Γλου: Oι αντίπαλοι και οι συμπαραστάτες

Με συμπαραστάτες τους εργαζομένους, εκπροσώπους του ΣΕΛΠΕ και μέρος των πιστωτών του και αντιπάλους τους νομικούς εκπροσώπους της Puma Hellas, ο όμιλος Γλου επιχείρησε χθες να πείσει για την υπαγωγή του στο άρθρο 99.

Γλου: Oι αντίπαλοι και οι συμπαραστάτες
Με συμπαραστάτες τους εργαζομένους, εκπροσώπους του ΣΕΛΠΕ και μέρος των πιστωτών του και αντιπάλους τους νομικούς εκπροσώπους της Puma Hellas, ο όμιλος Γλου επιχείρησε χθες να πείσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την ανάγκη προστασίας της επιχείρησης μέσω της υπαγωγής της στο άρθρο 99.

Το αρμόδιο δικαστήριο διατήρησε την προσωρινή διαταγή μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης εντός των επόμενων μηνών, ωστόσο η εταιρία, ακόμα και αν προστατευτεί από τους υπόλοιπους πιστωτές της, καλείται να αντιμετωπίσει τις υψηλές απαιτήσεις αλλά και τις σοβαρές αιτιάσεις της Puma.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης, υπέρ του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 99 τάχθηκαν 106 εργαζόμενοι, 27 προμηθευτές, 10 franchisees, συνεργαζόμενες εταιρίες καθώς και ο ΣΕΛΠΕ, ο σύνδεσμος στον οποίο ο όμιλος Γλου είναι μέλος.

Επίσης, ήραν τις αιτήσεις πτώχευσης τόσο οι τέσσερις ιδιώτες πιστωτές του ομίλου όσο και μεγάλος τραπεζικός όμιλος.

Αντίθετη στάση, ωστόσο, διατήρησε η ελληνική θυγατρική εταιρία της γερμανικής Puma, η οποία αξιώνει από τον πρώην συνεργάτη της 55 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρίας -που λειτουργεί υπό νέα διοίκηση, ορισμένη από τα κεντρικά- ισχυρίστηκε ότι ο όμιλος Γλου έχει στην ουσία κηρύξει παύση πληρωμών, παρουσιάζοντας μάλιστα αξιώσεις 10 εκατ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τον ένα εκ των δύο βασικών μετόχων της εταιρίας, κ. Γιώργο Γλου, η εμπορική διαφορά με την Puma προσδιορίζεται στα 24 εκατ. ευρώ, ποσό ωστόσο που η ίδια η Puma το ανεβάζει στα 55 εκατ. ευρώ.

Πέραν της διένεξης με τη γερμανική πολυεθνική, ο κ. Γλου ανέφερε πως οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, εξ αυτών ληξιπρόθεσμες έχουν καταστεί περίπου 40 - 45 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός κυμαίνεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι συνολικές απαιτήσεις του ομίλου ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι με αυτά τα δεδομένα ο όμιλος είναι βιώσιμος.

Παρά την οικονομική δυσχέρεια, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε πως εντός της τρέχουσας χρήσης έχει ήδη διαθέσει 11,5 εκατ.ευρώ σε αποπληρωμή οφειλών και επιπλέον ότι οι εργαζόμενοι είναι εξοφλημένοι έως και τον Απρίλιο.

Σε συνέχεια αυτών των στοιχείων, ο όμιλος παρουσίασε τριετές business plan, που έχει καταρτιστεί από την KPMG, σύμφωνα με το οποίο στο τέλος της τριετίας θα επιστρέψει σε θετικά αποτελέσματα.

Για το 2011
, ωστόσο, και έπειτα από δύο ζημιογόνες χρήσεις, ο όμιλος προβλέπει ζημίες της τάξεως των 6 - 7 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 26 - 27 εκατ. ευρώ (από ζημίες 15 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 26 εκατ. ευρώ το 2010).

Η εταιρία βρίσκεται ήδη σε φάση αναδιοργάνωσης, με απόσυρση από ζημιογόνες δραστηριότητες και αναδιάρθρωση του δικτύου, το οποίο σήμερα αριθμεί 28 σημεία.

Επιπλέον, οι βασικοί μέτοχοι της Γλου υποστήριξαν ότι έχουν δεσμευθεί 3 εκατ. ευρώ σε εταιρίες της οικογένειας για τη στήριξη της βασικής εταιρίας, καθώς και ότι εξετάζεται η αξιοποίηση ακινήτων της.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day.gr στις 22/7/2010, οι κ. Γιώργος και Αντώνης Γλου είχαν προβεί σε ενεχυρίαση προσωπικών ακινήτων τους, ώστε να λάβουν ρευστότητα για την εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v