Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αlpha Bank: Στα 10,5 εκατ. τα κέρδη Q1

Στα 10,5 εκατ. ευρώ, άνω των εκτιμήσεων, διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Alpha στο α' τρίμηνο. Στα 429 εκ. τα καθαρά έσοδα από τόκους. Στα 260 εκατ. ευρώ οι συνολικές προβλέψεις. Οι αντιδράσεις των αναλυτών.

Αlpha Bank: Στα 10,5 εκατ. τα κέρδη Q1
Στα 10,5 εκατ. ευρώ, άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών, διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Alpha Bank στο α' τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ.  

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 429,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,8% σε ετήσια βάση λόγω του αυξημένου κόστους καταθέσεων. Σταθερά παρέμειναν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, στο 2,6%.  

Οι συνολικές προβλέψεις για επισφάλειες ανήλθαν στα 260,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα λειτουργικά κόστη περιορίστηκαν κατά 4,5% σε ετήσια βάση και κατά 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλυτικότερα, τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων α' τριμήνου της τράπεζας είναι τα εξής:

- Ισχυρή κεφαλαιακή θέση με τους δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) και Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να ανέρχονται σε 12% και 9,3% αντιστοίχως.

- Στοχευμένη μείωση της μοχλεύσεως του ισολογισμού, μέσω μειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 0,8 δισ. το α΄ τρίμηνο και Ευρώ 2,6 δισ. σε ετήσια βάση.

- Οι επενδύσεις σε Ελληνικά Ομόλογα ανήλθαν σε Ευρώ 3,7 δισ
 
- Ισορροπημένη ρευστότητα, με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανέρχεται σε Ευρώ 13,5 δισ. μειωμένη κατά Ευρώ 0,7 δισ.

- Σταθερή αύξηση του δείκτη καθυστερήσεων για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι νέες καθυστερήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 381 εκατ. έναντι Ευρώ 367 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 2,4 δισ., αντανακλώντας έναν ισχυρό δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 51%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 129%.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, κ. Γιάννης Κωστόπουλος: “Ένα έτος μετά την έναρξη εφαρμογής από τη χώρα μας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η Alpha Bank είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις.

Με την ισχυρή κεφαλαιακή μας διάρθρωση και τη συντηρητική ανάληψη κινδύνων, συνεχίζουμε να παρέχουμε με συνέπεια στους Πελάτες, το Προσωπικό και τους Μετόχους μας
την αξιοπιστία και τη στήριξη που μας διακρίνει στα 130 έτη δυναμικής παρουσίας μας.”

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτρης Μαντζούνης: “Το πρώτο τρίμηνο του 2011 συνεχίσαμε να επικεντρωνόμαστε στις προτεραιότητές μας: στη μείωση της μοχλεύσεως του ισολογισμού, στην ενδυνάμωση των κεφαλαιακών μας δεικτών, στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της χρηματοδοτήσεώς μας από την ΕΚΤ, καθώς και στην ενίσχυση του αποθέματος των προβλέψεων.

Επιπλέον, εξακολουθούμε να εστιάζουμε στον εξορθολογισμό των επιχειρησιακών μας λειτουργιών καθώς η συνεχιζόμενη προσαρμογή του λειτουργικού μας κόστους ενισχύει την απόδοσή μας.”


Alpha: Η Ελλάδα χρειάζεται νέα χρηματοδότηση

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και νέα χρηματοδότηση», τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης της Alpha Bank και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα χρεοκοπήσει.

Επεσήμανε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβαλε τέλος στις φήμες περί αναδιάθρωσης του ελληνικού χρέους και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
 
«Στο τέλος και εφόσον η Ελλάδα πράξει μέχρι κεραίας τις μεταρρυθμίσεις τότε θα βγει δυνατότερη και θα επιστρέψει στις αγορές».


Οι αντιδράσεις των αναλυτών

Καλύτερα των προσδοκιών βρήκαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Alpha Bank, γεγονός που κυρίως πιστώνουν στην αύξηση των εσόδων από συναλλαγές.

Στα 5,3 ευρώ από 6 προηγουμένως μειώνει την τιμή στόχο η Εθνική Χρηματιστηριακή που χαρακτηρίζει μικτά τα αποτελέσματα και διατηρεί τη σύσταση Outperform. Η αποτίμηση της τράπεζας έχει καταστεί ξανά ελκυστική επισημαίνεται στο πρωινό report της χρηματιστηριακής- ειδικά μετά την πρόσφατη υποχώρηση. Αναμένεται θετική αντίδραση, καθώς ο όμιλος κατάφερε να παραμείνει κερδοφόρος παρά το δυσχερές περιβάλλον, λέει και προσθέτει ότι η στρατηγική απομόχλευσης της διοίκησης θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα του 2011. 

Καλύτερα από τις προβλέψεις της και από τις συγκλίνουσες προβλέψεις ήταν τα αποτελέσματα της Alpha Bank, λέει η Euroxx, η οποία αποδίδει την εξέλιξη στα αυξημένα έσοδα από συναλλαγές. Ακόμη, αναφέρεται στην πτωτική πορεία των δανείων του ομίλου και στην αδύναμη συγκέντρωση καταθέσεων και παραγωγή ρευστού. Στα θετικά η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, το κόστος παρέμεινε υπό έλεγχο και οι κεφαλαιακοί δείκτες έμειναν στο πάνω όριο της αγοράς.

Συνολικά, τα αποτελέσματα ήταν κοντά στις προσδοκίες. Η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού ήταν σύμφωνη με ό,τι περιμέναμε, αναφέρει η Proton Bank, ενώ υπογραμμίζει ότι ο σχηματισμός προβλέψεων ήταν σχετικά χαμηλός σε σχέση με το όλο περιβάλλον. Η απομόχλευση ήταν η ευρύτερη των τελευταίων τριμήνων, και κατά τη χρηματιστηριακή αντανακλά την βούληση της διοίκησης να προσαρμοστεί στα μεταβαλλόμενα λειτουργικά δεδομένα.

Ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της Alpha Bank επισημαίνει η Eurobank Securities, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι τα έσοδα από προμήθειες και αμοιβές ήταν αδύναμα λόγω της αναιμικής δραστηριότητας, ενώ ο περιορισμός του κόστους κατάφερε μόνο μερικά να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια εσόδων.


* Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Alpha Bank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v