Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Τι αλλάζει στη διεθνή της παρουσία

Διακόπτει η Εθνική Τράπεζα τη λειτουργία των καταστημάτων της σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, και Άμστερνταμ, προσδοκώντας την εξοικονόμηση περισσοτέρων από 11 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ ενισχύει την παρουσία της σε Ρουμανία, Σερβία και Αλβανία, με την δημιουργία νέων υποκαταστημάτων. Τα σχέδια για Λονδίνο, Βουλγαρία. Όλες οι λεπτομέρειες.

Εθνική: Τι αλλάζει στη διεθνή της παρουσία
Διακόπτει η Εθνική Τράπεζα τη λειτουργία των καταστημάτων της σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, και Άμστερνταμ, πρσδοκώντας την εξοικονόμηση περισσοτέρων από 11 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ ενισχύει την παρουσία της σε Ρουμανία, Σερβία και Αλβανία, με την δημιουργία νέων υποκαταστημάτων, τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.

Αναλυτικότερα, στη Ρουμανία το αρχικό δίκτυο των 25 μονάδων της θυγατρικής της Banca Romaneaska ενισχύεται ήδη με το άνοιγμα 15 νέων μονάδων ούτως ώστε με σύνολο 40 καταστημάτων να καλύπτεται, μέσα στο πρώτο διάστημα του 2005 το σύνολο της χώρας με έμφαση το Βουκουρέστι.

Η Banca Romaneaska θα εφαρμόσει στο άμεσο μελλον νέα επιθετική πολιτική αναφορικά με τη χρηματοδότηση ιδιωτών στοχεύοντας σε ραγδαία αύξηση διάθεσης καταναλωτικών / στεγαστικών δανείων και πιστωτικών καρτών αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς της.

Παράλληλα θα διατηρήσει την έμφαση στον τομέα της συνεργασίας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου ήδη σημειώνει ραγδαία πρόοδο με αύξηση των δανειακών υπολοίπων σε σχέση με την περυσινή περίοδο της τάξης του 75%.

Στη Σερβία ο διπλασιασμός των καταστημάτων της ΕΤΕ, εντός του 2005 σε 30, θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για σημαντική αύξηση των εργασιών σε όλους τους τομείς και με πλήρη κάλυψη της χώρας.

Το υφιστάμενο δίκτυο των 15 καταστημάτων ήδη παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη εργασιών με αιχμή την στεγαστική και την καταναλωτική και πίστη, όπου έχει καταφέρει μέσα σε χρονικό διάστημα 5 μηνών να αποκτήσει μερίδιο αγοράς 16% στις νέες εκταμιεύσεις, ξεπερνώντας ακόμα και τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά.

Στη Βουλγαρία η θυγατρική της ΕΤΕ UBB προχωράει από κοινού με την Globul, θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, στην έκδοση της πρώτης Co-branded πιστωτικής κάρτας στην χώρα.

Στο πρόσφατο παρελθόν αναπτύχθηκαν νέα πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η πρώτη διεθνής πιστωτική κάρτα στην χώρα (50,000 κάρτες μέχρι σήμερα), το ”Τηλεφωνικό δάνειο”, ενώ η UBB είναι η πρώτη τράπεζα που προσέφερε γρήγορη έγκριση καταναλωτικών δανείων (σε 1 ώρα), σε συνεργασία με εμπόρους και υιοθέτησε σύγχρονες μεθόδους πωλήσεων με την χρήση ”telemarketing”.

Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε με την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων αποτίμησης πιστωτικού κινδύνου (credit scoring).

Ιδιαίτερα στον τομέα της λιανικής η UBB έχει αναπτυχθεί με εντυπωσιακούς ρυθμούς αυξάνοντας το δανειακό χαρτοφυλάκιο ιδιωτών κατά 100% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και τα μερίδια αγοράς της στο 15% σε σχέση με 4% το 2001, ενώ στο ίδιο διάστημα (12μηνο), το χαρτοφυλάκιο της επιχειρηματικής τραπεζικής αυξήθηκε κατά 22,4%, τονίζεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας.

Στην ΠΓΔΜ η θυγατρική της Εθνικής Stopanska Banka, η μεγαλύτερη Τράπεζα της χώρας με δίκτυο 50 μονάδων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου της και της εγκατάστασης νέων σύγχρονων οργανωτικών και μηχανογραφικών συστημάτων εισέρχεται σε περίοδο κερδοφορίας και περαιτέρω ανάπτυξης.

Η Λιανική Τραπεζική αποτελεί και εδώ την αιχμή του δόρατος αφού νέα προϊόντα και υπηρεσίες αναπτύχθηκαν, όπως για παράδειγμα η πρώτη διεθνής πιστωτική κάρτα στην χώρα (25,000 κάρτες μέχρι σήμερα), το ”Τηλεφωνικό δάνειο”, ενώ η Stopanska είναι η πρώτη τράπεζα στη χώρα που υιοθέτησε σύγχρονες μεθόδους πωλήσεων με την χρήση ”telemarketing”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργασίες Λιανικής Τραπεζικής παρουσιάζουν διπλασιασμό έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ 1 στα 2 νέα δάνεια στην χώρα (στεγαστικά ή καταναλωτικά) δίνεται από την Stopanska.

Στην Αλβανία το δίκτυο των 5 καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας τα οποία πρόκειται να αυξηθούν σύντομα σε 7, εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στον τομέα της Λιανικής Τραπεζικής όπου το μερίδιο αγοράς ανέρχεται ήδη σε 11% με σαφείς ανοδικές τάσεις, ενώ προχωρεί στη διάθεση νέων προϊόντων λιανικής τραπεζικής με στόχο την κάλυψη όλων των σχετικών αναγκών της πελατείας.

Τέλος, η Τράπεζα, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της διεθνούς παρουσίας της αλλά και με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας της, προτίθεται να προχωρήσει, με βάση σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, στη διακοπή της λειτουργίας των καταστημάτων της στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και το Άμστερνταμ.

Το Λονδίνο θα παραμείνει το κέντρο των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Δυτική Ευρώπη και θα επικεντρωθεί σε εργασίες wholesale και private banking.

Με την κίνηση αυτή η Τράπεζα αποβλέπει σε μείωση λειτουργικών δαπανών μεγαλύτερη των 11 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι εργασίες και τα αντίστοιχα έσοδα των υπό κατάργηση καταστημάτων προβλέπεται να μεταφερθούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, σε άλλες μονάδες του Ομίλου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είναι αυτονόητο ότι η Τράπεζα θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά των εργασιών των υπό κατάργηση καταστημάτων σε άλλες μονάδες του Ομίλου ή σε άλλες τράπεζες επιλογής της πελατείας της.

Οι σχετικές ενέργειες θα γίνουν με την ενημέρωση των αρμοδίων εποπτικών αρχών και τη τήρηση όλων των νομίμων προϋποθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v