Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eπίσπευση χρόνου για ίδρυση εμπορικών εταιριών

Στην επίσπευση του χρόνου αλλά και τη μείωση του κόστους για τη σύσταση  των εμπορικών εταιριών αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ελλάδος Κων. Βλαχάκης.

Eπίσπευση χρόνου για ίδρυση εμπορικών εταιριών
Στην επίσπευση του χρόνου αλλά και τη μείωση του κόστους για τη σύσταση των Ανώνυμων Εταιριών, των Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης και γενικότερα των εμπορικών εταιριών αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ελλάδος Κων. Βλαχάκης.

Επισημάνθηκε επίσης ότι έχει ελεγχθεί η ίδρυση του εταιριών - «μαϊμού», καθώς από τις αρχές του περασμένου Απριλίου έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος σύστασης εταιρειών (Α.Ε., ΕΠΕ, Ομόρρυθμων Εταιρειών και Ετερορρύθμων Εταιρειών) με το σύστημα "μίας στάσης".

Το σύστημα αυτό, "σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου εταιρειών (ΓΕΜΗ) ελαχιστοποιεί το χρόνο σύστασης των εταιρειών, μειώνει αισθητά την οικονομική επιβάρυνσή τους, ελαχιστοποιεί το χρόνο ίδρυσής τους, ενώ αποκλείει τη σύσταση εταιρειών - μαϊμού," είπε ο κ. Βλαχάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον συνολικό χρόνο σύστασης μιας εταιρείας, επισημαίνοντας ότι από ένα μήνα που απαιτούνταν με το παλαιό καθεστώς πλέον η διαδικασία μειώνεται σε ώρες, από τη στιγμή που δίδεται η έγγραφη εντολή στο συμβολαιογράφο, μέχρι και δέκα ημέρες.

Επιπλέον με το παλαιό σύστημα, το κόστος για τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με κεφάλαιο 60.000 ευρώ (το χαμηλότερο) τα συνολικά έξοδα ανέρχονταν στα περίπου 3.500 ευρώ. Με το σύστημα της "μίας στάσης" τα έξοδα μειώνονται στα 1.800 ευρώ.

Για τη σύσταση ΕΠΕ με κεφάλαιο 4.500 ευρώ (το χαμηλότερο) απαιτούνταν έως σήμερα έξοδα 1.695 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα οι δαπάνες σύστασης ανέρχονται περίπου στα 500 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v