσης φύσεως εμπράγματες εξασφαλίσεις, γεγονός που αποδεικνύει την συντηρητική προσέγγιση των προβλέψεων για τις επισφάλειες.

Ελλάδα: Σταθεροποίηση πιστωτικής επέκτασης και καταθέσεων

Σε €2 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη από στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο του 2011 έναντι ζημιών €133 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, κυρίως λόγω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων τα οποία περιορίστηκαν κατά 8% και παρά την αύξηση των προβλέψεων κατά +41% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2010.

Οι προσπάθειες περιορισμού των λειτουργικών δαπανών αποδίδουν αποτελέσματα. Τα λειτουργικά έξοδα περιορίστηκαν δραστικά κατά 8% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2010. Συγκεκριμένα οι δαπάνες προσωπικού και τα γενικά έξοδα να μειώθηκαν κατά 7% και 13% αντίστοιχα.

Λόγω της σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και της συνεπακόλουθης κάμψης της ζήτησης για δανειακά προϊόντα, το δανειακό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται στα €50,3 δισ., εμφάνισε οριακή μόνο κάμψη ( 1%) σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2010.

Η Τράπεζα διατήρησε τις καταθέσεις στην Ελλάδα αμετάβλητες σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2010, παρά τη συνεχιζόμενη αρνητική μακροοικονομική συγκυρία στη χώρα και τη διαρκώς μειούμενη ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η επίδοση αυτή επέτρεψε στην ΕΤΕ να διατηρήσει το μερίδιο της στις καταθέσεις προθεσμίας στο 15,5% και να αυξήσει το μερίδιο της στις καταθέσεις ταμιευτηρίου στο 34,2%, σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2010, γεγονός που πιστοποιεί τη σχέση εμπιστοσύνης της Τράπεζας με τους πελάτες της.

Η Τράπεζα εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό απόθεμα στοιχείων ενεργητικού (€6,5 δισ.) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ως ενέχυρο στην ΕΚΤ, καθώς και δάνεια για περαιτέρω εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών και άλλων μορφών επιλέξιμου ενέχυρου.

Ο συνδυασμός διαθέσιμων επιλέξιμων ενεχύρων και καλυμμάτων και χαμηλής μόχλευσης (σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα μόλις 92%) αποτελούν το κατ’ εξοχήν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Τράπεζας στην τρέχουσα συγκυρία, όπου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει αποκλεισμένο από την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής, Απόστολος Ταμβακάκης:

Στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίνεται σταθερά στον κεντρικό, θεσμικό και συστημικό ρόλο της. Εγκαίρως διείδε τις εξελίξεις στον πιστωτικό τομέα και πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδίασε και ολοκληρώνει το φιλόδοξο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσής της.

Πέτυχε να ανοίξει γραμμές με τις διεθνείς αγορές €5 δισ. με εγγύηση τίτλους της Ελληνικής Δημοκρατίας, μειώνοντας την εξάρτησή της από τη ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος μέσα από τη συνένωση δυνάμεων, πρόταση της οποίας η ορθότητα επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Παράλληλα, συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας μας που σέβονται τη συναλλακτική ηθική και προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αναγνωρίζοντας ότι η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας προϋποθέτει τράπεζες-αρωγούς στην προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι συνέπειες της κρίσης και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες από τη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα νέα δεδομένα.

Η Εθνική Τράπεζα συνέχισε να εφαρμόζει με συνέπεια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 την στρατηγική της για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας επιτυχίες και στους τέσσερις άξονές της. Συγκεκριμένα:

• Βελτιώθηκε η ποιότητα των συνθηκών ρευστότητας του Ομίλου με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ρευστότητας που αντλείται από την ΕΚΤ, την αυτόνομη χρηματοδότηση των τραπεζικών θυγατρικών της και την απομόχλευση στοιχείων του ενεργητικού που δεν βρίσκονται στον πυρήνα των εργασιών της.

• Διατηρήθηκε η υψηλή κεφαλαιακή βάση όπως αυτή αποτυπώνεται στον δείκτη βασικών ίδιων κεφαλαίων 12,9%, αναμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες στις διεθνείς αγορές για τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού πακέτου της θυγατρικής μας Finansbank, ενώ σχεδιάζονται παράλληλα νέες ενέργειες όσον αφορά την διαχείριση ενεργητικού παθητικού.

• Ενισχύθηκε η προ προβλέψεων κερδοφορία, κυρίως μέσω της δραστικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Η μείωση των λειτουργικών εξόδων το α’ τρίμηνο κατά 8% στην Ελλάδα, υπογραμμίζει την ένταση και τις επιδόσεις αυτής της προσπάθειας.

• Συνεχίστηκε η ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων της Τράπεζας σε χώρες όπου η οικονομική συγκυρία βελτιώνεται ή έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά, όπως στην Τουρκία, ώστε να διατηρηθεί η υγιής ανάπτυξη τους και η επιτυχής διασπορά των πηγών κερδοφορίας του Ομίλου. Λόγω αυτής της διασποράς καταφέραμε να αυξήσουμε τα καθαρά κέρδη του Ομίλου κατά 39% σε σχέση με πέρυσι, στα 157 εκατ. ευρώ.

Παρά την ικανοποιητική μέχρι σήμερα απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων από την οικονομική κρίση και την ισχυρή κεφαλαιακή θωράκισή μας, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές. Σε αυτό το περιβάλλον, η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στον πρωταγωνιστικό της ρόλο.

Όπως μέχρι σήμερα έτσι και τώρα, σχεδιάζει να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ώστε η Τράπεζα να είναι δυνατή και να έχει δυναμική παρουσία την ώρα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Ώρα που δεν θα μακρύνει αν όλοι, με ευθύνη, σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και αλληλεγγύης, κάνουμε αυτό που πρέπει.



***Τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2011 της Εθνικής Τράπεζας, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v